Υγεία & Διατροφή

Προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – Galaksias Portal News

«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του και επαναβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη είναι “έτοιμη” να προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το παλαιστινιακό κράτος, αν δεν αναγνωρίσει την ύπαρξή του», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια αναγνώριση είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης και η Ισπανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποια ημερομηνία.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν την περασμένη εβδομάδα σε περιοδεία του στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος ως τα τέλη Ιουνίου.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας καταβάλλει προσπάθειες για να κινηθεί η ΕΕ προς μια τέτοια αναγνώριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη Μαρτίου δημοσίευσε κοινή δήλωση με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, στην οποία δηλώνουν “έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη” όταν αυτό θα μπορούσε να “έχει θετική συμβολή” στην επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Επίσης αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να συναντήσει τους ομολόγους του πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία και η Πορτογαλία, για να συζητήσουν εκ νέου για την “ανάγκη να προχωρήσουμε προς την αναγνώριση της Παλαιστίνης”, δήλωσε χθες, Τρίτη, η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα, κατήγγειλε εκ νέου σήμερα την “απολύτως δυσανάλογη απάντηση” της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην “τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς” στις 7 Οκτωβρίου, κρίνοντας ότι “συνθλίβει δεκαετίες ανθρωπιστικού δικαίου και απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή και κατά συνέπεια ολόκληρο τον κόσμο”.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button