Κόσμος

«Δύσκολο να έρθει παίκτης τον Γενάρη-Η ΑΕΚ είναι καλά, είμαι εδώ που θέλω να είμαι» – Galaksias.com

Ματίας Αλμέιδα ήταν… χειμαρρώδης στη συνάντηση που είχε για κάτι λιγότερο από δύο ώρες με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ απαντώντας σε όλες τους τις απορίες.

Ο Αργεντινός προπονητής παρουσιάστηκε βέβαιος πως η ομάδα του είναι σε καλή κατάσταση. «Μπορώ να σας δώσω… 70.000 παραδείγματα ότι η ΑΕΚ είναι καλά. Έχουμε χάσει ένα ματς έως τώρα στο πρωτάθλημα. Παίξαμε άσχημα, ο ΟΦΗ ήταν ανώτερος. Σε όλα τα παιχνίδια παίξαμε καλύτερα από τον αντίπαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με… αιχμή προς τον Ολυμπιακό: «Πόσες ομάδες υπάρχουν στον κόσμο να επαναλάβουν μέσα σε δυο σεζόν να πάρουν ένα πρωτάθλημα ή ένα νταμπλ; Εκτός από τη Ρεάλ και τη Σίτι. Σε μία περίοδος ήταν ο Ολυμπιακός. Δεν υπήρχε VAR… Είναι δύσκολο να μπορεί μία ομάδα να είναι ανταγωνιστική μετά από δυο τίτλους που κέρδισε. Οπότε πιστεύω είμαστε καλά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τις μεταγραφές, άφησε λίγες πιθανότητες να γίνει προσθήκη. «Έχουμε ψάξει για παίκτες. Ήταν 2-3 περιπτώσεις που μία μέρα πριν υπογράψουν δεν θέλησαν να έρθουν. Σε άλλες περιπτώσεις η πραγματικότητα είναι ότι ήμασταν πολύ μακριά. Μετά αποφασίσαμε, αφού δεν έβγαιναν αυτά που θέλαμε, να δώσουμε συνέχεια στο γκρουπ που υπήρχε, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο. Όμως σήμερα δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Για τον Ιανουάριο είναι δύσκολο. Γιατί είμαστε 30 παίκτες. Εγώ για να φέρω παίκτη, θα πρέπει να φύγει παίκτης. Είναι όλοι με συμβόλαια. Εκτός και εάν μπορεί να εμφανιστεί κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν κλείνουμε αυτήν την πιθανότητα εάν εμφανιστεί κάτι διαφορετικό, αλλά έχουμε 2-3 ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση και πλέον είμαστε σε μία διοργάνωση».

Μάλιστα, δεν έδειξε να ανησυχεί για την ενίσχυση του ανταγωνισμού: «Να γεμίσουμε εμείς παίκτες επειδή οι αντίπαλες ομάδες έφεραν παίκτες, εμένα μου φαίνεται λάθος».

Παράλληλα, επανέλαβε πως είναι ευτυχής στην ΑΕΚ. «Εγώ βρίσκομαι στο μέρος που θέλω να είμαι. Θέλω να βρίσκομαι εδώ. Και όταν υπέγραψα ένα συμβόλαιο ως το 2028, εγώ θέλω να το ολοκληρώσω αυτό το συμβόλαιο», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, απάντησε στις διαμαρτυρίες των ανταγωνιστών για τη διαιτησία: «Αν δούμε τις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες που κάνουν, και δούμε και την πραγματικότητα και τις φάσεις που διαμαρτύρονται, όχι. Θα έλεγα να μην διαμαρτύρονται. Να μην λένε τίποτα. Γιατί σε όλα τα παιχνίδια υπάρχουν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπόλοιπους».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Ματίας Αλμέιδα:

Αν τον ενόχλησε κάποια κριτική ή ήθελε να υψώσει ένα τοίχος προστασίας μετά το ματς με τον Άρη;
«Καλημέρα σε όλους. Είναι χαρά μου που είστε εδώ για να λύσουμε οποιοσδήποτε απορίες. Εμένα συγκεκριμένα οι κριτικές δεν με ενοχλούν. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κριτική είναι δωρεάν. Και επειδή δεν χρειάζεται κάποιος να πληρώσει τότε μπορεί… μιλάει. Όλος ο κόσμος είναι έτσι. Οπότε εγώ κάποιες κριτικές τις θεωρώ υπερβολικές και οι κριτικές που γίνονται είναι βάση αποτελέσματος και όχι βάση του παιχνιδιού που έχει κάνει η ομάδα. Αν μιλήσουμε για το αγωνιστικό κομμάτι είμαι εδώ και μπορώ να σας δώσω… 70.000 παραδείγματα ότι η ΑΕΚ είναι καλά. Εγώ δεν ακούω, δεν διαβάζω και νομίζω ότι με όλους από εσάς όταν είμαι απέναντί σας σας χαιρετάω με απόλυτο σεβασμό. Αν καταλάβω ότι κάτι θέλετε να πείτε μπορεί να χρειαστεί να απαντήσω σε κάποια ερώτηση – απορία. Όταν υπάρχουν κριτικές σε μένα προσωπικά με παίρνουν τηλέφωνο και με ενημερώνουν. Επειδή όμως εγώ δεν καταλαβαίνω σας κάλεσα εδώ να συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία υπάρχει. Ετσι είναι όλα πιο πιστευτά. Εκθέτω τον εαυτό μου ως προπονητής, δεν έχω πρόβλημα να εκτεθώ και να πω ότι έκανα λάθος ή δεν έκανα λάθος. Ή αν συμφωνώ ή δε συμφωνώ με όσα λέτε. Ζούμε στη χώρα της Δημοκρατίας. Εδώ ξεκίνησε η Δημοκρατία και συνεχίζω να ζω με δημοκρατικά μέσα. Ο κόσμος αλλάζει, εγώ συνεχίζω να πιστεύω στη Δημοκρατία. Προσπαθώ να μείνω σταθερός στις απόψεις μου και να μην αλλάξω. Δεν είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει. Όλα έχουν να κάνουν από που θα έρθει η κριτική. Τι στόχο έχει αυτή η κριτική. Δεν θέλω να το γενικοποιήσω, αλλά εξαρτάται για ποιον γράφει ο δημοσιογράφος την κριτική. Ολοι ξέρουν ότι υπάρχουν κανάλια και Μέσα από αντίπαλες ομάδες.

