Γεύσεις από τις αυτοκράτειρες της Ιαπωνίας στο γαστρονομικό φεστιβάλ Greek Chefs Abroad
Είχα την χαρά να ζήσω από κοντά την εμπειρία και να γνωρίσω τον πρωταγωνιστή της ξεχωριστής μας βραδιάς, τον ταλαντούχο, οραματιστή, 29 χρονο σεφ Δημήτρη Μούδιο αλλά και την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Director of Sales and Marketing του ομίλου Περικλή Γομπάκη για την στρατηγική αλλά και το όραμα πίσω από αυτό το γαστρονομικό φεστιβάλ το οποίο στην 4η του χρονιά είναι πια θεσμός.
Δημήτρη, πώς εμπνεύστηκες το μενού σου για την δική σου ξεχωριστή μέρα στο Elix Mar-Bella Collection;
Ήθελα το μενού για το Elix Mar-Bella Collection να είναι μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ζωής μου τα τελευταία 2 χρόνια στην Ταϊλανδή, που δίπλα στο Ōre ξεκίνησα το R&D για το Lahnyai που μετά από μήνες ιστορική έρευνα με έφερε πολύ πιο κοντά στην Thai κουλτούρα και την προέλευση της.
Μίλησε μας λίγο για τις αυτοκράτειρες και τη γεύση; Ποιος ήταν ο στόχος σου γι αυτό το γευστικό αφήγημα;
Η ιδέα της και ο στόχος μου να διηγηθώ μέσα από την μαγειρική μου στην Ελλάδα την Royal Thai Cousine ήταν να φέρω πιο κοντά την ιστορία αυτών των εξαιρετικά influential οικογενειών του δεύτερου μου σπιτιού στην πατρίδα μου και ίσως να εμπνεύσω και όσους την δοκιμάσουν.
Πώς η Ταϊλάνδη συναντά την Ελλάδα μέσα σου; Ή η Ελλάδα την Ταΐλάνδη;
Είναι δυο πολύ διαφορετικές χώρες και δυο πολύ διαφορετικοί πολιτισμοί που όμως έχουν και οι δυο την ίδια αγάπη μια το φαγητό και την φιλοξενία, με αφετηρία αυτό λοιπόν συναντιούνται κάθε μέρα στην κουζίνα του Ōre αυτές οι δυο χώρες.
Ποια είναι για σένα η κορυφή της πρώτης ύλης;
Για εμένα πάντα ήταν σημαντικό να ξέρω από που προέρχονται και υλικά που χρησιμοποιώ και να κρατάω την αλυσίδα παραγωγής ως και την παράδοση όσο πιο μικρή γίνεται, για αυτό και εγώ φτάσει σε ένα σημείο που προμηθεύομαι όλα μας τα προϊόντα αμέσως από τους παραγωγούς (organic farms) και από τους ψαράδες.
Εχεις ένα μοναδικό χειροποίητο βιβλίο– μενού. Πες μας την ιστορία του.
Το βιβλίο του Ōre αναπτύχθηκε σαν ιδέα μέσα σε τέσσερις ημέρες από εμένα, την μητέρα μου (που επιμελήθηκε τα text) και την αδερφή μου (που έκανε όλα τα σχέδια)
Η ιδέα μας ήταν να έχουμε ένα “μικρο” overview από όλο το conception της ιδέας του ονόματος, της αρχιτεκτονικής, του μενού και γενικά την ουσία του Ōre.
Πώς ορίζεις την γαστρονομική εμπειρία; Και ως σεφ αλλά και ως θαμώνας
Για εμένα ξεκινάει η εμπειρία από την αρχιτεκτονική, η διακόσμηση εσωτερικών χόρων, την έρευνα και εκτέλεση, το σερβίρισμα, την πρώτη ύλη, άλλωστε για αυτό το concept και η εκτέλεση του Ōre δουλειά πάνω από 14 μήνες και καθημερινά ραντεβού και ταξίδια σε προμηθευτές και καλλιτέχνες που με βοήθησαν να κάνω το όραμα μου πραγματικότητα. Και αυτά είναι που με εντυπωσιάζουν και σαν θαμώνα, πάντα για εμένα οι λεπτομέρειες έκαναν την διαφορά.
