ΕνημέρωσηΟικονομία

Σημαντικές απώλειες στην Wall Street προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ απογοήτευσαν τους επενδυτές και προκάλεσαν ένα μίνι sell off στην Wall Street, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στο 2024. Και όλα αυτά μία ημέρα μετά το ιστορικό ρεκόρ για τον Dow Jones, ενώ και οι τρεις βασικοί μέσοι όροι διανύουν ένα σερί κερδών πέντε εβδομάδων.

Ο δείκτης Dow Jones στην Wall Street σημείωσε πτώση κατά 524,63 μονάδες ή 1,35% και έκλεισε στις 38.272,75  μονάδες. Ο S&P έχασε τις 5.000 μονάδες που είχε κατακτήσει την περασμένη Παρασκευή (9.2.2024) και διατήρησε και την Δευτέρα (12.2.2024) και διαμορφώθηκε στις 4.949,89 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,43%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε τις 15.655,60 μονάδες με απώλειες 1,80%.

Τα στοιχεία που προκάλεσαν την μεγάλη αναστάτωση ήταν αυτά που αφορούσαν τον πληθωρισμό, ο οποίος και αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα είχε αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον μήνα και κατά 3,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ο βασικός ΔΤΚ αναμενόταν να έχει αύξηση κατά 0,3% τον Ιανουάριο και 3,7% από ένα χρόνο νωρίτερα, αντίστοιχα.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ εκτινάχθηκε 12 μονάδες βάσης στο 4,291% μετά τα στοιχεία, ενώ η απόδοση στο διετές ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης στο 4,599%. Το δολάριο επίσης κερδίζει έδαφος μετά τα στοιχεία, με τον δείκτη δολαρίου -που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστών του- να ενισχύεται 0,4%.

Οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, Microsoft και Amazon οι οποίες οδήγησαν την αγορά σε υψηλά ρεκόρ καθώς τα επιτόκια υποχώρησαν, οδηγούν και την κούρσα των απωλειών στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης. Η Amazon υποχωρεί 3%, ενώ η Nvidia και η Microsoft υποχωρούν κατά 2% η καθεμία.

Σε ότι αφορά την αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για 7η συνεχόμενη ημέρα. Οι επενδυτές φαίνεται ότι και σήμερα συνέχισαν να σταθμίζουν τους κινδύνους για τις προμήθειες αργού που συνδέονται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 95 σεντς ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 77,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 77 σεντς ή 0,9% στα 82,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button