Δεν πιστεύω ότι θέλουν να γράψουν καλά λόγια για μένα. Οπότε, επειδή είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, εσείς μεταφέρετε στον κόσμο αυτά που βλέπετε. Όσο μιλάτε ή μιλάνε για εμένα, το ιδανικό θα ήταν πρώτα να μιλάμε μαζί και να γίνονται ξεκάθαρα αυτά που λέω. Φυσικά δέχομαι απόλυτα αυτό που βλέπετε να σας αρέσει ή να μην σας αρέσει. Εδώ είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε. Προχθές, μετά το παιχνίδι, όταν έκανα τις δηλώσεις είχα διαβάσει κάτι πράγματα περίεργα. Και όταν βλέπω κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο, είναι σαν μου στρώνουν με τέτοιο τρόπο το κρεβάτι ώστε να… ξαπλώσω. Ετσι ξεκινάει η διαδικασία στο ποδόσφαιρο να διώξουν προπονητές! Όταν η ομάδα έχει αποκλειστεί από ένα Κύπελλο, κάνοντας κάποιες συγκρίσεις – με τις οποίες εγώ δε συμφωνώ – ότι δεν καταφέραμε να μπούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ότι μείναμε εκτός Europa League, εκεί είναι όταν πρέπει να μεταφερθούν άλλα πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι η ΑΕΚ αυτό που έκανε ήταν κάτι το αξιόλογο στην Ευρώπη. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι ομάδες που αντιμετωπίσαμε είχαν τουλάχιστον 7 φορές παραπάνω μπάτζετ από εμάς. Οπότε εμείς ήμασταν ανταγωνιστικοί. Χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία που είχαμε, ήμασταν πολύ κοντά. Υπάρχει και μια πραγματικότητα που πρέπει να την πούμε: Ο επιθετικός του Άγιαξ κάνει 30 εκατ. ευρώ. Η Μπράιτον, για παράδειγμα, παίρνει από το πρωτάθλημά της 120 εκατ. ευρώ το χρόνο. Άρα εκεί υπάρχει μια διαφορά. Ποτέ δε θέλω να χρησιμοποιώ δικαιολογίες, γιατί υπάρχει πάντα μία πραγματικότητα. Με την Μπράιτον παίξαμε ένα αμυντικό χαφ ως στόπερ (σ.σ. Σιμάνσκι), υπήρξαν τραυματίες, δεν χρησιμοποιήσαμε δικαιολογίες. Το σύστημα του παιχνιδιού που χρησιμοποιούμε από την πρώτη ημέρα μέχρι τώρα είναι πάντα το ίδιο. Είμαστε δυο βαθμούς από τον πρώτο στο πρωτάθλημα, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Μείναμε εκτός Κυπέλλου, αυτό είναι αλήθεια. Με ποιον τρόπο… Ποια είναι η ανάλυση του παιχνιδιού. Είναι μόνο το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Προσπαθώ να εμβαθύνω στην αναζήτηση. Εγώ όμως ζω έτσι το ποδόσφαιρο και βέβαια σέβομαι αν σκέφτεστε κάτι διαφορετικό».

Για το πρώτο ματς με την Μπράιτον στην Αγγλία, όπου η ΑΕΚ έπαιξε λίγα μέτρα πιο πίσω και της βγήκε; Γιατί το άλλαξε στην πορεία;

«Δεν μείναμε ποτέ πίσω από την Μπράιτον. Αντιμετωπίσαμε μία ομάδα όπως η Μπράιτον όπου όλες οι ομάδες όταν την αντιμετωπίζουν είναι πίσω, όμως εμείς είχαμε περισσότερη κατοχή από την Μπράιτον. Είχαμε περισσότερες πάσες. Φτάσαμε περισσότερες φορές στην αντίπαλη περιοχή. Δεν αλλάξαμε ποτέ το σύστημα να μείνουμε πίσω. Το παιχνίδι το κερδίσαμε. Εκεί στο τέλος είχαν περισσότερη κατοχή. Ήταν ένα παιχνίδι πάνω – κάτω. Στο ματς στην Αθήνα είχαμε περισσότερη κατοχή, περισσότερες πάσες και έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Άλλες κερδίζεις κι άλλες όχι. Κάναμε έξι πέναλτι στην Ευρώπη. Είναι πολύ. Είναι πάρα πολύ. Οπότε είναι κάποια πράγματα για μένα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πώς δεχθήκαμε κάθε γκολ που δεχθήκαμε. Πώς βάλαμε κάθε γκολ που βάλαμε. Τώρα στην Ευρώπη δεν μπορείς να κάνεις έξι πέναλτι. Είχαμε και λάθη κλειδιά. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ήμασταν ανταγωνιστικοί. Σίγουρα αυτό θα μας βοηθήσει γι’ αυτά που έρθουν».

Για τους χαμένους βαθμούς στο πρωτάθλημα στον Δεκέμβρη και που οφείλεται, παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε προηγηθεί;
«Εξαρτάται από το παιχνίδι. Έχουμε χάσει ένα ματς έως τώρα στο πρωτάθλημα. Παίξαμε άσχημα, ο ΟΦΗ ήταν ανώτερος. Στα υπόλοιπα ματς, με τις ισοπαλίες, παίξαμε καλύτερα από τον αντίπαλο. Σε όλα τα παιχνίδια παίξαμε καλύτερα από τον αντίπαλο. Τώρα αν δούμε τα αποτελέσματα, ναι, είναι, ισοπαλίες. Προχθές πετύχαμε πέντε γκολ γιατί συνεχίζουμε την ίδια φιλοσοφία. Εγώ πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος που μας βοήθησε να κατακτήσουμε πέρυσι τους τίτλους. Δεν κάναμε λάθη και κάναμε γκολ τις φάσεις που δημιουργήσαμε. Εσείς βλέπετε τα στατικά τα παιχνίδια; Κάνατε σύγκριση την περσινή με τη φετινή ΑΕΚ; Αν κάνετε σύγκριση στο αγωνιστικό κομμάτι είμαστε σχεδόν στο ίδιο. Μπορεί κάποιος να παίξει, κάποιος να μην παίξει. Εσείς είστε δημοσιογράφοι, ζείτε απ’ αυτό. Πόσες ομάδες υπάρχουν στον κόσμο να επαναλάβουν μέσα σε δυο σεζόν να πάρουν ένα πρωτάθλημα ή ένα νταμπλ; Εκτός από τη Ρεάλ και τη Σίτι. Σε μία περίοδος ήταν ο Ολυμπιακός. Δεν υπήρχε VAR… Είναι δύσκολο να μπορεί μία ομάδα να είναι ανταγωνιστική μετά από δυο τίτλους που κέρδισε. Οπότε πιστεύω είμαστε καλά. Είναι καλό όμως να βγάλετε όποια απορία έχετε. Τώρα το γεγονός ότι έχουμε παίξει 10 παιχνίδια περισσότερα από την περσινή σεζόν, αυτό μας οδήγησε να έχουμε παιχνίδια ανά τρεις ημέρες. Το να έχει παιχνίδι κάθε τρεις ημέρες δεν μου επιτρέπει να δουλέψω μέσα στην εβδομάδα. Δεν είναι μια δικαιολογία, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Οι μισοί από τους παίκτες που συμμετείχαν σε αυτά τα παιχνίδια δεν έκαναν προετοιμασία. Γι’ αυτό και είχαμε τόσους τραυματισμούς. Τώρα στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς ελπίζουμε να τους έχουμε όλους και περισσότερο ρυθμό. Και μετά είναι ξεκάθαρο: Κερδίζουμε και κάνουμε ισοπαλία όλοι. Εδώ είμαστε όλοι μαζί. Στα καλά, στα κακά και στα έτσι κι έτσι».