Και μιλώντας για εμπειρία, Περικλή, φέτος το φεστιβάλ έχει τίτλο το the culture of sharing στο πλαίσιό του οποίο ήρθε και ο Δημήτρης αλλά και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοί του. Τι ήταν αυτό που θέλατε να βιώσουν οι επισκέπτες;
Η επιλογή της φετινή θεματολογίας με τίτλο «The Culture of Sharing” είχε ως στόχο οι επισκέπτες μας να βιώσουν μια γαστρονομική αναζήτηση, αντηχώντας το πνεύμα των ελληνικών συνταγών μέσω των οποίων οι γεύσεις τους γίνονται πιο απολαυστικές όταν τις μοιραζόμαστε με φίλους και οικογένεια. Μέσα λοιπόν από ένα υβριδικό μενού το οποίο κλήθηκαν να ετοιμάσουν οι Guest Chef, προσπαθήσαμε να αγκαλιάσουμε την ελληνική κουλτούρα του να μοιράζεσαι καλό φαγητό και καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι.
Πώς ανταποκρίνεται το κοινό, οι επισκέπτες σε όλο αυτό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ ως γαστρονομικό φεστιβάλ ξεκίνησε ως κάτι απλό και αυθεντικό σαν ιδέα, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τους επισκέπτες και τους πελάτες των ξενοδοχείων της Elix Mar-Bella Collection χάρη ακριβώς σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του. Επανέρχομαι σε αυτό που δήλωσα και νωρίτερα, ότι η ελληνική και η μεσογειακή κουζίνα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες που μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες που μας επιλέγουν για διακοπές. Επομένως το Greek Chefs Abroad έχει γίνει δημοφιλές πολύ γρήγορα και μπορώ να σας πω ότι έχουμε πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες οι οποίοι μας ρωτάνε από νωρίς αν έχουμε ορίσει τις ημερομηνίες του Φεστιβάλ και ποιοι Chefs θα παρευρεθούν και για να συνδυάσουν αντίστοιχα τις διακοπές τους.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του “Greek Chefs Abroad”
Το κομμάτι της γαστρονομίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Elix Mar-Bella Collection και ιδιαίτερα η ελληνική γαστρονομία στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε επίπεδο ξενοδοχειακού ομίλου θελήσαμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη των επισκεπτών μας οι οποίοι ερχόμενοι στην χώρα μας έχουν ως προτεραιότητα τους να δοκιμάσουν την Ελληνική και τη Μεσογειακή κουζίνα. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν θεωρήσαμε ότι το να δημιουργήσουμε ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με επίκεντρο την ελληνική γαστρονομία προσφέρει ένα διαφοροποιημένο concept από τα δεκάδες εξαιρετικά γαστρονομικά δρώμενα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας είτε με δημόσια είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τότε λοιπόν τέθηκε το ερώτημα “Kαι ποιους καλούμε τώρα”; Κάνοντας μια πρώτη αναζήτηση συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα εξαιρετικών Ελλήνων Chef με εξαιρετική πορεία στο εξωτερικό, με δικά τους εστιατόρια, με αστέρια Michelin, με ξεχωριστές διακρίσεις οι οποία και αποτελούν ιδανικούς πρεσβευτές της Ελληνικής κουζίνας/γαστρονομίας στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν ήρθε και η ιδέα του τίτλου του Φεστιβάλ- Greek Chefs Abroad. Οι Guest Chefs καλούνται να συνεργαστούν με την γαστρονομική ομάδα της Elix Mar-Bella Collection και να αλληλεπιδράσουν με τους Executive Chef και τις ομάδες των ξενοδοχείων μας για να δημιουργήσουν Ελληνικά μενού με διεθνή επιρροή
Οπότε αν κάναμε μία αναδρομή από την πρώτη χρονιά έως σήμερα…
Θα έλεγα ένα «μαγικό» ταξίδι για όλη την οικογένεια της Elix Mar-Bella Collection και για μια σειρά από ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτό το project.Και θα ήθελα να είμαι πολύ ειλικρινής ότι δεν περιμέναμε ότι αυτή η ιδέα να αποκτήσει την Φεστιβαλική διάσταση που έχει σήμερα. Ξεκινήσαμε με 3 event και Guest Chefs την νικήτρια του διαγωνισμού μαγειρικής UK MasterChef 2019 Ειρήνη Τζώρτζογλου και τον Γιάννη Κιόρογλου την πρώτη χρονιά αμέσως μετά την επιδημία του Covid-19 με πολύ άγχος και διστακτικά.
