ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξημένο πληθωρισμό θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ – Τρόφιμα και καύσιμα τον πυροδοτούν

Αλλαγή τάσης για τον πληθωρισμό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ. Μετά από εννέα μήνες, όπου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχωρούσε σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τα πράγματα αλλάζουν και ο πληθωρισμός του Ιουλίου θα είναι υψηλότερος από αυτόν του Ιουνίου και απομένει να δούμε τα επιμέρους στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο ο Δείκτης πληθωρισμού της ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 1,8% από 2,8% στον Μάιο. Εκείνο που είναι σίγουρο και για αυτό μας έχει προϊδεάσει η Eurostat είναι ότι δείκτης των τροφίμων θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα αυτών του Ιουνίου, ενώ θετική επίπτωση στην άνοδο των τιμών θα έχουν και τα καύσιμα, αφού τον τελευταίο μήνα έχουν σημειώσει μία μεσοσταθμική άνοδο της τάξεως του 15%.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα καύσιμα είναι απόρροια της κούρσας του τελευταίου μήνα για την διεθνή τιμή του πετρελαίου. Ήδη η τιμή της βενζίνης σε πολλά πρατήρια της Περιφέρειας φλερτάρει με τα 2 ευρώ, κάτι που έχει «καταφέρει» στα νησιά, με συνέπεια να μην υπάρχει σχεδόν κανένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να είναι κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,706 το λίτρο.

Αναλυτές της αγοράς βλέποντας την κίνηση που υπάρχει στο Brent εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και αναφέρουν ότι ίσως και να ξεπεράσει σύντομα και τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που επιδιώκουν οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον τελευταίο μήνα η άνοδος για το πετρελαίου τύπου Brent είναι της τάξεως των 10 δολαρίων το βαρέλι και η τάση παραμένει ανοδική, έστω και αν χθες παρατηρήθηκε μία μικρή αποκλιμάκωση.

Η εκτίμηση ότι η πληθωρισμός θα είναι αυξημένος ενισχύεται και από τα στοιχεία της Eurostat, για τον Ιούλιο που έδειξαν άνοδο στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο.

Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπου οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα άγγιξαν το 10,9% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ακρίβεια οφείλεται στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω της ελλιπούς παραγωγής, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που κάνει διακοπές στη χώρα μας.

Εκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα με την αύξηση να αγγίζει το 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Eurostat, ο πληθωρισμός (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που μετράει η Eurostat για λόγους σύγκρισης μεταξύ των κρατών-μελών) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο, διακόπτοντας το καθοδικό σερί εννέα μηνών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολούθησε να αποκλιμακώνεται και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την Ελλάδα αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο παρατηρείται σε τρία ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωζώνης: στην Ισπανία (2,1% από 1,6%), στο Λουξεμβούργο (2% από 1%) και στη Φινλανδία (4,2% από 4,1%). Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο, ενώ αύξηση καταγράφηκε στις τιμές των υπηρεσιών (5,6% τον Ιούλιο από 5,4% τον Ιούνιο). Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό (5% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο), ενώ στην ενέργεια σημειώθηκε μείωση των τιμών κατά 6,1% τον Ιούλιο έναντι μείωσης 5,6% τον Ιούνιο.

To άρθρο Αυξημένο πληθωρισμό θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ – Τρόφιμα και καύσιμα τον πυροδοτούν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button