ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των τιμολογίων

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβάζουν την ζήτηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα ήρθαν για να μείνουν και τον Ιούλιο με φόντο το μείγμα αυξημένη ζήτηση – νευρική αγορά φυσικού αερίου και υψηλή μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος, ειδικά για όσους δεν έχουν σταθερό τιμολόγιο, κάτι που θα φανεί σε λιγότερο από 24 ώρες με την ανακοίνωση των πράσινων τιμολογίων.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των τιμολογίων

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οικονομικότερες επιλογές αποδείχθηκαν τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές, σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Τα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι οριακά ακριβότερα, χωρίς μεγάλες διαφορές, ωστόσο παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τη διαφάνεια τιμής.Έτσι οι καταναλωτές ξέρουν τι ακριβώς θα πληρώσουν καθώς οι χρεώσεις ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο «κίτρινο» τιμολόγιο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν. Η αύξηση που ήρθε τον Ιούνιο θεωρείται λίγο – πολύ δεδομένη, λόγω καλοκαιριού.

Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού χώρου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους:

  • Είτε επιλέγοντας κυμαινόμενα τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις ορισμένους μήνες και υψηλότερες τους άλλους,
  • Είτε στρεφόμενοι στα σταθερά, τα οποία κατά τις περιόδους γενικής πτώσης των τιμών υποχωρούν επίσης (π.χ. τον Απρίλιο υπήρχε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στα 8,8 σεντς ανά κιλοβατώρα). Τα σταθερά προστατεύουν από τις αυξήσεις αλλά δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να επωφεληθεί από τις μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος τους. Επιπλέον σε αντίθεση με τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να “σπάσει” το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button