Αν τον ενοχλούν κάποια πράγματα που τα θεωρεί άδικα. Για τις κριτικές και το «κρεβάτι» που είπε: πώς έχει αυτή την αίσθηση και γιατί το σκέφτεται αφού δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός;
«Δεν έχω κάτι να πω σε σχέση κάποιας κριτικής. Αλλά δεν μου αρέσει να μιλάνε σαν να με ξέρουν κάποιοι πολύ καλά κάποιοι. Γι’ αυτό επέλεξα πέρυσι να ανοίξουμε τις προπονήσεις για να γνωριστούμε. Περίμενα την πρώτη εβδομάδα που δεν θα έχουμε παιχνίδι μεσοβδόμαδα, για να είστε εδώ και να μιλήσουμε. Είμαι ένας άνθρωπος συναισθηματικός. Ποιος δεν είναι συναισθηματικός; Ό,τι κάνω το κάνω με πάθος, αγάπη, τιμιότητα και ειλικρίνεια. Προφανώς όταν βλέπω κάτι που με ενοχλεί θα το πω. Έχουν επαναληφθεί πολλά πράγματα… Για παράδειγμα έχετε γράψει για τον Ομάρ Ζαρίφ. Τι σκέφτεστε ότι έκανε ο Ομάρ; Γιατί αυτό είναι σαν μία βόμβα που υπάρχει και μετά με κοιτάτε και μπορείτε να σκέφτεστε πόσο στεναχωρημένος θα είμαι. Να ξέρετε: Όσο δεν κερδίζω είμαι στεναχωρημένος. Τη μέρα που θα μου κάνει το ίδιο αν πάρει μία ισοπαλία, τότε δεν θα μου αξίζει να είμαι σε ένα μεγάλο κλαμπ. Όταν χάνω πραγματικά εκνευρίζομαι! Δηλητηριάζομαι εσωτερικά, όταν χάνω. Οπότε δεν μπορώ να βάλω στο πρόσωπό μου μία έκφραση που δεν μου ταιριάζει. Θα δείχνω πάντα πως είμαι. Μπορεί να αρέσει, μπορεί και όχι.

Το έχω πει σε όλους από την πρώτη ημέρα που ήρθα. Και στους παίκτες: Έχω πάντα ένα πρόσωπο. Ποτέ δύο. Όταν έχουμε κερδίσει είμαι χαρούμενος. Ζω απ’ αυτό. Είμαι από τα 15 μου στο ποδόσφαιρο. Πάντα κυνηγάω τη νίκη. Μ’ αρέσει να κερδίζω, να είμαι ανταγωνιστικός και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλω, φαίνεται στη φάτσα μου. Αλλα δεν είναι κακό αυτό. Τώρα, για παράδειγμα, αυτό που μπορεί να με ενοχλεί, θέλω να σας ρωτήσω τι πιστεύετε, τι λειτουργία έχει κάθε μέλος του σταφ στην ομάδα. Εχω ένα σταφ. Αυτό που κάνουμε είναι να αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε αυτό. Πάρα πολύ χρόνο. Οπότε με ένα τέτοιο σχόλιο μπορεί να ενοχλήσει το σταφ μου, γιατί εδώ, αυτός που παίρνει πάντα την απόφαση είμαι εγώ. Ο Αλμέιδα φέρνει τους δικούς του. Εγώ είμαι πιστός στους δικούς μου. Σε όποιο κλαμπ πάω λέω ότι εγώ είμαι… επτά. Αν δεν έρθουν οι δικοί μου εγώ δεν μπορώ να έρθω. Προφανώς και με βοηθάνε, αλλά δεν με αλλάζουνε. Εμείς κάνουμε τις προπονήσεις, τα βίντεο, βάζουμε τις ταινίες, κουνάμε τα τέρματα. Δεν βάζουμε άλλους. Το κάνουμε εμείς. Το ίδιο έκανε και ο Ομάρ».

Σχόλια απευθύνει και ο πιο κάφρος ο οπαδός, αλλά και ένας γιατρός, ένας επιστήμονας ή ακόμα και ένα τρολ. Όλοι εκφράζονται και όλοι απευθύνουν ερωτήματα. Κάποια είναι χυδαία, προφανώς, και θέλουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση. Κάποια άλλα όμως, είναι απορίες. Ερωτήματα τύπου «μήπως συμβαίνει κάτι;», «μήπως του λείπει αυτός ο άνθρωπος;». Το να απαντήσει κάποιος, του δίνει την ευκαιρία να το λύσει, από το να συνεχίσει να διαχέεται και αυτό τα πράγμα να δημιουργεί κακό.
«Γι’ αυτό ήθελα και εγώ να έχουμε αυτήν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να μιλήσουμε. Να μπορούμε να ανταλλάξουμε ιδέες. Ξέρουμε όλοι ότι τα social media είναι ένα δηλητήριο. Πίσω από ένα social δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται. Εμένα μου αρέσει να υπάρχει διάλογος. Μπορεί να είναι ένας αντίπαλος αυτός που γράφει».

Υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι, που είναι φίλοι μας, επιστήμονες, άνθρωποι της καθημερινότητας που δεν κρύβονται πίσω από ένα προφίλ και οι οποίοι απλά ρωτούν και θέλουν να ξέρουν.
«Οπότε το έχουμε ξεκαθαρίσει».

Έχετε ζητήσει μεταγραφές που ο κ. Μελισσανίδης δεν σας τις κάνει; Αυτό είναι που στέλνει συνέχεια ο κόσμος σε εμάς τους ρεπόρτερ. «Θέλουμε παίκτες, έχουμε ανάγκη παίκτες», αλλά δεν σας κάνουν μεταγραφές. Εμείς μπορεί να ξέρουμε και να το λέμε, αλλά εμείς δεν γινόμαστε πιστευτοί.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα πρότζεκτ που έχει παρουσιαστεί. Έχουμε ψάξει για παίκτες. Ήταν 2-3 περιπτώσεις που μία μέρα πριν υπογράψουν δεν θέλησαν να έρθουν. Σε άλλες περιπτώσεις η πραγματικότητα είναι ότι ήμασταν πολύ μακριά. Μετά αποφασίσαμε, αφού δεν έβγαιναν αυτά που θέλαμε, να δώσουμε συνέχεια στο γκρουπ που υπήρχε, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο. Όμως σήμερα δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν κουράζομαι να μιλάω για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί θέλω να είναι ένα ποδόσφαιρο που θα προσελκύει και όχι που θα διώχνει ποδοσφαιριστές. Και το έχω επαναλάβει πολλές φορές μετά τα παιχνίδια: Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο. Είσαι ποδοσφαιριστής και θες να πας σε ένα μέρος που θα παίζεις, θα σε βλέπει κόσμος, δεν θα υπάρχουν προβλήματα και θα είναι ένα παιχνίδι νορμάλ που θα παίζεται μέσα στο γήπεδο και να μην είναι όλοι να βρίζουν από τον έναν πάγκο, από τον άλλο πάγκο, από έξω. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Έπειτα, εγώ είμαι σε διαφορά με αυτό που κάνουν άλλες ομάδες. Εμείς κοιτάμε τι κάνουμε εμείς. Δεν θα ήθελα να φέρουμε παίκτες μόνο για να λέμε ότι τους φέραμε. Αυτό που έβλεπα εγώ πριν έρθω, γιατί έκατσα λίγο και το μελέτησα σε σχέση με τις μεταγραφές, ήταν παίκτες που το έβλεπαν σαν διακοπές, έρχονταν δανεικοί για έξι μήνες και έφευγαν και με πολλά λεφτά. Η ιδέα μου είναι το κλαμπ να υπογράψει παίκτες που να είναι εδώ για τέσσερα χρόνια και αυτός ο ποδοσφαιριστής να αποδώσει και αργότερα να μπορεί να πωληθεί. Και εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει. Παλιότερα αυτό το κλαμπ έφερνε και υπέγραφε ποδοσφαιριστές που ήταν πάνω από 30χρονών. Τι είδαμε τώρα στην Ευρώπη εμείς; Οι ομάδες που παίξαμε αντίπαλοι τι μέσο όρο ηλικίας είχαν; Εκεί είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός.

