Επικαιρότητα

Τι συμβαίνει με ιλαρά, στρεπτόκοκκο και παρωτίτιδα στην Κρήτη – Τι λένε οι ειδικοί για έξαρση (vid)

Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές Αρχές και στην Κρήτη – Αναγκαίος ο παιδικός εμβολιασμός – Ο ρόλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη διάδοση και επανεμφάνιση νοσημάτων

Νέα κρούσματα ιλαράς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και να πραγματοποιήσει “άτυπη” σύσκεψη με θέμα τη σύσταση ομάδας εργασίας.

Όπως έγινε γνωστό, στόχος της συγκεκριμένης ομάδας θα είναι η οργάνωση παρεμβάσεων που θα “αποτρέψουν” ένα αντίστοιχο κύμα ιλαράς και συναφών νοσημάτων – όπως η ερυθρά και η παρωτίτιδα – που είχε κάνει την εμφάνισή του στη χώρα την περίοδο 2017-2018.

Οι υγειονομικές Αρχές ανά την επικράτεια βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς παρόλο που το MMR, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως “τριπλό εμβόλιο”, συγκαταλέγεται στα υποχρεωτικά μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, δε συμβαίνει το ίδιο σε άλλα κράτη, τόσο της Ευρώπης όσο και τρίτων χωρών. Εξ αυτού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μετανάστευση είναι ένας από τους λόγους που “επανεμφανίζονται” νοσήματα στην ελληνική κοινωνία, τα οποία είχαν εκλείψει λόγω του επιτυχημένου εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.

Οι αντιεμβολιαστές

Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται και το… αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού “απέκτησε” νέα μέλη… αυξάνοντας τα ποσοστά των γονέων και κηδεμόνων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά για “ιδεολογικούς και πολιτικούς” λόγους.

Οι επιστήμονες δημόσιας υγείας χαρακτηρίζουν τον “υποχρεωτικό” εμβολιασμό ως μια πράξη δημόσιας υγείας, που στόχο έχει τόσο την προσωπική υγεία όσο και την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αναφέρει η “Ν.Κ.”, η Κρήτη συγκαταλέγεται στις περιοχές που έχει καταγραφεί κρούσμα ιλαράς, ενώ ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο της “ΚΡΗΤΗ TV”, δήλωσε πως έως και σήμερα δεν υπάρχει… επίσημη καταγραφή κρούσματος.

«Σε επίπεδο Κρήτης ως αρμόδια Αρχή Δημόσια Υγείας δεν έχουμε λάβει καμία αναφορά για κρούσμα ιλαράς, δεδομένου ότι είναι νόσημα που πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης έθιξε τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δεν έχει αποδώσει… ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα για την εξάλειψη συγκεκριμένων ασθενειών, βάζοντας στο “κάδρο” και τους γονείς.

«Ο στόχος που έχει βάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να εξαλειφθεί ως νόσημα η ιλαρά δεν έχει επιτευχθεί για τον λόγο ότι κάποιοι γονείς δεν προγραμματίζουν τα εμβόλια για τα παιδιά τους. Η πανδημία αναζωπύρωσε το κίνημα των αντιεμβολιαστών που ήταν σε λήθαργο τα προηγούμενα χρόνια… και τώρα επανεμφανίζεται και για νοσήματα που δεν αμφισβητεί κάποιος την ασφάλεια των εμβολίων».

“Καμπανάκι” και για τις “μαγουλάδες”

Από την άλλη, ο παιδίατρος κ. Ζαχαρίας Στειακάκης τόνισε πως μεγαλύτερη αύξηση έχει παρατηρηθεί στην παρωτίτιδα, η οποία είναι γνωστή ως “μαγουλάδες” στην Κρήτη, νόσος η οποία έχει παρατηρηθεί σε πολλά παιδιά, ενώ επεσήμανε ότι κάποιες εξ αυτών των ασθενειών ενέχουν κινδύνους, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες πολίτων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Μπελαδάκης είπε ότι είναι υποχρεωτική η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας των μαθητών, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα εμβόλια, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μέτρο “δευτερεύουσας” πρόληψης για τη σχολική κοινότητα, αλλά και τα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας.

Κοινό χαρακτηριστικό των επιστημόνων Υγείας και της εκπαίδευσης, η έκκληση να ακολουθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες τις συστάσεις των φορέων δημόσιας υγείας, εμβολιάζοντας τα παιδιά σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Επιτακτική κρίνεται και η ανάγκη για περισσότερες δράσεις για την ορθή ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού, τόσο για την ατομική όσο και την υγεία της κοινότητας.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button