Επικαιρότητα

«Βγήκα ενισχυμένος από το Συνέδριο, έχω εντολή έως τις εθνικές εκλογές» – Galaksias.com

Η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ΕΡΤ, μία ημέρα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αμφισβήτησης, τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στο ΕΡΤNEWS και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Κουβαρά στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά της λήξη του Συνεδρίου του κόμματος.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό επεισοδιακό που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Κουβαράς για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε « νομίζω πρώτα από όλα είναι λίγο δραματική η περιγραφή την οποία χρησιμοποιείτε.
Το Συνέδριο έδρασε ακριβώς όπως έπρεπε να δράσει. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι είναι τιμή μου να είμαι εδώ, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την οποία την τιμούμε, τη σεβόμαστε και τη στηρίζουμε χωρίς ενδοιασμό».

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά αν μετά από αυτά που συνέβησαν νιώθει ότι έχει βγει ενισχυμένος ή έχει βγει με ακόμα μεγαλύτερη εσωκομματική αμφισβήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε « προφανώς έχω βγει ενισχυμένος. Νομίζω είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο πραγματικά σειόταν και έλεγε “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”. Δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τον οποίο είχε αρχίσει ο
Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια και να γίνει μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα ενώσει όλον τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και θα κερδίσει τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Χωρίς επανεκλογή από τη βάση πώς αισθάνεστε διότι βλέπω σήμερα την κυρίαρχη εκτίμηση ότι είναι ότι βγήκατε όλοι χαμένοι συνέχισε ο δημοσιογράφος με τον κ. Κασσελάκη να απαντά «η κυρίαρχη εκτίμηση είναι η εκτίμηση των μελών, οι οποίοι είχαν εκπροσώπους μέσα στο Τάε Κβον Ντο και οι οποίοι έδωσαν ένα πάρα πολύ μεγάλο σήμα ότι φτάνει πια, ο Στέφανος είναι ο πρόεδρός μας. Μάλιστα, η απόφαση η οποία πέρασε έλεγε ακριβώς αυτό ότι υπό την ηγεσία του προέδρου θα πάμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αρχίζοντας από τις ευρωεκλογές, άρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης και μάλιστα, όπως σας είπα, έχουμε ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην επισήμανση ότι άρα ο ίδιος θεωρεί ότι έχει πάρει εντολή για να πάει σε όλες τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «ξεκάθαρα, το στάδιο το είπε ξεκάθαρα».

«Η κυρία Γεροβασίλη στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος»

«Είπατε ότι πάμε σε εκλογές γιατί δεν είμαι πρόεδρος υπό προθεσμία και τελικά δεν έγιναν εκλογές. Επομένως αυτό οδηγεί
κάποιους στο συμπέρασμα να λένε ότι είσαστε πρόεδρος υπό προθεσμία επειδή δεν έγιναν εκλογές» συνέχισε ο Γιώργος Κουβαράς με τον Στ. Κασσελάκη να επισημαίνει ότι « ας είμαστε ειλικρινείς. Η κυρία Γεροβασίλη στην παρουσίαση που έκανε χθες μπροστά στους συνέδρους, στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματοςΠροσωπικά επιθυμώ να είμαι πρόεδρος του κόμματος και ηγέτης της παράταξης για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τον τόπο. Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που ένας σύντροφος, μια συντρόφισσα, ένα ιστορικό στέλεχος δεν επιθυμεί ντε φάκτο να είναι υποψήφιος και συγχρόνως έχεις ένα ολόκληρο συνέδριο το οποίο εκφράζει τη βούληση των μελών να σου λέει “πάμε μπροστά” να σου λέει ότι “σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο”, “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”, κυριολεκτικά αυτό φώναζαν 5.000 άτομα. Άρα είναι ξεκάθαρη η εντολή. Και να σας πω κάτι. Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν αν πηγαίναμε σε εσωκομματικές εκλογές να τις κέρδιζα με 90% και να έλεγα “δείτε” και μετά τι; Τι ακριβώς λύνουμε στην κοινωνία;[…] Πιο βασικό από το αν θα ήταν τραυματική (η διαδικασία των εκλογών) είναι αν θα ήταν ουσιαστική. Πιστεύω θα ήταν μια ανούσια διαδικασία, εφόσον η κυρία Γεροβασίλη λέει ότι στις 10 Μαρτίου δεν θα είναι υποψήφια, εφόσον όλο το συνέδριο λέει “δεν χρειάζεται αναβάπτιση, τον στηρίζουμε, κάτω τα χέρια από τον Στέφανο”. Άρα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και αυτό που πρέπει να γίνει για την κοινωνία μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί γρήγορα και να μπορέσει δομικά να διευρυνθεί ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