Οπότε, μπορεί να μου δώσουν εμένα 30-35 παίκτες. Εγώ, πραγματικά, ό, τι όνομα και να έχει ο παίκτης, το δικό μας σύστημα παιχνιδιού απαιτεί άλλα πράγματα. Όπως όταν ψάχνουμε, για παράδειγμα ψάχνουμε έναν όπως ήταν η περίπτωση του Πινέδα. Ένας άγνωστος, εγώ ήξερα ότι θα αποδώσει. Είναι άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν αποδώσει. Και τώρα να γεμίσουμε εμείς παίκτες επειδή οι αντίπαλες ομάδες έφεραν παίκτες, εμένα μου φαίνεται λάθος. Τώρα, εάν είναι ένας παίκτης που θα έρθει και θα κάνει τη διαφορά, τότε ναι, αυτόν πρέπει να τον φέρουμε. Να φέρνει ποδοσφαιριστές και να είναι πάνω-κάτω της ίδιας ποιότητας, πιστεύω ότι έχουμε. Ξέρουμε ότι από εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχουν αρκετά συμβόλαια που τελειώνουν. Το σίγουρο είναι ότι εκείνη τη στιγμή θα κάνουμε εμείς την αναζήτηση ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και, όπως επίσης γνωρίζετε, το οικονομικό κομμάτι, το διαχειρίζεται ο πρόεδρος. Εγώ μαζί με τη διοίκηση τους δίνω τις πιθανότητες ποδοσφαιριστών που υπάρχουν. Και να μην ξεχνάμε ότι αγόρασε τον Πινέδα. Ήταν πολύ μεγάλο το νούμερο για Πινέδα. Αυτά τα νούμερα είναι δύσκολα. Αλλά χάλασαν τελευταία στιγμή 2-3 ενισχύσεις που θα ήταν σημαντικές. Έγινε η προσπάθεια από το κλαμπ, με καλά συμβόλαια που επρόκειτο να πάρουν. Τους περιμέναμε για να γίνουν οι ιατρικές εξετάσεις και οι παίκτες δεν ήρθαν. Από εκεί και πέρα, μετά δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση της ομάδας και γιατί δεν γίνονται κάποιες αλλαγές».

Αναφέρεται στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο;
«Για το καλοκαίρι».

Άρα να συμπεράνουμε ότι επειδή η ΑΕΚ έχει και έναν υψηλό μέσο όρο ηλικίας, θα χρειαστεί να χαμηλώσει σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας; Αυτή είναι η στόχευση για το καλοκαίρι;
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ένας στόχος και για το μέλλον. Οι μισοί παίκτες θα έπρεπε να είναι νεαροί. Θα πρέπει να είμαστε μια ομάδα νικήτρια, όπως είμαστε, αλλά και ένα κλαμπ που παράγει. Να είμαστε ένα κλαμπ που παρουσιάζει κάποιους ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να έχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές άλλες επιλογές. Αλλά το πιο βασικό είναι λόγω του συστήματος που παίζουμε. Βλέπετε και εσείς ότι όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να τραυματιστείς. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να έχεις παίκτες με εμπειρία. Αλλά για παράδειγμα, τώρα ανακαλύπτουμε τον Πήλιο. Τώρα είναι η στιγμή να τον στηρίξουμε και να του δώσουμε χρόνο. Έχουμε άλλον έναν ποδοσφαιριστή που ονομάζεται Ραντόνια. Τον είδαμε πολύ λίγο, πρέπει να τον δούμε. Θα τον δούμε και θα αποδώσει. Τον Ζίνι επίσης, να τον έχουμε, να του δώσουμε χρόνο συμμετοχής. Οπότε, το πρότζεκτ το δικό μου είναι σε ενάμιση χρόνο, οι ποδοσφαιριστές που θα είναι, να είναι από το κλαμπ. Οπότε είναι 2-3-4 που μπορεί να κάνουν το ‘’μπαμ’’. Αυτό εάν προλάβουμε (σ.σ. γέλια).

Δεν είναι μόνο αυτοί που ανέφερα. Επειδή δεν είχαμε χρόνο να το συζητήσουμε αυτό, εγώ παρατηρώ και παρακολουθώ πολύ και την ΑΕΚ Β. Δουλεύουν με έναν τρόπο αρκετά παρόμοιο με τον δικό μας. Ψάχνουμε και επιδιώκουμε το σύστημα του παιχνιδιού να είναι παρόμοιο. Οι ποδοσφαιριστές να έχουν αυτήν την ταύτιση, να νιώθουν ότι είναι στην ΑΕΚ, γιατί θέλω να βγάλω παίκτες από την ΑΕΚ Β. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Να δούμε εάν εγώ θα έχω αυτόν τον χρόνο για να το μπορέσω».

Θα υπάρχει και τέτοια μεταγραφική στόχευση; Οι μεγάλοι όταν φύγουν, πάλι θα πάμε ηλικίες μικρότερες;
«Μπορεί να φέρουμε κάποιον 40χρονο (σ.σ. γέλια). Δεν είπαμε ότι θα φύγουν. Είναι κάποια συμβόλαια που λήγουν, είναι κάποιες αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος. Γι’ αυτό οι παίκτες θα πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να μείνουν εδώ και να προσπαθήσουν για να μπορέσουν να ανανεώσουν».

Ένα σχόλιο, βάσει και των όσων είπε για τους νεαρούς παίκτες, για την κριτική που υπήρξε για τον Ζίνι μετά το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό (είχε γίνει λόγος ότι ο Αλμέιδα έπρεπε να τον βγάλει στο ημίχρονο).
«Υπάρχουν πάντα οι κριτικές. Εντάξει, δεν τρέχει τίποτα, πάντα θα υπάρχουν. Και φυσικά μέσα σε όλο αυτό είναι ένας προπονητής που κάνει λάθη και αυτός είμαι εγώ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ αυτό που πιστεύω για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές είναι ότι πρέπει να τους δώσουμε χώρο. Ο Σταύρος (σ.σ. Πήλιος) έπαιξε μία μέρα καλά, την άλλη φορά δεν έπαιξε τόσο καλά, μετά πήγε πάρα πολύ καλά. Και μπορεί να υπήρξε κριτική προς το πρόσωπό μου. Εγώ θα κρατήσω αυτήν την κριτική. Σε κάποια χαρακτηριστικά που έχει ο Πήλιος, εάν λάβω υπόψη μου τις κριτικές, τότε θα με επηρεάσουν αρνητικά. Όσο μπορούμε, θέλουμε να επιμείνουμε με τους νεαρούς μας ποδοσφαιριστές. Γιατί εάν αυτοί που παίζουν συνήθως ήταν καλά, εγώ δεν θα τον έβαζα τον Πήλιο. Επειδή δεν είχα παίκτες που λείπουν και επειδή δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση οι άλλοι, του λέω ‘’μπες, παίξε, δεν έγινε τίποτα, κάνε το παιχνίδι που ξέρεις, άμα κάνει λάθος δεν έγινε τίποτα’’. Αυτό δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κανείς ότι ο Σταύρος θα έχει την ίδια απόδοση που είχε στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Μακάρι να την έχει. Είναι αρχή. Το να έχεις έναν παίκτη που να είναι Έλληνας, που είναι νέος, ένας καταπληκτικός επαγγελματίας, μακάρι να υπάρχουν και άλλοι με τέτοια χαρακτηριστικά. Πριν τέσσερις μήνες τον ρώτησα τον Σταύρο. Τον ρώτησα ‘’όταν έχεις 200 συμμετοχές, θα παίζεις με τον ίδιο τρόπο ή θα τον αλλάξεις;’’ Αυτό είναι που συμβαίνει συνήθως. Τη μέρα που ένας ποδοσφαιριστής συμπληρώσει 100 συμμετοχές, αρχίζει και πονάει εδώ, πονάει εκεί, έχει έναν κάλο στο πόδι. Ο Σταύρος να έχει την όρεξη που έχει τώρα. Οπότε, αυτό κάνουν οι μεγάλες ομάδες. Γιατί να μην το κάνουμε εδώ; Εγώ πιστεύω γίνεται και θα το προσπαθήσω

