Επικαιρότητα

Τοποθέτηση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την πανελλήνια καμπάνια «Σειρά σου»

 

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την παρούσα ανοιχτή επιστολή επιθυμεί να τοποθετηθεί απέναντι στην «πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης «Σειρά σου»,  μια πρωτοβουλία του Nevronas.gr, της ομάδας Open School Days, της ΑΜΚΕ BRAINSHOT, που στόχο έχει να καταστεί αναγνωρίσιμο  και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων» [ https://nevronas.gr/ptolema-da-einai-seira-soy], με τον τίτλο «Όταν το βλέπω ξέρω, είναι σειρά μου να δώσω σειρά» και θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία των campaignambassadors της πόλης της Πτολεμαΐδας και τη  συμμετοχή πολλών Συλλόγων Γονέων Δημοτικών σχολείων της πόλης μας.

Τα σημεία που προκαλούν τον σκεπτικισμό και τη διαφωνία μας έχουν ως εξής:

  1. Δεν ενημερωθήκαμε ως Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Νέων και Ενηλίκων με Αναπηρία για μια τέτοια διοργάνωση -πολύ περισσότερο δεν εκφράστηκε από εμάς ή συζητήθηκε με εμάς αντίστοιχη αναγκαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν «συμπεριληφθήκαμε», μια και είμαστε σε μια εποχή όπου η λέξη «συμπερίληψη» προβάλλεται ακόμα και εκεί όπου δεν γίνεται πράξη. Η όλη δράση προχωρά «για εμάς χωρίς εμάς» -ερήμην μας

 

  1. Υποβαλλόμαστε σε μια διαδικασία στοχοποίησης, φορώντας ένα σήμα που δεν κρίνεται καθόλου απαραίτητη η προβολή του.

Δεν είναι μόνο τα αυτιστικά άτομα ή τα άτομα με νοητική αναπηρία που απαιτείται για αυτά προτεραιότητα, είναι και οι ηλικιωμένοι, είναι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι οι καρκινοπαθείς, είναι οι μητέρες με αμαξίδια, είναι οι «αόρατες αναπηρίες», οι ψυχικές, τα αυτοάνοσα κλπ. Τι θα γίνει; Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στο καρφίτσωμα σημάτων-στιγμάτων για όλες τις παραπάνω και άλλες τόσες κατηγορίες-ανάγκες των ανθρώπων; Ή θα αντικαταστήσουμε την όποια ανθρωπιά με δήθεν σηματάκια προτεραιότητας;

  1. Το επιχείρημα ότι η επίδειξη του σήματος δεν υποχρεώνει τους γονείς που το φέρουν στο πέτο τους σε εξηγήσεις για το αυτιστικό παιδί τους ή το άτομο με νοητική αναπηρία, είναι ήδη από μόνο του ένα δήθεν επιχείρημα, καθώς και μόνο το γεγονός ότι το φέρει επάνω του αποτελεί «εξήγηση», στοχοποίηση, ετικετοποίηση, περιορισμό

 

  1. Όλες οι παρόμοιες ενέργειες και «δράσεις» προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία, ευκαιρία για επιφανειακή προσέγγιση και εορτασμό άνευ λόγου, την ίδια ώρα όμως εκκολάπτουν έναν ακόμα εγκλεισμό –ένα ακόμα γκέτο

 

  1. Η ανάγκη ουσιαστικής καλλιέργειας απέναντι στην αναπηρία αντικαθίσταται και μάλιστα με ένα άλλοθι, το «Σειρά σου», ένα ακόμα σύνθημα, που δε δημιουργεί σχέση αλλά σου δίνει «προβάδισμα», σε αφήνει για μια ακόμα φορά κατ’ ουσίαν μόνο σου με το αυτιστικό ή το νοητικά ανάπηρο παιδί σου. Κάποιος υποχωρεί, δίνει σειρά, δε συμπορεύεται, δεν συμμερίζεται, δεν κατανοεί. Κάνει το εύκολο, όχι το άλμα.

 

  1. Επιπλέον, η αναπηρία έχει ήδη «προστατευτεί» μέσα σε γενικότερα «σήματα» προτεραιότητας. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα ένα ακόμα σήμα. Τουναντίον, μας βάζει σε σκέψεις για την προέλευσή του, την καμπάνια του και όλα τα σχετικά και τα συμφραζόμενα.

Ας αφήσουμε την ίδια την ανθρωπιά -όχι τη συμπόνια ή τον οίκτο- αλλά τον ίδιο τον Άνθρωπο να αποφασίσει, να αντιδράσει, να βοηθήσει. Όπως θα το κάνει -ή δεν θα το κάνει- σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο –ανάπηρο ή και μη ανάπηρο.

Με αυτές τις σκέψεις οριοθετούμε τα πράγματα όπως αφορούν εμάς -και όχι άλλους που δεν έχουν σχέση με αυτά. Όποιος θέλει πραγματικά να έρθει μαζί μας, υπάρχουν δρόμοι για να μας συναντήσει. Όχι όμως τα σήματα. Πέρασε άλλωστε η εποχή των κίτρινων αστεριών με εφιαλτικό τρόπο.

Ας μην επανέλθουμε.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button