«Ο διευθυντής του γραφείου Αλ. Τσίπρα πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση του στο Facebook»

Για το αν είχε ενημέρωση για την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ή αν το έμαθε όπως όλοι λίγη ώρα πριν το Συνέδριο ο κ. Κασσελάκης είπε «δεν μας είχε ενημερώσει ο διευθυντής του γραφείου του πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση του στο Facebook».

«Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο. Μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα, τα οποία θα ήθελαν να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως. Πέρα από αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι ακριβώς σκεφτόταν και τι θέλει να κάνει από εδώ και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. Θεωρώ ότι έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αρχίσει ένα νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου και αυτό ακριβώς θα κάνω».

«Η καρδιά μου ήταν ραγισμένη, όχι λόγω του Αλέξη, αλλά λόγω των συνέδρων, οι οποίοι σου λένε έχουμε πιστέψει σε αυτό το πράγμα, βλέπουμε καταστάσεις που μας πληγώνουν και δώσε μας ελπίδα να πιστέψουμε. Ήταν από απλούς συνέδρους, τους οποίους εγώ τους θεωρώ ισότιμα μέλη με όλους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά με ανιδιοτέλεια είναι στους δρόμους, χτυπάνε πόρτες, παίρνουν τηλεφωνήματα τους γνωστούς τους και λένε εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε μια προοδευτική αντεπίθεση. Εγώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους πήρα την απόφαση στο τέλος, όταν είδα ότι η κυρία Γεροβασίλη δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφια πρόεδρος και όταν οι ίδιοι είναι ραγισμένες καρδιές τους και σου λένε κάτω τα χέρια από τον Στέφανο, ε τα άκουσα τα μέλη».

«Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου»

Για το πώς είναι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από όλα όσα έγιναν ανέφερε « Δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν να σχολιάσω παραπάνω αυτό το ζήτημα. Νομίζω είναι ένα ενδιαφέρον μικροπολιτικό ερώτημα, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν λύνει τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ’15 -’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε».

«Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα»

Για το αν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει ενωμένος σε εκλογικές μάχες ή είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσπαση απάντησε «βεβαίως και μπορεί[…] Κύριε Κουβαρά, κατ’ αρχάς τα στελέχη που ήταν απέναντί μου στο συνέδριο ήταν ελάχιστα σε σχέση με το συνέδριο. Νομίζω ότι το είδατε στις εικόνες. Όποιος έχει βγει σήμερα και προσπαθεί να μεταπείσει την κοινή γνώμη ότι κάπως βγήκα λαβωμένος, πολύ απλά δεν παρακολούθησε το συνέδριο. Απλά πράγματα.
Προσκαλώ όλους οι οποίοι αμφισβητούν τι έγινε στο συνέδριο, απλά να κοιτάξουν το βίντεο από το συνέδριο. Πρώτον.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος. Ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα.
Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα. Και πρέπει λοιπόν να το κάνουμε κυβερνητικό κόμμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Με ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κόμματος, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε η μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, με μία πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη αριστερά για τα σύγχρονα προβλήματα».

«Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους»

Για το αν είναι στα σχέδιά του ακόμα και να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχει εικόνα από τα ερωτηματολόγιο που έθεσε τόνισε ότι «Προφανώς έχω. Είναι μια πρώιμη εικόνα. Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αυτό ακριβώς έχω πει από την πρώτη στιγμή».

