Επικαιρότητα

Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη – Στοχευμένες ενέργειες ζητούν οι αρχές (vid)

Στο Κάιρο την Κυριακή ο Μητσοτάκης – Πακέτο 7 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Αίγυπτο

Με προβληματισμό παρακολουθεί η κυβέρνηση την κατάσταση στην Αίγυπτο καθώς οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και τη Γαύδο συνεχώς ενισχύονται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα μεταβούν την Κυριακή στο Κάιρο, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται από ελληνικής πλευράς η επικείμενη συμφωνία, που αναμένεται να συνοδευτεί από γενναία χρηματοδότηση προς την Αίγυπτο, ενώ προσδοκίες για πολιτική λύση τρέφουν οι αρχές της Κρήτης που ζητούν στοχευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της νέας συνθήκης που τείνει να δημιουργηθεί στη Γαύδο και στα νότια παράλια του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε σήμερα πως «αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι μια συζήτηση που θα καταλήξει σε συμφωνία για χρηματική ενίσχυση των περιοχών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες». Ως προς την πιθανή δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί όταν έρθει στην Κρήτη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Δεν γίνεται να μη γνωρίζουμε κάθε φορά που φθάνουν μετανάστες πού θα τους πάμε όπως επίσης υπάρχουν ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας, σίτισης και ότι έχει να κάνει με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο και τους δήμους, θα πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση» σημείωσε.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Πιθανή περαιτέρω έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την περιοχή μας δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία εν όψει της τουριστικής περιόδου. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι είναι αναγκαίο «σε συνεργασία με τον κ. Καιρίδη και με τους δήμους να δούμε ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να μην υπάρχουν προβλήματα και εν όψει τουριστικής περιόδου αλλά και για την ακριτική Γαύδο, όπου τόσο λίγοι κάτοικοι υποδέχονται τόσο πολλούς μετανάστες».

Στην πρόσφατη τοποθέτησή του πάντως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη TV και στην Κατερίνα Σαλαπάτα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν κατηγορηματικός ότι «η Γαύδος δεν θα είναι μόνη, δεν θα αφεθεί» και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τους μικρούς δήμους.

Την ίδια στιγμή συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών υποστηρίζουν, ότι ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί από τη Λιβύη, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, καθώς το ακριτικό νησί της Γαύδου δεν διαθέτει ούτε υποδομές, ούτε ανθρώπινο δυναμικό ενώ αντίστοιχα οι λιμενικοί σταθμοί της νότιας Κρήτης είναι υποστελεχωμένοι. Ο κ. Βασίλης Κατσικανδαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης επανέλαβε ότι «κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων σε Γαύδο και Κρήτη, ωστόσο παρά τις επισημάνσεις εδώ και μήνες, είναι σαν να μην ακούει κανείς. Με τις διαπιστώσεις δε βγαίνει κάτι».

Μια άλλη παράμετρος που θέτει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης είναι αυτή που αφορά στην ίδια την ασφάλεια των λιμενικών υπαλλήλων, κυρίως όσων υπηρετούν στους Λιμενικού Σταθμούς Αγίας Γαλήνης, Σφακίων και Παλαιόχωρας. «Αυτή τη στιγμή αν πάτε σε έναν λιμενικό σταθμό των περιοχών αυτών θα δείτε μόνο τον τηλεφωνητή. Είναι εις βάρος του πολίτη και εις βάρος όλων των συναδέλφων γιατί αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιεστική», υπογράμμισε ο κ. Κατσικανδαράκης.

Την απότομη αύξηση των πλοιαρίων με μετανάστες από τη Λιβύη σε Κρήτη και Γαύδο καταγράφουν στοιχεία του ΟΗΕ, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα διαδρομή μεταναστών στη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 1.075 μετανάστες -κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν- έχουν φτάσει στα δυο νησιά φέτος, από 860 συνολικά το 2023, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές, στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πολλές ακόμα χιλιάδες.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button