ΕνημέρωσηΟικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά – Πότε θα ανέβουν στο Taxisnet – Galaksias Portal News

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6 – 7 Απριλίου πιθανότατα θα ανέβουν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024. Τα ποσά θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών και θα πρέπει οι ίδιοι να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σκοπός της ΑΑΔΕ είναι η διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) για το 2024 να έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος κι ως εκ τούτου να ενημερωθούν έγκαιρα οι περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι ώστε να έχουν αποπληρώσει την πρώτη δόση της οφειλής έως τις 30 Απριλίου.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε η εκκαθάριση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου αλλά η πρόταση δυσπιστίας που μεσολάβησε έφερε καθυστερήσεις στην ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, η οποία και αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, με την νέα διορία να αφορά στο πρώτο δεκαήμερο το Απριλίου, και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο 6 – 7 Απριλίου.

Έτσι για πρώτη φορά φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη έως 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία εξ αυτών έως τις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από 10 που ήταν πέρυσι. Επιπλέον, από το 2025 ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 12 δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαρτίου και η τελευταία τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, φέτος γίνονται «εγκαίνια» στην έκπτωση έως 10% για ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές.  Αυτό σημαίνει, πως από τους 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ασφαλισμένες τις περιουσίες τους, μόνο οι 350.000 θα λάβουν την έκπτωση, καθώς οι 550.000 δεν είχαν συμπεριλάβει στην ασφάλιση και τις τρεις θεομηνίες (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές). Άλλη μία έκπτωση 3% προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

3. Όταν ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%. Η έκπτωση δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.

4. Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.

Τέλος με την ίδια τροπολογία μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και αλιείς. Συγκεκριμένα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρα, μεταξύ καθέτων.

To άρθρο ΕΝΦΙΑ 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά – Πότε θα ανέβουν στο Taxisnet δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button