Για το αν παραμένουν Συμμαχία και Ριζοσπαστική Αριστερά σημείωσε « Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή. Άρα ακόμα και η λέξη συνασπισμός στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα Θέλουμε ανοιχτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών και με μια στιβαρή άμυνα και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση[…] Δεν είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν ακριβώς αυτό. Δεν εκφράστηκε σωστά.
Δεν γνωρίζω το γιατί. Οι πολιτικοί επιστήμονες μπορούν να μας πουν το γιατί. Πάντως όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αλλά και με τη διακυβέρνηση του ’15 – ’19. Η διαφορά τώρα είναι ό, τι λέμε ότι το προοδευτικό κέντρο, το εύρος το οποίο καλύπτουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας και ότι η σύγχρονη Αριστερά σε σχέση με μια διαχειριστική κεντροδεξιά που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω, ένα τρίτο τουλάχιστον θα έλεγα όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και στην ισότητα στο γάμο, αλλά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που το ναι γίνεται ίσως και μετά όχι. Η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος. Βρίσκει τους τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες. Εάν πιστεύουμε ότι θα δούμε αποκέντρωση στη χώρα μας από την Αθήνα προς τις περιφέρειες οι οποίες έχουν πληγεί, όπως είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία. απλά με laissez faire, καπιταλιστική οικονομική πολιτική, δεν πρόκειται να γίνει».

Ένας ψηφοφόρος που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές γιατί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ ήτυαν μία ακόμα μία ερώτηση που τέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: « Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα ξεκάθαρο στίγμα, το οποίο δεν το δείχνει το τρίτο κόμμα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παριστάνει ότι οι 330 ευρωβουλευτές δεν ξέρουν τι ψηφίζουν για το κράτος δικαίου στις Βρυξέλλες. Άρα λοιπόν, χρειάζεται ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια για μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία θα έχει δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και ως συνταγματικό αντίβαρο πρακτικά εντός της χώρας, συνταγματικό εννοώ για την καταπάτηση τους κράτους δικαίου να είμαι ξεκάθαρος».

«Οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου»

Για το αν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι στη σωστή κατεύθυνση είπε « 100%. Δεν το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πράξεις του κυρίου Μητσοτάκη το προκάλεσαν και το γεγονός ότι υπάρχουν στο Σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών, οι οποίες καλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, οι οποίοι με την αμέλειά τους οδήγησαν σε ένα έγκλημα στα Τέμπη. Και υπάρχει ατιμωρησία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη, κανείς».

Για το αν τον απασχολεί ότι μπορεί να αποτελέσει λόγο (το ψήφισμα) να μην πάρουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε « Είναι υπό αίρεση αυτό το ψήφισμα. Εφόσον επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης να διορθώσει αυτά τα οποία έχει πράξει, μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο. Στα χέρια του είναι».

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σχολίασε « Το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα νομίζω γνωρίζετε πώς μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό. Ας είμαστε ειλικρινείς. Πρώτον. Δεύτερον, έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε. Κάνω μια ερώτηση και δεν λαμβάνω απάντηση.
Η ερώτηση είναι εξής: τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το οποίο δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή; […] Ποια είναι η ρίζα του να χρειάζεται να πάει (κάποιο παιδί) στο εξωτερικό αντί να πάει σε ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο χρειάζεται να υπάρχει αυτή η επιλογή;[…] Άρα λοιπόν, ο σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων, με άλλα μόρια θα μπαίνουν στα ιδιωτικά όταν έχουν χρήματα και με άλλα στα δημόσια, είναι πολύ απλά για να φέρουμε, όπως λέει τώρα το νομοσχέδιο, δήθεν franchise πανεπιστήμια του εξωτερικού στην Ελλάδα για να έχουμε brand name στην Ελλάδα. Aυτός είναι ο σκοπός; Έτσι χτίζουμε δημόσια παιδεία;».