Συγκριτικά με την κουβέντα που κάναμε για την περυσινή σεζόν. Σε σχέση με πέρυσι η ΑΕΚ έχει πετύχει τα ίδια γκολ, έχει δεχθεί κάποια παραπάνω και οι αριθμοί λένε ότι και απειλεί και απειλείται σε παρόμοιο βαθμό. Έχει κάποια ξεκάθαρη ιδέα στο μυαλό του εάν περίμενε έτσι τη σεζόν, εάν περίμενε μια βελτίωση, εάν τον έχει προβληματίσει κάτι και εάν έως το φινάλε της σεζόν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να ξεπεράσει τους περυσινούς αριθμούς;
«Η ΑΕΚ αυτήν τη στιγμή είναι όπως τη θέλω. Στο προηγούμενο ματς έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Μπορούσε να φτάσει και να τελειώσει τις φάσεις. Η διαφορά είναι ότι βάλαμε γκολ. Υπάρχει μια διαφορά σε αυτήν την ΑΕΚ σε σχέση με την περυσινή ΑΕΚ. Προφανώς δέχεσαι γκολ. Εάν δούμε κάθε γκολ που έχουμε δεχθεί, ας το κοιτάξουμε. Για την ώρα κανένας αντίπαλος δεν έχει περάσει πέντε παίκτες και να στείλει την μπάλα στο ‘’Γ’’. Κάναμε πολλά λάθη. Τώρα, δεν έχουμε βάλει τόσα γκολ όσα πέρυσι. Οπότε εάν μπορέσουμε να δούμε στη σύγκριση σε σχέση με την περυσινή χρονιά αυτό εδώ το σημείο, υπήρχαν γκολ όχι μόνο από τον Λιβάι, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους επιθετικούς. Εάν είχαμε δέκα γκολ παραπάνω, τότε θα είχαμε σίγουρα τουλάχιστον έξι βαθμούς ακόμα. Φυσικά και υπάρχει κάτι για να βελτιώσουμε. Τα τελειώματα που δεν ήμασταν τόσο καλοί. Και αυτό είναι ένα σημείο που είμαστε το ίδιο σε σχέση με πέρυσι. Γιατί με την επιστροφή του Λιβάι, τότε ξαναρχίσαμε να σκοράρουμε. Μακάρι και ο Πόνσε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Ο Τσούμπερ έχει βάλει γκολ, ο Γκατσίνοβιτς και μετά είναι λίγοι. Ελπίζουμε και περιμένουμε να έρθουν. Το μόνο που θέλω είναι να διατηρήσουμε το στιλ παιχνιδιού, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους όταν παίζουμε σημαντικά παιχνίδια. Αλλά, ναι, είναι ένα σημείο που πρέπει να το βελτιώσουμε. Αυτήν την κριτική τη θεωρώ εποικοδομητική. Δεν είναι ότι δεν δέχομαι κριτικές. Καταλαβαίνω. Και εγώ είμαι άνθρωπος που καταλαβαίνω. Και είναι αλήθεια κάποια πράγματα. Και δεν χρειάζεται να το υπερασπίζομαι. Εάν είναι κάτι αλήθεια, είναι αλήθεια».

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, έχουμε να περιμένουμε κάτι στο μεταγραφικό τοπίο; Επίσης, πέρυσι είχε εκτιμήσει από πολύ νωρίς ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί τελευταία αγωνιστική. Βλέποντας και τις άλλες ομάδες και ξέροντας τη δική του, έχει την ίδια εκτίμηση και για το φετινό πρωτάθλημα;
«Για τον Ιανουάριο είναι δύσκολο. Γιατί είμαστε 30 παίκτες. Εγώ για να φέρω παίκτη, θα πρέπει να φύγει παίκτης. Είναι όλοι με συμβόλαια. Εκτός και εάν μπορεί να εμφανιστεί κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν κλείνουμε αυτήν την πιθανότητα εάν εμφανιστεί κάτι διαφορετικό, αλλά έχουμε 2-3 ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση και πλέον είμαστε σε μία διοργάνωση. Έχω οκτώ μη κοινοτικούς, από τους οποίους πάντα πρέπει να μένουν εκτός τρεις σε κάθε παιχνίδι. Είκοσι είναι στην αποστολή, οπότε δέκα μένουν εκτός. Εάν η ομάδα κερδίζει, γίνονται λίγες κινήσεις. Και θα κερδίζουμε. Οπότε θα είναι αρκετά περίπλοκο να φέρουμε κάποιον τώρα.

Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη σε σχέση την περυσινή. Υπάρχουν πολλές ομάδες εκτός από τους τέσσερις που είναι πρώτοι, υπάρχουν και άλλες. Ο Άρης είναι σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι. Αυτοί που είναι κάτω από τον Άρη είναι σε καλύτερη κατάσταση. Και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και θα πάει μέχρι τέλους».

Για το ότι είναι δύο χρόνια στην ομάδα, αλλά δεν έχουμε ακούσει να ενδιαφέρεται για κάποιον Αργεντινό ποδοσφαιριστή:
«Έχω δει πολλούς. Υπάρχει ένα πρόβλημα, η Αργεντινή πήρε το Μουντιάλ. Πριν αυτός ο παίκτης έκανε 1 εκατομμύριο. Μετά το Μουντιάλ και το Κόπα Αμέρικα ο ίδιος παίκτης κάνει 5 εκατoμμύρια. Τους έχω μελετήσει όλους. Ξέρω ποιος μπορεί να προωθηθεί και να παίξει στην Ευρώπη. Είναι λεφτά. Υπάρχουν πολλοί νεαροί. Εμείς στέλνουμε έναν άνθρωπο στις Κ17, Κ20 και Κ23 για να παρακολουθεί παίκτες για το κλαμπ. Μας στέλνει πάντα πληροφορίες. Αλλά είναι νούμερα που εγώ προσωπικά δεν θα έλεγα στο κλαμπ να ξοδέψει τόσα χρήματα. Αλλά βλέπω. Και ούτε θα ήθελα να γεμίσω με Αργεντινούς εδώ γιατί μετά θα αρχίζανε να λένε ότι είναι Αργεντινός και φέρνει μόνο Αργεντινούς. Έχουμε δύο».

