Επικαιρότητα

Στη Σούδα οι 114 που περισυνελέγησαν νότια της Γαύδου – 35 ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων (vid) – Galaksias.com

Πέντε από τους μετανάστες χρειάστηκε σήμερα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Χανίων καθώς έφεραν ορθοπεδικά τραύματα

  • Καθημερινά πλέον τα καραβάνια των μεταναστών
  • Παρέμβαση του υπουργείου για τις μεταναστευτικές ροές ζητά ο περιφερειάρχης
  • Αναγκαία η θωράκιση του νησιού και η εξασφάλιση κονδυλίων
  • «Πονοκέφαλος» η διαχείριση της φιλοξενίας
  • Ανησυχία και από τους δημάρχους για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
  • Την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη

Από το Λιβυκό πέλαγος, στην Αγία Γαλήνη και από εκεί στη Σούδα. Οι 114 μετανάστες,  Αιγυπτιακής καταγωγής στην πλειονότητα τους, ανάμεσα στους οποίους τριάντα πέντε ανήλικοι, που περισυνελέγησαν την Κυριακή από φορτηγό πλοίο λίγα ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, περιμένουν τον επόμενο σταθμό τους – πιθανότατα κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Αττικής- όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση από τις λιμενικές αρχές των Χανίων. Μέχρι τότε θα παραμείνουν στον Σταθμό Υποδοχής επισκεπτών Κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας, χώρος που διατέθηκε για πρώτη φορά για φιλοξενία μεταναστών και εξ ανάγκης, μιας και στις Παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά, φιλοξενείται η προηγούμενη φουρνιά.

Πέντε από τους μετανάστες χρειάστηκε σήμερα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Χανίων καθώς έφεραν ορθοπεδικά τραύματα. Οι υπόλοιποι εξετάστηκαν από κλιμάκιο του τομέα πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και της ΤΟΜΥ Χανίων και είναι καλά στην υγεία τους. Ο περιφερειακός συντονιστής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διευθυντής του 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων κ. Στέφανος Ντουκάκης, δήλωσε πως δεν βρέθηκε κάποιος θετικός στον κορωνοϊό και πως παρά την ταλαιπωρία τους από το ταξίδι στη θάλασσα η γενική εικόνα της υγείας τους είναι καλή.

Είκοσι πέντε ακόμα μετανάστες που αποβιβάστηκαν το περασμένο Σάββατο στην Τρυπητή της Γαύδου, φιλοξενούνται στις Παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Χανίων στον Καλαθά με την κατάσταση τους να είναι συγκριτικά καλύτερη, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την άφιξη τους ήταν εξαιρετικές.

Έκκληση στην πολιτεία να στελεχώσει τις λιμενικές υπηρεσίες των Χανίων που καλούνται να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της αύξησης των μεταναστευτικών ροών απευθύνει εκ νέου η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης με τον πρόεδρο της κ. Βασίλη Κατσικανδαράκη να σημειώνει κατ’ αρχήν ότι οι «άνθρωποι αυτοί, βρίσκονταν πενήντα ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, ναυαγοί επί της ουσίας και τους περισυνέλεξε ένα φορτηγό πλοίο. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε δύο διαφορετικά σημεία στα Χανιά ανθρώπους σε φύλαξη για μεταγωγή. Ούτε σε φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε λόγο υποστελέχωσης. Φανταστείτε τώρα με αυτό το βάρος πώς είναι η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Κατσικανδαράκης.  

Με δεκαπέντε κενές οργανικές θέσεις το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων καλείται σε μηνιαία βάση να ενισχύει ΚΑΙ τις λιμενικές υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου, με τουλάχιστον είκοσι πέντε λιμενικούς υπαλλήλους. Υπενθυμίζεται πως στο 50% ανέρχονται τα κενά σε προσωπικό στους λιμενικούς σταθμούς Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων, Αγίας Γαλήνης. «Αυτή τη στιγμή εμείς βουλιάζουμε κι αντί να σκύψει η πολιτεία να μας βοηθήσει είμαστε αφημένοι στο έλεος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης.

Η ανησυχητική έξαρση του μεταναστευτικού προς την περιοχή νότια των Χανίων προβληματίζει και τις υγειονομικές αρχές που καλούνται κάθε φορά να εξετάζουν προληπτικά και να προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα στους μετανάστες. «Αισθανόμαστε την πίεση και σαν υγειονομικοί και φαντάζομαι και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται, το λιμενικό και η αστυνομία. Δεν μπορεί καμία υπηρεσία να διαχειριστεί εύκολα μια τέτοια κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στέφανος Ντουγκάκης ο οποίος έχει κληθεί τα τελευταία χρόνια σε δεκάδες περιστατικά αφίξεων, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου.  

Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τον ανησυχητικά μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχει αποβιβαστεί το πρώτο δίμηνο του έτους στα νότια παράλια των Χανίων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τα συναρμόδια υπουργεία ,δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα τόσο των δήμων Χανίων και Γαύδου όσο και της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Δείτε το βίντεο: 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button