ΕνημέρωσηΟικονομία

Θα υπάρξει έλλειψη 830.000 διαμερισμάτων έως το 2027 – Galaksias Portal News

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Ακινήτων της Γερμανίας αναμένει άλλη μια δύσκολη χρονιά για τον κατασκευαστικό και στεγαστικό κλάδο – και εξηγεί στους πολιτικούς πώς μπορούν να τονωθούν οι επενδύσεις.

Οι κατασκευές κατοικιών στη Γερμανία δεν θα βγουν από το τέλμα ούτε το 2024. “Survive till 25” (“Eπιβιώστε μέχρι το 2025): “Σε πολλά μέρη, αυτό είναι το σύνθημα για την ανάπτυξη που βρίσκεται μπροστά μας το 2024”, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση των εμπειρογνωμόνων ακινήτων, η οποία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σήμερα (20.02.24).

Από το 2003, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες των ακινήτων περιγράφουν την κατάσταση στις επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών και των οικιστικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής οικονομικής κατάστασης. Εμπνευστής της έκθεσης είναι η Γερμανική Ομοσπονδία Ακινήτων (ZIA). Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σε θέματα ακινήτων περιλαμβάνονται ο Λαρς Φελντ (Lars Feld) από το Ινστιτούτο Walter Eucken, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner (FDP), και ο Harald Simons από το ινστιτούτο συμβούλων Empirica.

Με ποσοστό σχεδόν 20%, ο κλάδος των κατασκευών και των ακινήτων αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη Γερμανία, αλλά ο τομέας δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω των στενώσεων στην προσφορά, της αύξησης των τιμών, της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων και των υψηλών επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της ZIA, Αντρέας Μάτνερ (Αndreas Mattner), προειδοποίησε για μια κοινωνική πανωλεθρία. Θα υπάρξει έλλειψη 720.000 διαμερισμάτων στη Γερμανία μέχρι το επόμενο έτος και έως και 830.000 μέχρι το 2027, δήλωσε ο Mattner από το Βερολίνο. Προκειμένου να οικοδομηθεί οικονομικά, απαιτείται ένα μέσο ενοίκιο 21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. “Αυτό δεν είναι εφικτό”, είπε. “Έτσι, όποιος χτίζει θα χρεοκοπήσει”.

Η έκθεση αναφέρει ότι η δραματική κατάσταση αντικατοπτρίζεται επί του παρόντος μόνο εν μέρει στα επίσημα στοιχεία για την κατασκευή κατοικιών. Αυτό σημαίνει ότι η κρίση είναι βαθύτερη απ’ ό,τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία για την ολοκλήρωση των οικοδομών και τις οικοδομικές άδειες.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι ολοκληρώσεις κατοικιών θα μειωθούν σε περίπου 150.000 μέχρι το 2025. Δεν αναμένουν ότι ο αριθμός των αποπερατωμένων διαμερισμάτων θα αυξηθεί και πάλι το νωρίτερο μέχρι το 2026. Το 2022 ολοκληρώθηκαν περίπου 295.300 διαμερίσματα. Η γερμανική κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει να παρέχει 400.000 νέες κατοικίες ετησίως.

To άρθρο Γερμανία: Θα υπάρξει έλλειψη 830.000 διαμερισμάτων έως το 2027 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button