Για το αν οι τραυματισμοί σχετίζονται με την απαιτητική φετινή χρονιά και αν τον προβληματίζουν:
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Το ένα είναι ότι πολλοί από τους παίκτες δεν έκαναν προετοιμασία. Μετά είναι τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια και οι λίγες προπονήσεις που υπήρξαν. Το άλλο μπορεί να είναι κακές προπονήσεις από τη δική μας πλευρά. Σε αυτά τα τρία που προείπα νομίζω πως είναι. Εγώ πιστεύω πολύ στη δουλειά της προετοιμασίας. Εμείς έχουμε έναν παίκτη όπως τον Λιβάι Γκαρσία που δεν έκανε προετοιμασία και έμεινε τρεις μήνες εκτός. Ο Γκαρσία δεν πωλήθηκε σε ένα νούμερο που όλοι ξέρετε. Κάτι που εμείς αποφασίσαμε και ο πρόεδρος αποφάσισε. Αλλά τον χρησιμοποιήσαμε πολύ λίγο. Ο Αραούχο το ίδιο. Πολλοί και σημαντικοί παίκτες έμειναν για καιρό έξω. Δεν είναι δικαιολογία. Είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλές διοργανώσεις Εθνικών ομάδων. Ο Πινέδα είναι δύο χρόνια τώρα χωρίς διακοπές. Προσπαθώ να τον βάλω, να τον βγάλω, γιατί αυτό το σώμα μια μέρα θα κουραστεί. Αυτές οι ημερομηνίες με τις Εθνικές δεν μας δίνουν το περιθώριο 15 ημερών προκειμένου ένας παίκτης να είναι με την ομάδα το καλοκαίρι και να κάνει για παράδειγμα την προετοιμασία. Οι Έλληνες επίσης ήταν στην Εθνική για κάποια φιλικά. Αλλά δεν είναι δικαιολογίες. Δεν έχω θέμα με την κριτική. Το καταλαβαίνω απόλυτα με τα social media που σας ρωτάει ο κόσμος και εσείς πρέπει να απαντήσετε. Γι’ αυτό με ενδιαφέρει να έχουμε τον διάλογο ώστε να ξεκαθαρίσουμε τις απορίες και να κάνουμε ένα ποδόσφαιρο πιο όμορφο όλοι μαζί».

Για το αν το γεγονός ότι τα έξι μαζεμένα ματς μέσα σε 15 μέρες μετά την καλοκαιρινή προετοιμασία ήταν ένας ακόμα λόγος για τους τραυματισμούς και αν είναι κάτι που διορθώνεται ή μπορεί να επανεμφανιστεί:
«Όταν έχεις πολλά και συνεχόμενα ματς και στην ένταση που θέλουμε εμείς, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για τραυματισμούς. Και εμένα δεν μου αρέσει να αλλάζω τακτική, όπως εξήγησα. Εμείς παίξαμε όλα τα παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο, αλλάζοντας σε κάποια την πίεση, το build up, αλλά πάντα με την ίδια ιδέα, με τον τρόπο που κάνουμε προπόνηση. Έχετε δει ότι η προπόνηση βασίζεται στη δυναμικότητα, στην αντίδραση, στο ένας εναντίον ενός, στην πάσα. Είναι πολλά στοιχεία που έχει αυτή η ομάδα. Ήταν δυνατά αυτά τα πρώτα παιχνίδια. Ξεκινήσαμε στο φουλ. Πιστεύω τώρα που θα έχουμε ολόκληρη εβδομάδα με προπονήσεις… Αν βλέπατε την περσινή χρονιά τα παιχνίδια τα τελειώναμε με τις αλλαγές που γίνονταν και έτσι κερδίσαμε πολλά παιχνίδια. Με τόσα παιχνίδια, έχουν μπει οι αλλαγές, αλλά δεν έχουν κάνει αυτή τη διαφορά φέτος. Γιατί υπάρχουν η κούραση, οι τραυματισμοί, αυτοί που επιστρέφουν από τους τραυματισμούς. Όλοι θέλαμε να συνεχίσουμε σε όλες τις διοργανώσεις. Τώρα κυρίως στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, μας βοηθάει ότι θα έχουμε ένα παιχνίδι τη βδομάδα. Γιατί τώρα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδουλέψουμε τη φυσική κατάσταση καθώς δεν είχαμε χρόνο, δεν μπορούσαμε με δύο ματς τη βδομάδα να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Έπρεπε να κάνουμε αποκατάσταση, επιστροφή τραυματιών, στατικές φάσεις, παιχνίδι. Έτσι πήγαινε κάθε μέρα. Είναι εδώ και μήνες που δεν κάναμε προπόνηση όπως τη σημερινή. Από τον Νοέμβριο που έπαιξαν οι Εθνικές».

Για το πώς φαντάζεται το μακροχρόνιο πρότζεκτ της ΑΕΚ:
«Το πρότζεκτ είναι πάντα σε συνδυασμό με το κλαμπ. Εγώ μπορεί να είμαι προπονητής και να δώσω τις δικές μου ιδέες, το κλαμπ είναι αυτό που στηρίζει, μπορεί και όχι. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο για να τρέξεις ένα πρότζεκτ θα πρέπει να σε βοηθήσουν τα αποτελέσματα για να είσαι και πιο πιστευτός. Σε αυτόν τον προπονητή υπάρχει μια διαφορά. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο. Εγώ βρίσκομαι στο μέρος που θέλω να είμαι. Θέλω να βρίσκομαι εδώ. Και όταν υπέγραψα ένα συμβόλαιο ως το 2028, εγώ θέλω να το ολοκληρώσω αυτό το συμβόλαιο. Οπότε τη λέξη πρότζεκτ τη χρησιμοποιούμε όλοι. Το να φτάσεις ως το τέλος είναι ένα πρότζεκτ. Το να πουλήσει η ομάδα είναι ένα πρότζεκτ. Το να είναι αυτό το κλαμπ ταυτισμένο με ένα σύστημα παιχνιδιού και αυτό είναι ένα πρότζεκτ. Το να κερδίζει ντέρμπι η ομάδα, είναι επίσης μέρος του πρότζεκτ. Σε μένα το πρότζεκτ ξεκίνησε ανάποδα. Συνήθως πας σε ένα κλαμπ, χτίζεις ένα πρότζεκτ και αυτό αποδίδει μετά από δύο με τρία χρόνια. Εδώ ξεκίνησε ανάποδα. Φτάσαμε και πήραμε δύο τίτλους. Τώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να κερδίζουμε πάντα δύο τίτλους, αυτό είναι δύσκολο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανανεώνεται. Με την ανανέωση έρχεται μια ενέργεια που σε βοηθάει να ξανακάνεις αυτό που θες. Χρειάζεται χρόνος».

Για το ότι στο εντός έδρας με την Μπράιτον ήταν η καλύτερη ΑΕΚ επί των ημερών του και αν από εδώ και πέρα με ένα παιχνίδι τη βδομάδα θα μπορέσει η ομάδα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο κάνοντας ένα σερί τέτοιων αγώνων:
«Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Εγώ κάθε τόσο ξαναβλέπω αυτά τα παιχνίδια. Και έχω σημειώσει από αυτό το παιχνίδι ότι στο 18′ ή στο 19′ κάναμε επίθεση και η ενέργεια που αισθανθήκαμε από τον κόσμο ήταν κάτι εξωφρενικό. Μπορείτε να το ψάξετε πως ακουγόταν ο κόσμος και πως επηρεάστηκε η ομάδα για να πάει στην επίθεση. Αυτό το παιχνίδι το παίξαμε πολύ καλά. Είναι ένα ακόμα παιχνίδι που κερδίσαμε με τον ΠΑΟΚ και ήταν επίσης πολύ καλό. Έχουμε κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Γι’ αυτό θα ήθελα να διαχωρίσω κάποια πράγματα. Προφανώς όλους μας ενόχλησε αυτός ο αποκλεισμός στα πέναλτι από το Κύπελλο γιατί όλοι είχαμε αυτή την όρεξη για να συνεχίσουμε. Αλλά δεν θα ήθελα αυτό να μπερδέψει τον κόσμο για τον τρόπο που παίζουμε. Γιατί θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Εμείς μετά το τελευταίο παιχνίδι που παίξαμε 120 λεπτά ξαναπαίξαμε με την ίδια ένταση, είχαμε περισσότερα κόρνερ, περισσότερη ταχύτητα, περισσότερη κατοχή, σε όλα τα στατιστικά ήμασταν καλά και ήταν ξεκάθαρο ότι ήμασταν ανώτεροι από τον αντίπαλο. Τι θα συνέβαινε αν δεν βάζαμε τα γκολ και φεύγαμε με μια ισοπαλία; Δεν θα γινόταν ανάλυση του παιχνιδιού. Ήταν παρόμοια αυτά τα δύο τελευταία παιχνίδια».

