ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε υψηλό επταετίας οι τιμές κατοικιών – Στροφή στα μικρότερα σπίτια – Galaksias Portal News

Υπερδιπλάσιες είναι και τους πρώτους μήνες του 2024 οι τιμές των ακινήτων σε σχέση με το 2017, όπου ήταν η χρονιά που καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στις αξίες τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα, σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Αττικής, οι τιμές μπορεί να είναι αυξημένες και κατά 214% σε σχέση με πριν από μια επταετία. Την ώρα που το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει απομακρυνθεί από τις ακίνητα μεγάλης επιφάνειας και έχει στραφεί σε μικρότερα και πιο ευέλικτα σπίτια.

Μεγαλύτερη είναι η διαφορά μέσων τιμών την τελευταία επταετία σε περιοχές του κέντρου όπως είναι οι Αμπελόκηποι, όπου η τιμή για ένα ακίνητο άνω των πέντε ετών σήμερα κινείται στα 2.283 ευρώ/ τ.μ., ενώ το 2017 ήταν μόλις στα 725 ευρώ/ τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 214.9%. Ανάλογες μεγάλες αποκλίσεις τιμών υπάρχουν και στα Εξάρχεια, όπου το 2017 αυτές έφταναν τα 675 ευρώ/τ.μ., ενώ σήμερα έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 209,6%, φτάνοντας κατά μέσο όρο στα 2.090 ευρώ/ τ.μ.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί και το Κουκάκι, το οποίο είναι μια περιοχή του κέντρου που διαθέτει επίσης υψηλές τιμές πώλησης κατοικιών, λόγω κυρίως των Aibnb και της Χρυσής Βίζας, που κατέκλεισαν την αγορά ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια. Τους πρώτους μήνες του 2024, η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών διαμορφώθηκε στα 3.020 ευρώ/τ.μ, όταν το 2017 οι αξίες έφταναν τα 1.275 ευρώ/τ.μ., μια απόκλιση δηλαδή που φτάνει το 136,8%.

Εντυπωσιακές αυξήσεις έχουν σημειώσει την τελευταία επταετία και το Γαλάτσι, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν όταν περάσει η νέα γραμμή 4 του Μετρό. Συγκεκριμένα, οι κατοικίες το 2017 κόστιζαν 950 ευρώ/ τ.μ, ενώ σήμερα διαμορφώνονται στα 1.900 ευρώ/ τ.μ, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξεως του 100%.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας οι τιμές έχουν ανέβει περισσότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη επικράτεια και ειδικά σε περιοχές μεγάλης ζήτησης. Σύμφωνα μάλιστα με τους επαγγελματίες της αγοράς, αν και η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί, οι περιοχές με τα ρεκόρ πωλήσεων των προηγούμενων ετών έχουν ήδη «πιάσει ταβάνι» και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σύντομα να υπάρξουν σημάδια εξισορρόπησης των τιμών.

Παρόλ’ αυτά, οι υψηλές τιμές έχουν στρέψει τους υποψήφιους αγοραστές σε μικρότερης επιφάνειας ακίνητα σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς τα μικρά ακίνητα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των αγοραστών λόγω και της ευελιξία που έχουν στη χρήση τους.

Δεύτερη στην προτίμησή των αγοραστών έρχονται οι μεγαλύτερες κατοικίες επιφάνειας 70 τ.μ. με 85 τ.μ. που μπορούν να φιλοξενήσουν μία οικογένεια. Τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα του Παρατηρητηρίου αγόρασα κινητό Green Estate δείχνουν μάλιστα ότι εντός πόλης το μέσο ακίνητο παραμένει μικρότερο από ότι στα προάστια, όμως ο μέσος όρος των τετραγωνικών μέτρων αυξάνεται από έτος σε έτος.

Παραδείγματος χάρη στα νότια προάστια της Αθήνας υπήρξε σταδιακή αύξηση της επιφάνειας της μέσης κατοικίας από 75 τ.μ. το 2021 σε 79 τ.μ. το 2023. Στις περιοχές της ανατολικής Αττικής το εμβαδόν του μέσου ακινήτου σημείωσε αύξηση στα 103 τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά τα μέσα τετραγωνικά αυξήθηκαν κατά 9 τ.μ. δηλαδή έφτασα στα 77 τ.μ. ενώ στο προάστιο του Πειραιά αυξήθηκαν κατά 5 τ.μ. δηλαδή στα 75 τ.μ.

To άρθρο Ακίνητα: Σε υψηλό επταετίας οι τιμές κατοικιών – Στροφή στα μικρότερα σπίτια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button