Κόσμος

Συναγερμός για νέα εκκένωση του Γκρίνταβικ – Η λάβα έφτασε στην πόλη – Galaksias.com

Σε κατάσταση συναγερμού είναι και πάλι οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ στην Ισλανδία, με την λάβα του ηφαιστείου το οποίο συνεχίζει να βρυχάται, να φτάνει στα σπίτια της πόλης.

Πριν από μερικές ημέρες τρία σπίτια στη νοτιοδυτική Ισλανδία καταστράφηκαν όταν λιωμένη λάβα εκτοξεύτηκε μέσα από δύο ρωγμές που δημιουργήθηκαν από το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi.

Οι κάτοικοι του όμορφου ψαροχωριού το οποίο έσφυζε από ζωή, έχει πλέον ερημώσει και οι περισσότεροι κάτοικοι που το έχουν εγκαταλείψει φοβούνται ότι ίσως να μην επιστρέψουν ξανά σε αυτό.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η χερσόνησος αυτή έχει γίνει μάρτυρας πέντε ηφαιστειακών εκρήξεων.

Μην ξεχνάμε ότι τις 10 Νοεμβρίου, οι αρχές υπό το φόβο εξαιτίας των πολλών σεισμών που σημειώθηκαν στην πόλη των 3.800 κατοίκων διέταξαν την εκκένωση του Γκρίνταβικ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στην κοντινή σειρά κρατήρων που διήρκεσε τρεις ημέρες.

Στις 14 Ιανουαρίου μια άλλη έκρηξη εκδηλώθηκε κοντά στο Γκρίνταβικ.

Από το κέντρο διοίκησης της Ισλανδικής Πολιτικής Προστασίας στο Reykjanesbaer, μεταδόθηκε ζωντανά η έκρηξη στη σειρά κρατήρων Sundhnuks.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το BBC, τις εβδομάδες πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υψώσει προστατευτικά τείχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ροή της λάβας προς το Γκρίνταβικ και τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi. Τις πρώτες ώρες τα τείχη αποδείχθηκαν χρήσιμα, αν και εν τέλει μια σχισμή δημιουργήθηκε πάνω στο προστατευτικό υλικό.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button