Για το αν η ΑΕΚ έχει πληρώσει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα επειδή είναι ομάδα που παίρνει πολλή ενέργεια:
«Δεν κατάλαβα γιατί πήραν αυτή την απόφαση. Μας έκανε ζημιά πιστεύω αυτό γιατί η ομάδα μας με την ενέργεια που μας δίνει ο κόσμος είναι μοναδική. Και οι λεγόμενες μικρές ομάδες; Δεν γίνεται ζημιά σε αυτές; Εδώ πέθανε ένας άνθρωπος. Μια οικογένεια καταστράφηκε με αυτό που συνέβη στον αστυνομικό. Αλλά δεν ήταν στο ποδόσφαιρο αυτό που έγινε. Γιατί παίζουν στο μπάσκετ με κόσμο; Ποια είναι η διαφορά; Ίσως μπορεί κάποιους να τους βολεύει η ΑΕΚ να παίζει χωρίς κόσμο. Γιατί εμάς σκότωσαν τον δικό μας φίλαθλο και όλα συνέχισαν με τον ίδιο τρόπο. Η ΑΕΚ μπορεί πάντα να προσπαθεί να κερδίσει, άλλες φορές να τα καταφέρνει, άλλες να χάσει, άλλες να φέρει ισοπαλία. Όμως ποτέ δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο όταν προηγούμαστε, δεν πετάμε μπάλες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Κι αυτό φάνηκε γιατί πριν έρθουμε εδώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ΑΕΚ αν δεν κάνω λάθος στην έδρα του Ολυμπιακού είχε 16 παιχνίδια που δεν είχε κερδίσει. Πέντε χρόνια. Έχουν κερδηθεί σημαντικά πράγματα. Είδατε καμιά φορά να πετάμε μπάλες μέσα γιατί χάνουμε; Όχι. Ή να προσπαθούμε να κλέψουμε χρόνο; Η ΑΕΚ αλλάζει και αυτό είναι μέρος του πρότζεκτ που λέγαμε. Είναι αλήθεια πως θέλουμε πάντα να κερδίζουμε, αλλά δεν μπορείς πάντα να κερδίζεις, αλλιώς θα ήταν πολύ εύκολο. Αλλά ναι, η παρουσία του κόσμου μας είναι θεμελιώδης για μας γιατί το ποδόσφαιρο είναι γιορτή. Υπάρχει κόσμος που περιμένει το παιχνίδι της Κυριακής για να πάει με το παιδί του, με τον φίλο του με το κρύο. Και χωρίς κόσμο, ό,τι είναι όμορφο βγαίνει άσχημο. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ όμορφο για να το δεις όμορφο. Η μπάλα μπορεί να περάσει πέντε μέτρα από το τέρμα, ο κόσμος να νομίσει ότι ήταν γκολ και να φωνάξει. Η πίεση που ασκούμε με τη βοήθεια του κόσμου σε ανυψώνει και σου δίνει ώθηση για να συνεχίσεις. Μακάρι να αλλάξει».

Για το ότι η ΑΕΚ στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων επιταχύνει και αν είναι κάτι που το θέλει από την ποδοσφαιρική κουλτούρα της ομάδας:
«Αυτό το ψάχνουμε από το πρώτο λεπτό. Ίσως με τις αλλαγές η ομάδα να διατηρεί αυτή την ενέργεια. Και πέρυσι τελειώσαμε πολλά ματς στο δεύτερο ημίχρονο. Οπότε είμαστε σε παρόμοια επίπεδα. Με αυτό το κομμάτι που έχουμε τονίσει, το να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αυτή είναι η ιδέα να συνεχίσουμε έτσι».

Για το αν ο ίδιος νιώθει την ίδια ασφάλεια από την αμυντική λειτουργία συνολικά σε σχέση με πέρυσι:
«Πάντα νιώθω σίγουρος για τους παίκτες που προπονώ. Τώρα, είναι πραγματικότητα ότι έχουμε κάνει πολλά λάθη. Έτσι όπως κάνουμε λάθη στα τελειώματα, στην αποτελεσματικότητα, που δεν κάναμε γκολ, τα λάθη στην άμυνα καταλήγουν σε γκολ κατά μας και αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Για το ότι έχει γίνει μεγάλη βελτίωση στις στατικές φάσεις στην επίθεση με την ΑΕΚ να παίρνει πολλά γκολ, αλλά την ίδια στιγμή η ομάδα έχει δεχθεί αρκετά γκολ από στατικές φάσεις του αντιπάλου:
«Έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε πάνω σε αυτό από την αρχή του πρωταθλήματος. Εγώ σε γενικές γραμμές την παραμονή του παιχνιδιού δουλεύω στατικές φάσεις, επιθετικά και αμυντικά. Μαζί με το σταφ μου βλέπουμε όλα τα κόρνερ, τα υπέρ και τα κατά του αντιπάλου, όλα. Βλέπουμε τα κόρνερ, τα φάουλ, τα αμυντικά, τα επιθετικά, όλα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο όμως. Μπορείς να κάνεις πολλές φορές προπόνηση, να ξανακάνεις προπόνηση και να βάλεις γκολ όπως τα βάλαμε ή να τα δεχθείς όπως τα δεχθήκαμε. Πολλές φορές αυτό που σκέφτομαι είναι πως είναι λόγω της αξίας του αντιπάλου και σε άλλες περιπτώσεις είναι δικά μας λάθη. Και εμείς κάναμε λάθη. Το ξέρουμε, το έχουμε συζητήσει για να το διορθώσουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να το δουλεύουμε».

Για τις διαμαρτυρίες πολλών ανταγωνιστικών ομάδων, προπονητών, ανθρώπων της διοίκησής τους, για πέναλτι και άλλες φάσεις:
«Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε αρκετά αντικειμενικοί, γιατί αυτόν τον 1.5 χρόνο έχω δει πολλά πράγματα. Γι’ αυτό λέω καμιά φορά, ποιοι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται από που έρχεται αυτή η διαμαρτυρία. Εμείς αποκλειστήκαμε από το Κύπελλο και αν θέλετε μπορούμε να αναλύσουμε όλο το παιχνίδι. Πέρυσι παίζαμε ένα ντέρμπι, σχεδόν έσπασε η μύτη του Ρότα, δεν έγινε τίποτα. Στο πρώτο ντέρμπι δύο πέναλτι. Μετά δεν μας έδωσαν ένα στο τέλος. Όταν βλέπουν πως μία ομάδα μεγαλώνει, διατηρείται όπως ήταν, όταν δεν την ενδιαφέρει να έχει βοήθεια από τους διαιτητές. Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε διαιτητή. Τους ζητάω το 50-50. Δεν μου αρέσει να έχω όφελος. Αν δούμε τις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες που κάνουν, και δούμε και την πραγματικότητα και τις φάσεις που διαμαρτύρονται, όχι. Θα έλεγα να μην διαμαρτύρονται. Να μην λένε τίποτα. Γιατί σε όλα τα παιχνίδια υπάρχουν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπόλοιπους».

