ΕνημέρωσηΟικονομία

Δίμηνη παράταση για το IRIS – Έρχονται τρεις διαφορετικές υπηρεσίες και πρόστιμα

Επιβεβειώνοντας την προαναγγελία του Κωστή Χατζηδάκη, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε πως παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει στην παράταση για να διευκολύνει τους επαγγελματίας, καθώς η αρχική περίοδος υλοποίησης του μέτρου συνέπεσε με την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία:

  • Έως σήμερα στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι 400.00 επαγγελματίες (περισσότεροι από 180.000 εγγράφηκαν φέτος) από το σύνολο των περίπου 800.000 υπόχρεων προς σύνδεση επαγγελματιών.
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός συνδέσεων καταγράφηκε στις 27 Ιουνίου με 5,9 χιλ. νέες εγγραφές.
  • Από την αρχή του έτους έως και τις 27 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί 191.416 συναλλαγές στο IRIS P2B, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα οι συναλλαγές αυτές έφθασαν σε αξία τα 14,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας 10 φορές μεγαλύτερη αξία από πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 5072/2023 θεσπίστηκε η υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών. Όπως, επίσης, να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Μέσα στο επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε σταδιακή ενημέρωση στους υπόχρεους μη συνδεδεμένους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός της προθεσμίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών, μετά το πέρας της προθεσμίας, από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Εύκολη ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες, είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζας τους, με μια πολύ απλή διαδικασία.

Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή.

Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Το IRIS διαθέτει 3 υπηρεσίες:

IRIS Person to Person: ‘Αμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς προμήθεια (έως 500Euro/ημέρα).

IRIS Person to Business: Για πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι η εγγραφή του επαγγελματία με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι το όριο των 500 ευρώ για τον επαγγελματία είναι ανά πελάτη κι όχι στο σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει ημερησίως. Ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με κάποια χρέωση για την υπηρεσία, ενώ η προμήθεια για τον επαγγελματία είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες μεθόδους πληρωμής.

IRIS Commerce: Για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να κοινοποιούνται στοιχεία πληρωμής στον έμπορο. Η παραγγελία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δεν υπάρχει όριο ποσού και δεν απαιτείται εγγραφή στην υπηρεσία για τον πελάτη.

Πώς λειτουργεί

Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται και σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς του καταναλωτή (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet):

  1. Επιλέξτε την υπηρεσία IRIS payments ως τρόπο πληρωμής.
  2. Επιλέξτε «Δημιουργία QR Code» για να σκανάρετε το QR από το mobile banking σας ή επιλέξτε την τράπεζά σας και αυτόματα θα μεταφερθείτε στο ασφαλές περιβάλλον του e-banking της τράπεζας.
  3. Εισέρχεστε στο περιβάλλον της τράπεζάς σας και μετά την ασφαλή σύνδεσή σας, ενημερώνεστε με τις λεπτομέρειες της πληρωμής.
  4. Δίνοντας την έγκριση σας πραγματοποιείτε την πληρωμή με μεταφορά πίστωσης από τον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Η επιχείρηση λαμβάνει την σχετική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο και εσείς μεταφέρεστε άμεσα στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ελέγχετε την παραγγελία σας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button