Κόσμος

Η Sagrada Familia θα ολοκληρωθεί 140 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών το 2026 – Galaksias.com

Η κατασκευή του τελευταίου από τους έξι πύργους θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της δομής της βασιλικής, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του χώρου.

«Το παρεκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και ο πύργος του Ιησού Χριστού, το 2026», ανέφερε η Sagrada Familia σε ανακοίνωσή της με την οποία ανακοίνωσε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για το 2023.

Ο πύργος του Ιησού Χριστού θα έχει ύψος 172,5 μέτρα και θα ολοκληρώνεται με έναν τετράκτινο σταυρό ύψους 17 μέτρων, σύμφωνα με τον καθεδρικό ναό.

Όταν ολοκληρωθεί, η Sagrada Familia θα γίνει η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, ξεπερνώντας το Ulm Minster στη Γερμανία.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1882 σύμφωνα με ένα σχέδιο στο οποίο πρωτοστάτησε ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος αποφάσισε ότι το μνημειώδες οικοδόμημα θα έχει 18 τεράστιους πύργους σε σχήμα ατράκτου, καθένας από τους οποίους θα συμβολίζει μια διαφορετική βιβλική μορφή – τους 12 αποστόλους, τους τέσσερις ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού.

Οι περιπέτειες που οδήγησαν στην καθυστέρηση

Όταν ο Γκαουντί πέθανε το 1926, μόνο το 10 – 15% του έργου είχε κατασκευαστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκάρσιου κλίτους, μιας κρύπτης και ενός μέρους του τοίχου της αψίδας.

Η κατασκευή, που ήταν ήδη αργή, διακόπηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, όταν καταστράφηκαν τα περισσότερα σχέδια και μοντέλα του Γκαουντί -ο τάφος του οποίου βρίσκεται κάτω από τον καθεδρικό ναό.

Τα τρέχοντα σχέδια βασίζονται σε σωζόμενα και ανακατασκευασμένα υλικά, καθώς και σε επανασχεδιασμένες προσαρμογές του πρωτοτύπου.

Το 1984, το κτίριο χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και το 2010 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ το καθιέρωσε για θρησκευτική λατρεία.

Η κατασκευή της εκκλησίας γινόταν παράνομα επί 137 χρόνια μέχρι το 2019, όταν εκδόθηκε τελικά οικοδομική άδεια από το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης. Οι αρχές ανακάλυψαν την «ανωμαλία» ότι δεν είχε χορηγηθεί ποτέ πολεοδομική άδεια μόλις το 2016.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button