Για το αν έχει συζητήσει με τον Αραούχο, για το συμβόλαιό του που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι:
«Έχω μιλήσει πολύ με τον Αραούχο, αλλά κυρίως για το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Έχουμε αγγίξει αυτό το προσωπικό του θέμα, αλλά όπως το λέει η λέξη, είναι προσωπικό. Είμαι από αυτούς που πάντα σέβονται τις αποφάσεις των ανθρώπων. Το σημαντικό για την ώρα είναι να μπορέσει να επανέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο επίπεδο που τον ξέρουμε, και μετά θα αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το μέλλον του».

Για την περίπτωση του Μπακασέτα και αν «έπαιξε» για την ΑΕΚ, αν έφτασε στα αυτιά του:
«Ναι ακούστηκε το όνομά του, αλλά προφανώς, όπως είπα και πριν, με αυτό το ρόστερ, τόσο γεμάτο, ποιον να βγάλεις, ποιος να φύγει; Εγώ ποτέ δεν ήρθα σε επαφή μαζί του κι εδώ λειτουργούμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Η διοίκηση ψάχνει ποδοσφαιριστές, τους περνούν σε εμένα, τους βλέπω, με ρωτούν αν μου αρέσουν ή όχι, έχουμε “διαμάχες” για τους ποδοσφαιριστές και αυτός που παίρνει τηλέφωνο τον παίκτη, είμαι εγώ (ενν. όχι για διαπραγμάτευση, προφανώς, αλλά για την επαφή). Οπότε, όσο οι παίκτες δεν έχουν μιλήσει μαζί μου, θα δεχθούν κλήσεις από κάποιους, αλλά έτσι είναι ο τρόπος που δουλεύουμε από την ημέρα που έχω έρθει. Έτσι νιώθω πιο άνετα και είναι και πιο πιστευτό. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, προφανώς».

Για το αν θα επέλεγε να αλλάξει στη φετινή σεζόν, το γκολ του Γιόνσον (ενν. τη χαμένη ευκαιρία με τον Άγιαξ) ή τον αποκλεισμό στο Κύπελλο:
«Το γκολ του Γιόνσον, την Ευρώπη. Για αυτό πρέπει να τελειώσουμε, και να τελειώσουμε καλά, για να ξαναείμαστε στην Ευρώπη. Γιατί το να συμμετέχεις στην Ευρώπη, είναι μοναδικό. Δίνει ιεραρχία στους παίκτες. Υπάρχει άλλη αυτοπεποίθηση, είναι πιο εθνικό το θέμα, γιατί όταν η ΑΕΚ βγαίνει εκτός Ελλάδας για να παίξει, όλοι ταξιδεύουν για να την δουν».

Για το αν σκέφτεται να μεγαλώσει περισσότερο το ρόστερ, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως τις βίωσε φέτος, ή αν σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο δουλειάς:
«Πρώτα απ’ όλα αυτήν τη φορά, εύχομαι να μην καλέσουν κανέναν στην εθνική. Η αλήθεια είναι πως το σκέφτομαι. Εμείς αυτήν τη στιγμή ετοιμαζόμαστε και βλέπουμε παίκτες για το μέλλον. Πρέπει να τα δούμε όλα: είναι στην εθνική, δεν είναι στην εθνική; Είναι μία εμπειρία την οποία την γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε όλη εμείς. Αν είναι κάποιος παίκτης που θα πρέπει να πάει στην εθνική, φυσικά και πρέπει να πάει. Όσον αφορά τον τρόπο δουλειάς, ίσως πρέπει να τον αλλάξουμε. Είναι ένα μάθημα. Και πρέπει να το μάθουμε, ώστε όταν φτάσουμε να παίξουμε, να έχουμε πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που είχαμε. Και αυτό μπορεί να είναι ένα σημείο, που έχει περιθώρια βελτίωσης. Να το λάβουμε υπόψιν μας».

Για το τι θα έκανε, αν προέκυπτε παίκτης, από αυτούς που σκέφτεται για το καλοκαίρι, για να τον αποκτήσει στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Ιανουαρίου. Θα τον έφερνε ή θα έπρεπε κάποιος από το νυν ρόστερ να φύγει:
«(Έκανε κίνηση με τα χέρια, σαν να λέει έλα, έλα)».

Για το αν σκέφτηκε να αποχωρήσει κάποιος παίκτης, σε αυτήν τη μεταγραφική περίοδο, για να έρθει κάποιος καλύτερος, επειδή δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ήθελε:
«Ακόμη δεν έχει κλείσει, δεν έχει ξεκαθαρίσει, μπορεί».

Για την απόφαση να μην ανακοινώνει αποστολές πριν τα παιχνίδια:
«Έτσι ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι και ποιος δεν είναι. Θα το αλλάξουμε. Δεν ξέρουμε πότε. Ναι δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές ούτως ή άλλως. Σχεδόν πάντα είναι οι ίδιοι. Έτσι κι αλλιώς οι αντίπαλοι μαθαίνουν κι εμείς μαθαίνουμε για τους αντιπάλους».

Εδώ αναφέρθηκε με χιούμορ, στην αποστολή της Μπράιτον, που δεν έγινε γνωστή:
«Περνούσαμε έξω από τα ξενοδοχεία και κοιτούσαμε!»

Με αφορμή τα πέναλτι στην Ευρώπη, για το αν υπάρχει βιασύνη, σε άμυνα και επίθεση, αν είναι κάτι που τον απασχολεί:
«Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι βασικά στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να κάνεις τάκλιν μέσα στην περιοχή, ξέρεις τι κίνδυνος υπάρχει και είναι πράγματα που μπορείς να αποφύγεις. Όλοι οι ποδοσφαιριστές το ξέρουν, αλλά πρέπει να σκεφτούμε, πώς σκέφτεται ο κάθε άνθρωπος, σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είναι πράγματα που μαθαίνεις πολύ μικρός, αλλά αν δεις την μπάλα να φεύγει λίγο, ίσως αποφασίσεις να πέσεις. Αλλά δεν ήταν όλα πέναλτι. Το πιο δύσκολο είναι να πάρεις μία απόφαση και στο ποδόσφαιρο, συνεχώς πρέπει να παίρνεις αποφάσεις, μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Εκεί κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Ο Μέσι και άλλοι μπορούν να σου δώσουν μία λύση, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, που δεν θα μπορούσε να δώσει κανένας άλλος. Όταν έπαιζα εγώ, χρειαζόμουν δεκαπέντε λεπτά τι θα κάνω (γέλιο). Κοιτούσα, κοιτούσα, κοιτούσα. Δεν έχουν την περιφερειακή όραση κι αυτό κάνει τη διαφορά. Ο Μαραντόνα έβλεπε και πίσω. Για αυτό αλλάζει και η τιμή κάθε ποδοσφαιριστή. Στην Ευρώπη έχει μία πιθανότητα να κάνεις γκολ και δεν πρέπει να την συγχωρέσεις. Είναι δύσκολο να έχεις δύο. Ο αντίπαλος μπορεί να έχει μία και να σε βγάλει εκτός».

Για το αν θα σκόραρε ως ποδοσφαιριστής, την ευκαιρία του Γιόνσον:
«Με τάκλιν! Εγώ θα είχα τρομάξει αν ήμουν ένας εναντίον ενός».

Για το τι αποτέλεσμα θέλει στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός:
«Εγώ δεν θέλω κακά αποτελέσματα και ούτε τα βλέπω. Εγώ θέλω να κερδίσουμε εμείς. Έχω εμπιστοσύνη, πως την ημέρα που θα παίξουμε αντίπαλοι, θα τους κερδίσουμε. Αν θέλεις το καλό, επιστρέφει το καλό. Αν θέλεις το κακό, επιστρέφει το κακό. Ίσως μία ισοπαλία (γέλια)».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button