ΑθλητικάΕνημέρωση

Η Ουκρανία μπορεί να παραλάβει 800.000 οβίδες πυροβολικού εντός των επόμενων εβδομάδων – Galaksias Portal News

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ ανακοίνωσε την Πέμπτη  ότι η Ουκρανία ενδέχεται να παραλάβει «εντός μερικών εβδομάδων» τις 800.000 οβίδες πυροβολικού που αγοράστηκαν από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Πράγας που χρηματοδοτήθηκε από έναν συνασπισμό 18 χωρών.

«Συγκεντρώσαμε το ποσό για να αγοράσουμε όλα» τα πυρομαχικά, είπε ο Πάβελ στους δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι αυτά τα χρήματα. «Αν δεν υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, τα πυρομαχικά μπορεί να παραδοθούν στην Ουκρανία μέσα σε μερικές εβδομάδες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάβελ, που είναι πρώην στρατηγός και υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ, είχε αναλύσει την πρότασή του στη Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια, στα μέσα Φεβρουαρίου. Σε συνεργασία με άλλους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, όπως τη Δανία και τον Καναδά, η Τσεχία βρήκε «μισό εκατομμύριο πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 30.000 οβίδες των 122 χιλιοστών» που ήταν διαθέσιμα σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, για να προχωρήσει στην αγορά τους χρειαζόταν να συγκεντρώσει 1,5 δισεκ. δολάρια (περίπου 1,38 δισεκ. ευρώ).

Η πρωτοβουλία αυτή θα καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση οβίδων από το Κίεβο.

Μεταξύ των χωρών που συνέβαλαν ήταν το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η ΕΕ είχε δεσμευτεί να παραδώσει στο Κίεβο μισό εκατομμύριο οβίδες πριν από τον Μάρτιο αλλά μόνο το 30% από αυτές έχει όντως παραδοθεί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button