Υγεία & Διατροφή

Τέλος στα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ένα από τα δύο εξειδικευμένα παιδιατρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, στο Αγλαΐα Κυριακού, μετά την απόφαση του επιστημονικού δυναμικού του Ιδρύματος να διακοπούν πάραυτα τα τακτικά χειρουργεία, δεδομένων των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθιστούν πλέον τις χειρουργικές επεμβάσεις επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια σημερινό και δεν αφορά μόνο το Αγλαΐα Κυριακού, αλλά και το γειτονικό παιδιατικό Ίδρυμα, Αγία Σοφία. Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, σε εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν επισημανθεί από τους ιατρικούς συλλόγους και τις ενώσεις εργαζομένων στα δύο αυτά δημόσια νοσοκομεια εδώ και πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποβάθμιση και η απαξίωση των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά τα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τη μεγάλη κρίση στην Ελλάδα από το 2010 έως και σήμερα.

Την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αποφάσισε η συνέλευση των γιατρών του χειρουργικού τομέα που πραγματοποιήθηκε σήμερα (08/02). Ο λόγος της απόφασης είναι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων.

Η απόφαση των γιατρών δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα των εφημεριών, κάτι που σημαίνει ότι τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εφημερεύει εναλλάξ με το νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία» 15 ημέρες τον μήνα. «Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Όπως προσθέτουν, «οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου».

Για τα προβλήματα έχει ενημερωθεί από τον Ιούνιο του 2023, τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Η ανακοίνωση του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»:

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων Αγλ. Κυριακού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023). Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια., αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button