Επικαιρότητα

«Όλα τα πυρομαχικά της Ευρώπης πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία» – Galaksias.com

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε την απαγόρευση της εξαγωγής πυρομαχικών από την Ευρώπη σε χώρες εκτός της Ουκρανίας. Αυτό οφείλεται στην έντονη έλλειψη οβίδων στον ουκρανικό στρατό, αναφέρει το Report επικαλούμενο το RBC-Ukraine.

«Όλες οι συμβάσεις για την εξαγωγή πυρομαχικών που παράγονται στην Ευρώπη σε τρίτες χώρες πρέπει να ανασταλούν και να σταλούν στην Ουκρανία. Κάθε φυσίγγιο που παράγεται στην Ευρώπη πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό της υπεράσπισης της Ευρώπης», είπε.
Επιπλέον, ο Kuleba κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους για την έλλειψη πυρομαχικών.
«Παραπονιέμαι για την έλλειψη πυρομαχικών σε κάθε συνάντηση με τους εταίρους μας. Αποφάσισαν καθυστερημένα να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και να ξεκινήσουν νέες γραμμές παραγωγής… Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι τώρα τα πυρομαχικά αγοράζονται από ευρωπαϊκά κράτη σε τρίτες χώρες και παρέχονται στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τον Μάρτιο του 2023, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία με ένα εκατομμύριο φυσίγγια σε ένα χρόνο, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει παραδώσει 355.000 γύρους, με 1,155 εκατομμύρια να έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους .
Πριν μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών, ζητώντας να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυρομαχικά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button