Συνεχίζοντας για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστήμιων ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΕΡΤNEWS έθεσε την ερώτηση «αν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι πρέπει να πάτε κόντρα σε αυτή τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και να πείτε ότι κοιτάξτε να δείτε, επειδή θέλω να το πάω μπροστά το πράγμα…» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε « ναι μου πέρασε από το μυαλό, κοίταξα την πραγματικότητα και αποφάσισα ότι όντως δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να χτίζουμε δίπλα κτήρια με δίπλα θρανία για να διδάσκουμε το ίδιο πράγμααπό τη στιγμή που έχουμε μια πολύ καλή υποδομή στην δημόσια παιδεία. Αυτές οι δωρεές, οι οποίες είναι να πάνε στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που αμφιβάλλω αν όντως θα είναι έτσι όπως τα λέμε, να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Να νομοθετήσουμε έναν τρόπο αυτή η δωρεά να μπορεί να έχει μια ανεξαρτησία και διοικητικά και νομοθετικά, έτσι ώστε να μπορεί αυτή η επένδυση ενός δωρητή να μπορεί να αποδώσει. Ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στέγης δίπλα από το Πανεπιστήμιο, να φέρουμε αποκέντρωση, ερευνητικά hubs για να φέρουμε απόδημους απ’ έξω, να γυρίσουν δίπλα από αυτή την κοινότητα. Πώς το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορέσει να διαπρέψει αν ανοίξουν ξαφνικά άλλα τόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αθήνα; Για ποιο λόγο να αφήνουμε την περιφέρεια να μαραζώνει αντί να να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας; Από πότε η Ελλάδα είναι χώρα που δεν μορφώνει τα παιδιά της; Από πότε;».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε « οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Είναι εύκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και δεν το κάνει. Δηλαδή το να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο μπορεί να το κάνει. Είναι μια λύση, δηλαδή να μην έχει επιτέλους ο αγρότης την ανάγκη να ζητάει επιστροφή. Το να μπορούμε να βάλουμε ένα πλαφόν στα 7 σεντς στην κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα. Μπορεί να το κάνει. Να υπάρχει ρύθμιση για οφειλές των χρεών για να μην πάει η αγροτική γη προς ρευστοποίηση. Μπορεί να το κάνει, δεν το επιλέγει».

Δεν ήμουνα ποτέ στη γραμμή να τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα τόνισε ακόμα και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και προτάσεις οι οποίες είναι κοινής λογικής. Πώς είναι δυνατόν οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν, ο καταναλωτής να μην μπορεί να επιβιώσει από την τιμή στο ράφι. Και τα δύο να συνυπάρχουν προφανώς λόγω καρτέλ στη μέση, ολιγοπωλίων. Με αυτά ασχολείται κανείς; Μαθηματικά ντε φάκτο αυτό ισχύει. Εκεί πρέπει να ασχοληθούμε».

«Στηρίζω εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις»

Στη συνέχεια μίλησε για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς από τον Γιώργο Κουβαρά αν στηρίζει μια εθνική στρατηγική και τις βασικές συμμαχίες της χώρας απάντησε « ναι, στηρίζω εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις. Το πλοίο του Ναυτικού δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά Θάλασσα, έξω από επιχειρήση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αμύνης. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό να έχουμε μια εξωτερική πολιτική η οποία να είναι εγκρατής και να μην έχουμε το κεφάλαιο του φορολογούμενου για τα εξοπλιστικά, το οποίο να το χρησιμοποιούμε σαν μια επίδειξη ισχύος προς το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά μας. Ο εξοπλισμός αυτός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μένει στην Ελλάδα για την άμυνά μας».

Δήλωσε αντίθετος με το ότι στέλνουμε στην Ουκρανία αμυντικό υλικό. Όπως είπε « νομίζω ότι ήδη προσφέρουμε πολλά στην Ουκρανία μέσω της υποστήριξης που δίνουμε από την Αλεξανδρούπολη σε όλο τον μηχανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ένα αγαθό το οποίο είναι η γεωπολιτική της θέση, την οποία γεωπολιτική θέση εμείς την προσφέρουμε πολλές φορές ίσως και στα φτηνά, αλλά το προσφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι με 4% συν από το ΑΕΠ μας, σε μια χώρα η οποία έχει περάσει από τρία μνημόνια, ότι πρέπει και αυτό να το χρησιμοποιούμε έξω από τα σύνορά μας».

«Θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές»

Στο τι θα γίνει αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές απάντησε «θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα». Πρόσθεσε «όποιος θέλει να με αμφισβητήσει με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω θα ξανακερδίσω. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν είναι θέμα αλαζονείας. Τα μέλη μίλησαν. Λένε “εμπιστευτείτε τον πρόεδρό μας” και είπανε “αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα, γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις”. Αυτό έγινε στο συνέδριο, έλιωσαν εβδομάδες εσωτερικής εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν “ένας πρόεδρος, ενωμένοι πάμε μπροστά”».

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button