Επικαιρότητα

εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες στην Κατοχή – Galaksias.com

Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας με θέμα “Γυναίκες του Αχελώου”.

Kεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ανέπτυξε  το θέμα «Όταν ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία υποχωρούν: Γυναικοκτονίες», που δυστυχώς από τραγική σύμπτωση συνέπεσε με το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας της άτυχης Κυριακής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Κατοχής “Η Αλθαία” και το Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Αμαλία Βούλγαρη Ενταταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Ισότητας Φύλων και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την Καλλιρόη Αγγελη Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και την Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Κατοχής “Αλθαία” Βασια Γκασουκα. Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο η κεντρική ομιλήτρια, που με την εξαιρετική και επίκαιρη εισήγησή της, καθήλωσε το παρευρισκόμενο κοινό.

Η κ. Βούλγαρη κατά τον χαιρετισμό της κατέθεσε την  ικανοποίηση της για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε  μία μεγάλη δικτύωση και παράλληλα ενοποίηση συλλόγων γυναικών, πολιτιστικών συλλόγων, παραγωγών τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών εδεσμάτων με τεράστια συμμετοχή γυναικών από τους γειτονικούς δήμους, όχι μόνο το Δήμο Μεσολογγίου, αλλά και το Ξηρομέρου, το  Αγρίνιο και τη Ναύπακτο.

«Εμείς οι γυναίκες μόνο όταν είμαστε ενωμένες μπορούμε να διεκδικήσουμε ίσες ευκαιρίες στην οικογένεια, την εργασία, την πολιτική» ανέφερε, και ως Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας και άρσης κοινωνικών ανισοτήτων τόνισε ότι η ισότητα αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα απαλλαγμένη από στερεότυπα του παρελθόντος. Καθεμία και καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να εξαλείψει τα φαινόμενα έμφυλης βίας μαθαίνοντας στα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται το άλλο φύλο. Όμως και στα σχολεία πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται την έννοια της ισότητας και τους τρόπους να καταργηθούν στερεότυπα που ενθαρρύνουν τη βία για μια κοινωνία δικαιοσύνης» παρατήρησε η κ. Βούλγαρη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  Γεώργιος Βαρεμένος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου  Έφη Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κατοχής Γιώργος Πλαστήρας, η πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κασσιανή Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου  Γεράσιμος Πρασσάς, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αστακού  Αρετή Γριτσίπη, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ξηρομέρου Άρτεμις Τσόμπου, ο π.Αναστάσιος Αγιου Δημητρίου Κατοχής, φορείς της τοπικής κοινωνίας, μέλη συλλογικοτήτων από την ευρύτερη περιοχή, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ενεργοί πολίτες και εθελοντές.  Την εκδήλωση συντόνισε η Παρθενία Χαρίτου πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button