Υγεία & Διατροφή

Σε κοινή χρήση των Αρχών όλα τα δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών – Galaksias Portal News

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 451 υπέρ, 94 κατά και 10 αποχές για την έγκριση της συμφωνίας από τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, σχετικά με την ενημέρωση του πλαισίου ανταλλαγής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, αρχείων DNA, εικόνων προσώπων και αστυνομικών αρχείων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ. (πλαίσιο «Prüm II»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία καλύπτει επίσης τις ανταλλαγές μεταξύ της Europol και των κρατών μελών.

Ο νέος νόμος επεκτείνει το πεδίο των αναζητήσεων δεδομένων (προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεδομένων ταξινόμησης οχημάτων) μεταξύ της αστυνομίας, των τελωνείων και άλλων σχετικών αρχών σε εικόνες προσώπων και αριθμούς καταγραφής της αστυνομίας υπόπτων και καταδικασθέντων εγκληματιών, εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να τα κοινοποιήσουν.

Όταν βρεθεί μια θετική αντιστοίχιση, μπορούν να ανταλλάσσονται βασικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, ημερομηνίας γέννησης και αριθμών υποθέσεων ποινικών υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βιομετρικά δεδομένα θα ανταλλάσσονται μέσω ενός κεντρικού δρομολογητή που συνδέει τα εθνικά συστήματα, αντικαθιστώντας πολυάριθμες διμερείς συνδέσεις.

Η αναβάθμιση θα επιτρέψει επίσης στην Europol να ζητήσει από τις βάσεις δεδομένων των εθνικών αρχών να δημιουργήσει διασυνοριακούς δεσμούς στις έρευνες. Το πλαίσιο επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή δεδομένων για την αναζήτηση αγνοουμένων και την ταυτοποίηση ανθρώπινων λειψάνων, καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών, όπου αυτό επιτρέπεται από την εθνική νομοθεσία.

Το αναβαθμισμένο πλαίσιο «Prüm II» περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι αιτούσες πολιτείες ενδέχεται να αποφασίσουν να επιβεβαιώσουν με μη αυτόματο τρόπο το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις αντιστοιχίσεις εικόνων προσώπου και οι ανταλλαγές εικόνων προσώπων και αστυνομικών αρχείων περιορίζονται σε έρευνες για εγκλήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Τέλος, ο νόμος περιλαμβάνει επίσης ρήτρα δέουσας επιμέλειας που διασφαλίζει ότι οι ανταλλαγές δεδομένων σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και έλεγχο αναλογικότητας στις ανταλλαγές.

Ο εισηγητής, Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Paulo Rangel, δήλωσε:

«Για να έχουμε μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα, πρέπει επίσης να δώσουμε στις αρχές επιβολής του νόμου τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Αυτή η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση στο πλαίσιο Prüm θα επιτρέψει στις αρχές να μοιράζονται ζωτικά στοιχεία και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων προσώπων και αστυνομικών αρχείων. Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει ότι οι ανταλλαγές δεδομένων είναι αναλογικές και καλύπτονται από ισχυρές διασφαλίσεις, για την ενίσχυση της ασφάλειας χωρίς να υπονομεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για τη διερεύνηση και την πρόληψη εγκλημάτων βασίζονται στη σύμβαση Prüm του 2005. Το 2021, η Επιτροπή πρότεινε τους λεγόμενους κανόνες «Prüm II» για την επέκταση και την απλούστευση των ανταλλαγών δεδομένων ως μέρος της δέσμης του Κώδικα Αστυνομικής Συνεργασίας .

Μόλις ο νόμος εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button