Την αμέσως επόμενη χρονιά καταφέραμε να κάνουμε 6 γαστρονομικά event με προσκεκλημένους Σεφ πολύ γνωστά ονόματα της Ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό όπως ο Ασημάκης Χανιώτης βραβευμένος με 1 αστέρι Michelin, ο John Σκοτίδας,η Μαριάννα Λειβαδιτάκη και ο Γιάννης Κιόρογλου.
Αντίστοιχα το το 2023 δουλέψαμε πάνω στην υπέροχη θεματική ενότητα Taste of five Continents όπου μας τίμησαν με την συμμετοχή τους guest Chefs από 5 διαφορετικά σημεία της Γης μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μολυβιάτης(Λονδίνο), ο Αλέξανδρος Παυλόπουλος(Ντουμπάι), ο Chris Bisiotis(Μαιαμι) , o Alex Ξίνης(Μελβούρνη) και ο Vadym Kunitskyy (Σιγκαπούρη)!
Φέτος μέσα από τη θεματική The Culture of Sharing προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ότι ακόμη και η υψηλή γαστρονομία μπορεί να υιοθετήσει την έννοια του «μοιράζομαι» έχοντας την χαρά να φιλοξενήσουμε τον Konstantin Filippou με 2 αστέρια Michelin, τον Georges Athanassopoulos, τον Δημήτρη Μούδιο και τον Νικόλα Πουλμέντη. Να σημειώσω εδώ ότι με όλους τους Guest Chefs είχαμε και έχουμε εξαιρετική συνεργασία που ξεκινάει από την αγάπη όλων για την Ελληνική γαστρονομία.
Κεφάλαιο τοπικοί παραγωγοί.Υπάρχουν συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές για την προμήθεια των πρώτων υλών του φεστιβάλ;
Σαφώς όπως και στα ξενοδοχεία μας κοιτάζουμε να ακολουθούμε μια συνολικότερη προσέγγιση farm-to-table 50%-60% των πρώτων υλών μας, έτσι και στις γαστρονομικές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. Αρκεί να σας πω ότι και οι ίδιοι οι Chef είναι που το ζητάνε αυτό από την γαστρονομική ομάδα του Ομίλου μας γνωρίζοντας την σημασία της καλής και φρέσκιας πρώτης ύλης. Παράλληλα το Φεστιβάλ γαστρονομίας έχει αγκαλιάσει τον ελληνικό αμπελώνα και μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας συνεργάζονται με τους Guest Chef και την γαστρονομική μας ομάδα για το wine pairing των μενού. Ο Όμιλος σε όλα του τα ξενοδοχεία ασπάζεται την φιλοσοφία και την πρακτική της χρήσης υλικών που προέρχονται από μια ακτίνα 100 μιλίων (περίπου 160 χιλιόμετρα) από το σημείο όπου παρασκευάζεται το φαγητό. Αυτή η προσέγγιση προωθεί τη χρήση τοπικών προϊόντων, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία.
Λίγο Ελλάδα ακόμα και στο Wine pairing των menu. Πώς συμβάλλει το φεστιβάλ στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων;
Μέσα από τις εξαιρετικές συνεργασίες με πολλά γνωστά ελληνικά οινοποιεία τα οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το φεστιβάλ καθώς αποτελεί προτεραιότητα μας το wine pairing των μενού να γίνεται πάντα με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Οι βασικοί υποστηρικτές του φετινού Φεστιβάλ είναι το κτήμα Κυρ Γιάννη, την ομάδα της Oenops wines, την ομάδα της Aiolos και τον Greek Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, καθώς και προηγούμενες συνεργασίες με το κτήμα Alpha Estate, το κτήμα Γεροβασιλείου, το κτήμα Βίβλια Χώρα, το κτήμα Κατώγι Αβερωφ και πολλές άλλες. Παράλληλα φέτος αξίζει να αναφερθεί ότι στα πλαίσια του Φεστιβάλ έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας με ένα από τα σημαντικότερα ελαιουργεία στο νησί της Κέρκυρας, το Governor’s Olive Oil Mill, βραβευμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό, της οικογένειας Δαφνή δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο της Κέρκυρας.