ΕνημέρωσηΠολιτική

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η Knauf και η WKB Systems, συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης που καταστράφηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της τηλεοπτικής εκπομπής Monitor του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται ότι οι δημοσιογράφοι βασίστηκαν σε στοιχεία των ιστοσελίδων των εν λόγω εταιρειών που προμηθεύουν οικοδομικά υλικά, σε επιχειρηματικά έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα, τόνισαν οι δημοσιογράφοι, σε πολλές οικοδομές στη Μαριούπολη χρησιμοποιείται τσιμέντο που παράγει η εταιρεία Knauf. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού ARD, μέχρι σήμερα η Knauf έχει στη Ρωσία 4.000 υπαλλήλους και κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων στη ρωσική αγορά. Σε ερώτημα που απηύθυνε η σύνταξη της εκπομπής στην εταιρεία, απάντησαν ότι καταδικάζουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τηρούν όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προϊόντα που παράγονται στη Ρωσία, προορίζονται «αποκλειστικά για την ρωσική αγορά», ανέφερε το γραφείο Τύπου της εταιρείας. Σε έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που δόθηκε από την σύνταξη της εκπομπής στην εταιρεία, δεν υπήρξαν απαντήσεις, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Ρόντεριχ Κίζεβετερ, καταδίκασε τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν τον πόλεμο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: «Στην περίπτωση της Knauf είναι εντελώς προφανές, αφού πράγματι τσιμεντώνουν τη ρωσική εξουσία στις κατεχόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων και τη Μαριούπολη».

Εκτός των άλλων, στις φωτογραφίες και στα βίντεο από τις οικοδομές της Μαριούπολης οι δημοσιογράφοι του ARD εντόπισαν τσιμεντόλιθους τυλιγμένους σε πράσινη μεμβράνη συσκευασίας με το όνομα της γερμανικής εταιρείας WKB Systems από την περιοχή Μίνστερλαντ της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Βίκτορ Μπουντάριν.

«Τα τελωνειακά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Monitor δείχνουν ότι η WKB Systems GmbH επί σειρά ετών προμήθευε ολόκληρες εγκαταστάσεις για εργοστάσια παραγωγής τέτοιων κυβόλιθων από πορομπετόν σε μία από τις ρωσικές εταιρείες του Μπουντάριν – προφανώς την ίδια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα χρησιμοποιεί η Ρωσία για να εδραιώσει την εξουσία της στη Μαριούπολη», αναφέρει η έρευνα επισημαίνοντας ότι στον Μπουντάριν δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ. Η εταιρεία WKB Systems δεν απάντησε σε αίτημα των δημοσιογράφων να σχολιάσουν το θέμα.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button