Τρόπος Ζωής

Το «καθαρότερο» όχημα στον κόσμο είναι υβριδικό και όχι ηλεκτρικό – Galaksias Portal News

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δημοσιεύτηκε η έρευνα που ταξινομεί τα καθαρότερα προς το περιβάλλον Ι.Χ. και τα πιο ρυπογόνα. Είναι το πιο πράσινο νέο όχημα στον κόσμο ηλεκτρικό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όχι είναι η απάντηση καθώς στην 1η θέση της «πράσινης» λίστας φιγουράρει το Plug-in υβριδικό νέο Toyota Prius Prime  πετυχαίνοντας σκορ 71 και μέσα ετήσια έξοδα για καύσιμα στα 529 δολάρια.

Από την 2η και έως και την 5η θέση υπάρχουν αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία είναι: Lexus RZ 300e, Mini Cooper SE, Nissan Leaf και Toyota bZ4X.

Η κατάταξη του πόσο “πράσινο” είναι ένα αυτοκίνητο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, από το κόστος καυσίμου κατά τη διάρκεια ενός έτους, το πόσο αποτελεσματικά αεροδυναμικό είναι και άλλες μετρήσεις. Ιδού ο τρόπος με τον οποίο το GreenerCars καταλήγει στην κατάταξη που κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Για τον υπολογισμό των βαθμολογιών GreenerCars, η ACEEE αξιολογεί κάθε αυτοκίνητο έτους 2024 ως προς το κόστος του για την ανθρώπινη υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κατασκευή και τη διάθεσή του, την παραγωγή και τη διανομή καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές καυσαερίων του οχήματος”.

Για το 2024 ο νικητής της πρώτης θέσης είναι το Toyota Prius Prime SE με βαθμολογία 71. Η ACEEE εκτιμά ότι θα χρειαστείτε μόνο 529 δολάρια για να ανεφοδιάσετε το Prius κατά τη διάρκεια ενός έτους. Είναι η τρίτη φορά που κερδίζει και το μεγαλύτερο μέρος της νίκης οφείλεται στο βάρος. “Είναι το σχήμα του αμαξώματος, η τεχνολογία μέσα σε αυτό και το συνολικό βάρος”, δήλωσε στην Washington Post ο Peter Huether, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης για τις μεταφορές στο ACEEE.

Η ύπαρξη ενός σχεδιασμού που είναι αξιοσημείωτα αποδοτικός ωφελείται περαιτέρω από τη διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα. Οι μεγάλες και βαριές μπαταρίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την οδήγηση, αλλά αυτό δεν τις καθιστά αυτομάτως συνολικά πιο πράσινες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά οχήματα, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στο μικρότερο άκρο της κλίμακας, σημείωσαν επίσης καλή βαθμολογία.

Αξίζει να δούμε και την 10άδα με τα πιο… ρυπογόνα οχήματα ανάμεσα στα οποία είναι και ένα ηλεκτρικό. Το GMC Hummer.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button