Επικαιρότητα

«Οικολόγοι Πράσινοι» Δυτικής Ελλάδας: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Galaksias.com

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας του κόμματος  «Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ»,  με αφορμή και την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και τις καταλήψεις των σχολών από τους φοιτητές, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα τελευταία χρόνια συνεχώς υποβαθμίζεται,  κυρίως γιατί αξιολογότατα ακαδημαϊκά στελέχη του Πανεπιστήμιο Πατρών συνταξιοδοτούνται, χωρίς να προκηρύσσονται ξανά οι θέσεις . Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται  στο τμήμα Ιατρικής  που όμως επηρεάζει και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Πώς θα γίνουν τα ΑΕΙ μας ανταγωνιστικά όταν η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση χρηματοδότησης τους στην Ε.Ε.; Γιατί δεν προσπαθεί η κυβέρνηση να βελτιώσει την αναλογία διδασκόντων προς φοιτητές που είναι η χειρότερη στην Ευρώπη;

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» στη χώρα μας.

Όχι  μόνο γιατί είναι σαφώς αντισυνταγματικό το Νομοσχέδιο. Μιας και το επιχείρημα, περί ανάγκης ευθυγράμμισης με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι αβάσιμο. Ποτέ κάποιος Ευρωπαϊκός θεσμός δεν μας ζήτησε να θεσμοθετήσουμε τη λειτουργία  παραρτημάτων Πανεπιστημίων από άλλες χώρες.

Μια σειρά επιχειρημάτων συνηγορούν υπέρ της ΜΗ θεσμοθέτησης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ έχει βαθιά ταξικά κίνητρα. Θα αποκτούν πτυχίο από αυτά, μόνο όσοι έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν.

Δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να αξιολογεί την επάρκεια των ιδιωτικών πτυχίων.

Οι Ακαδημαϊκές ελευθερίες στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια υποβαθμίζονται. Οι μεγάλοι χορηγοί, επιχειρούν -και συχνά το καταφέρνουν – να επιβάλλουν τις απόψεις τους στο περιεχόμενο σπουδών,  με μη επιστημονικά κριτήρια!  Μέσω των διορισμένων από αυτούς διοικήσεων.

Οι φραγμοί που θέτει η κυβέρνηση, στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, είναι για να αποκτήσουν «πελατεία» τα κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Προτάσεις  του κόμματος Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ,  για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

  • Αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης ώστε να μην χρειάζεται η χρυσοπληρωμένη παραπαιδεία και τα φροντιστήρια, που προσθέσουν έναν ακόμα τρόπο αφαίμαξης του Έλληνα γονέα.
  • Λειτουργία σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού.
  • Εφαρμογή στην πράξη του διαχρονικό αιτήματος για πλήρη αυτονομία των ΑΕΙ.
  • Διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και μέσω της αύξησης κονδυλίων για την έρευνα.
  • Ζητάμε την αναβάθμιση των θεσμών του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου με έδρα την  Πάτρα, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης αλλά και την θέσπιση νέων ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, από τα κρατικά ΑΕΙ. Σ’ αυτά να μπορούν να εγγράφονται φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Ώστε να εξάγουμε το σπουδαιότερο “προϊόν ” της χώρας μας, που είναι ο ελληνικός  πολιτισμός, οι κλασσικές σπουδές και η δημοκρατική παράδοση χιλιετιών της χώρας μας. Με πολλαπλά για εμάς εθνικά οφέλη.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button