Κόσμος

Ο Ταλάτ Τζαφέρι πρώτος πρωθυπουργός αλβανικής εθνικής κοινότητας – Galaksias.com

Ο 62χρονος πολιτικός είναι το πρώτο μέλος της αλβανικής μειονότητας που εκλέγεται στην ηγεσία της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Θα είναι πρωθυπουργός της χώρας για τις επόμενες 100 ημέρες. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι παραιτήθηκε από το αξίωμα λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία προβλέπει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στις κάλπες. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 8η Μαΐου, επομένως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έπρεπε να οριστεί χθες Κυριακή.

Βάσει συμφωνίας πριν από τριάμισι χρόνια μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) της οποίας ηγείται ο απελθών πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα ήταν πρόσωπο που θα υποδεικνυόταν από το DUI.

Το τελευταίο επέλεξε γι’ αυτή τη θέση τον μέχρι χθες πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι, υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI. Θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έστω για 100 ημέρες.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την απελθούσα κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εξαίρεση δύο χαρτοφυλάκια: τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, που ανέλαβε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, καθώς βάσει της νομοθεσίας, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει η αντιπολίτευση, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Ωστόσο το VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση: θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας.

Μολαταύτα, είναι πλέον πρωθυπουργός της τρίτης κατά σειρά υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρχής γενομένης από το 2016.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής στις 27 Απριλίου 2017, σε επεισοδιακή συνεδρίαση του Σώματος, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του VMRO-DPMNE, η οποία αμαυρώθηκε από την εισβολή εκατοντάδων υποστηρικτών του Νίκολα Γκρούεφσκι στο Κοινοβούλιο και τον ξυλοδαρμό βουλευτών του SDSM και αλβανικών κομμάτων. Τα επεισόδια εκείνα λειτούργησαν καταλυτικά για την απομάκρυνση του Γκρούεφσκι από την εξουσία και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ.

Τελευταίος ομιλητής στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για την ανάδειξη της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας ήταν ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα»: όπως είπε, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που εκλέγεται πρωθυπουργός από την αλβανική εθνική κοινότητα της χώρας.

Οι βουλευτικές εκλογές την 8η Μαΐου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος θεωρείται δεδομένος, αφού, δεν αναμένεται κανένας από τους υποψηφίους να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, την 24η Απριλίου.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι αντικαθιστά στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός λόγω της δεινής ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button