Κόσμος

Διαφωνίες στη Χαμάς για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων – Galaksias.com

Καθώς ακόμη δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως θα κλειστεί άμεσα συμφωνία για την κήρυξη νέας ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Wall Street Journal ανέφερε χθες Παρασκευή 02/02, επικαλούμενη πηγές της ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις, πως τις συνομιλίες δυσχεραίνουν διαφωνίες στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Κατά τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία ας Σινουάρ, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία για έξι εβδομάδες, αλλά η εξόριστη ηγεσία του κινήματος απαιτεί περισσότερες παραχωρήσεις από το Ισραήλ και θέλει να γίνει διαπραγμάτευση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι την Κυριακή, στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, έγινε διαπραγμάτευση επί σχεδίου συμφωνίας το οποίο προβλέπει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ούτε η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ έχει ακόμη εγκρίνει επίσημα την πρόταση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε νωρίτερα πως δεν δεχόταν συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με «οποιοδήποτε τίμημα». Επανέλαβε πως δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αφήσει ελεύθερους «χιλιάδες τρομοκράτες» για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.163 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις. Εκατό και πλέον όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 27 θεωρείται από τον στρατό πως είναι νεκροί.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλήρη ονομαστικό κατάλογο των ομήρων, ούτε επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν ακριβείς αριθμούς.

Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου δέχεται τεράστια πίεση από συγγενείς των ομήρων να κλείσει συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button