Επικαιρότητα

Όσα δεν ξέρετε για την σκορδαλιά – Τα 7 μεγάλα οφέλη του σκόρδου – Galaksias.com

Το σκόρδο διαθέτει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Ας τις δούμε αναλυτικά

«Ας είναι το φαγητό το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι το φαγητό σας», είχε πει ο πατέρας της δυτικής ιατρικής, Ιπποκράτης. Ένα από τα «φάρμακα» αυτά είναι και το σκόρδο, το οποίο εκτός από νοστιμιά μπορεί να μας προσφέρει και πολλαπλά οφέλη, εάν το προσθέσουμε στην διατροφή μας.

Σύμφωνα με το «Health Line», ο ίδιος ο Ιπποκράτης συνιστούσε το σκόρδο στους ασθενείς του για να θεραπεύσει διάφορες νόσους και η μοντέρνα επιστήμη έχει πλέον επιβεβαιώσει πολλά από τα οφέλη του.

Παρά τις χαμηλές του θερμίδες (μόλις 4,5 ανά σκελίδα), το σκόρδο έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σελήνιο, μαγγάνιο και βιταμίνες B6 και C.

1. Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα σκόρδου για 3 μήνες κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης και του κρυολογήματος, αρρώσταιναν πιο ελαφρά και έχασαν λιγότερες ημέρες από το σχολείο ή την δουλειά, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι ουσίες που περιέχονται στο σκόρδο έχουν αντιιικές ιδιότητες και ως εκ τούτου δεν ενισχύουν απλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά παράλληλα δεν επιτρέπουν στους ιούς να εισέρχονται ή να αναπαράγονται στα ανθρώπινα κύτταρα.

2. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι υπεύθυνα για περισσότερους θανάτους από σχεδόν κάθε άλλη πάθηση. Η υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος) είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει στα νοσήματα αυτά.

Μια μεγάλη ανάλυση μελετών του 2020 αποκάλυψε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μείωσαν την πίεση του αίματος σε άτομα με υπέρταση, οδηγώντας σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 16 – 40%. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι ερευνητές ανέφεραν πως τα αποτελέσματα του σκόρδου ήταν παρεμφερή με εκείνα ορισμένων φαρμάκων για την υπέρταση, με λιγότερες όμως παρενέργειες.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα πρέπει να διακόψετε την αγωγή σας. Μάλιστα, εάν λαμβάνετε αγωγή είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.

3. Το σκόρδο βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Μια ανάλυση μελετών του 2018 διαπίστωσε ότι η τακτική πρόσληψη του σκόρδου μπορεί να μειώσει την συνολική και την «κακή» LDL χοληστερίνη. Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 ανέφερε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου για πάνω από 2 μήνες μείωσε τα επίπεδα της LDL των συμμετεχόντων έως και 10%.

4. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία θεωρείται πως προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και την άνοια

Η οξειδωτική βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες θεωρείται πως επιβαρύνει την διαδικασία της γήρανσης και ότι συνδέεται με την γνωστική κατάπτωση.

Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η αλλισίνη) που υποστηρίζουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του σώματος κατά της οξειδωτικής βλάβης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

5. Το σκόρδο συνδέεται με την μακροζωία

Είναι δύσκολο να πούμε ότι μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να μας κάνει να ζήσουμε περισσότερο, ωστόσο τα οφέλη που προσφέρει το σκόρδο όσον αφορά την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος πιθανότατα αυξάνουν την πιθανότητα να ζήσουμε περισσότερο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Κινέζους επιστήμονες το 2019 συμπέρανε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σκόρδο σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον ζούσαν περισσότερο από εκείνους που έτρωγαν σκόρδο πιο σπάνια. Εν μέρει, θεωρείται πως οι αντιιικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες επίσης συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς οι λοιμώξεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες στους ηλικιωμένους, οι οποίοι τείνουν να έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μολύβδου στο σώμα

Μια μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο με μπαταρίες αυτοκινήτων -όπου η έκθεση στον μόλυβδο είναι πολύ μεγάλη- ανέφεραν ότι όταν οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε τακτικά σκόρδο, τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους μειώθηκαν περίπου κατά 19%. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση των κλινικών συμπτωμάτων της τοξικότητας από μόλυβδο (πονοκέφαλοι, υπέρταση κ.τ.λ.).

Στα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται ότι 3 δόσεις σκόρδου σε καθημερινή βάση είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με την D-πενικιλλαμίνη, το φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

7. Το σκόρδο ενισχύει την καλή υγεία των οστών

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες μελέτες, οι οποίες μετρούν τις επιδράσεις του σκόρδου στην υγεία των οστών, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου για 12 εβδομάδες μείωσε τον πόνο σε γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, ενώ μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 2017 έδειξε πως το σκόρδο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες που οδηγεί στην οστεοπόρωση.

Πηγή: healthstat.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button