ΕνημέρωσηΟικονομία

Απόπειρα «πυρηνικού ριφιφί» στο ΑΠΘ – Μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο αντιδραστήρα

Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να έγινε πριν κάποια 24ωρα από αγνώστους, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι κουκουλοφόροι φέρεται να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβάν κατέθεσε το εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΕΛ.ΑΣ.. Εάν η εισβολή ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ίδιοι οι εισβολείς, αφού αυτοί θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της διαρροής από το εργαστήριο, καθώς και όσοι θα έρχονταν σε επαφή με τις ουσίες. Επίσης, ενδεχομένως να καταστρέφονταν συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας και ευαίσθητος εξοπλισμός, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι καταληψίες της Σχολής Θετικών Επιστημών κινήθηκαν προς το υπόγειο του κτηρίου, με σκοπό να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή, που τελούσε υπό κατάληψη για πολλά χρόνια, μέχρι που «έσπασε» μετά από αστυνομική επιχείρηση, το 2022. Εκεί, φέρεται πως κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής.

Πρύτανης ΑΠΘ: «Δεν υπήρξε διαρροή από τον πυρηνικό αντιδραστήρα – Χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους»

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας σχολίασε το περιστατικό. Πρόκειται όπως τόνισε για κάτι που συνέβη περίπου πριν ενάμιση μήνα και για έναν αντιδραστήρα μειωμένης επικινδυνότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρύτανης του Ιδρύματος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε θέμα διαρροής ραδιενέργειας ή ανάφλεξης και ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αντιδραστήρας φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974», τόνισε ο ίδιος. «Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», υπογράμμισε ο κ. Φείδας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button