Επικαιρότητα

Τεράστιος σεισμός στην Ταϊβάν: Έγειραν κτήρια, κατέρρευσαν πολυκατοικίες, 4 νεκροί (vid)

Σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ταϊβάν – Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δόνηση των τελευταίων 25 χρόνων. Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι

Δυστοπικό το σκηνικό στην Ταϊβάν, μετά τον τεράστιο σεισμό, με μέγεθος πάνω από 7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8 το πρωί, τοπική ώρα (ξημερώματα στην Ελλάδα).

Λίγες ώρες μετά τη δόνηση, η γη εξακολουθεί να τρέμει στην Ταϊβάν, όπου σημειώνονται δεκάδες μετασεισμοί, ενώ σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 50 τραυματίστηκαν.

Οι μετρήσεις για τον σεισμό «μαμούθ» κυμαίνονται μεταξύ των 7,2 με 7,7 Ρίχτερ και αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι 3 μέτρων, η οποία όμως άρθηκε μερικές ώρες μετά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι.

Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Ταϊβάν, 26 κτήρια είτε έχουν καταρρεύσει πλήρως, είτε έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση. Τα περισσότερα κτήρια βρίσκονται αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι Αρχές ερευνούν για παγιδευμένους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και – πολύ περισσότερο – σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι – τουλάχιστον 25 – οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, ανέφερε, «ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια. 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button