Κόσμος

Τι πραγματικά συνέβη την ημέρα που η Ελλάδα πήρε 110 δισ. δάνειο – Galaksias.com

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο εκλιπών, που μεσουράνησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας για πάνω από πέντε δεκαετίες, εκμυστηρεύεται τα πάντα για τη μάχη με τον καρκίνο, το ΔΝΤ, την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για την Ελλάδα και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι την ημέρα που θα έπαιρνε η Ελλάδα το δάνειο των 110 δισ. ευρώ ήταν άρρωστος με πυρετό στο κρεβάτι.

«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (σ.σ. 2010), όταν η καγκελάριος μου τηλεφώνησε από την Μόσχα. Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του κοινού νομίσματος, για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα», γράφει.

«Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ααυτό. Η καγκελάριος μου ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Τους λένε από όλες τις πλευρές, ακόμη και από τους Κινέζους, ότι η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του τίθεται υπό αμφισβήτηση και απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει.

Οι «περιπετειώδεις» συνθήκες στη συνεδρίαση του Eurogroup

«Οι συνθήκες του ταξιδιού στην ειδική συνεδρίαση του Eurogroup ήταν περιπετειώδεις – και μια πρόγευση των άγριων στιγμών που θα ακολουθούσαν. Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική. Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά. Μόλις έφτασα, είπα στον Γερμανό πρέσβη που με παρέλαβε από το αεροδρόμιο ότι έπρεπε πρώτα να πάω σε ένα ιατρικό κέντρο. Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος», γράφει ο Σόιμπλε.

«Για να αποφύγουμε τους δημοσιογράφους που περίμεναν, σταματήσαμε σε μια άλλη είσοδο του κτηρίου του συμβουλίου. Δεν ήθελα να δώσω περαιτέρω αφορμή για εικασίες στην ήδη τεταμένη κατάσταση».

«Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές στο ιατρικό κέντρο ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια εκεί γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική. Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε για την ημέρα που η Ελλάδα πήρε τα 110 δισ., με τον ίδιο να είναι με πυρετό.

«Η Μέρκελ ήταν έξυπνη και φιλόδοξη»

Με θετικά λόγια εκφράζεται για την Άνγκελα Μέρκελ, θεωρώντας ότι ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής του να την προτείνει για την αρχηγία του CDU.

«Ήταν έξυπνη και αρκετά φιλόδοξη για να πάρει τον δρόμο της» γράφει ο Σόιμπλε και προσθέτει ότι η σχέση τους είχε σεβασμό και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν στον κύκλο των στενών συνεργατών της.

Όσον αφορά την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ίδιος πίστευε ότι η Μέρκελ την προόριζε για διάδοχό της και για αυτό την τοποθέτησε στο υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν ενδιαφερόταν για την προβολή της παρά για να απαντήσει στην κριτική για τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά του στράτευμα.

Για τον καρκίνο

«Οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι αναπτύσσεται αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, ο οποίος γνώριζε για τον καρκίνο του από το 2006. Ο πολιτικός του CDU δεν δημοσιοποίησε ποτέ το πρόβλημα υγείας του, αλλά ενημέρωσε μόνο την Άνγκελα Μέρκελ, όπως γράφει στη βιογραφία του.

«Δυστυχώς, υπήρχε ήδη μια μικρή ποσότητα μόλυνσης έξω από τον προστάτη, αλλά οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι η ασθένεια θα εξελισσόταν μόνο αργά. Έτσι ήταν για περίπου δέκα χρόνια», σημειώνει, τονίζοντας πως «έδωσα σιωπηλό όρκο να κόψω το κάπνισμα αν η διαδικασία ήταν επιτυχής».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button