ΕνημέρωσηΟικονομία

Πότε καταβάλλονται – Πόσες είναι οι δόσεις και ποια η σειρά των πληρωμών – Galaksias Portal News

Διατάξεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο γύρω από τους υποχρεωτικούς χρόνους καταβολής των φόρων, τον αριθμό των δόσεων αλλά και με ποια σειρά θα πρέπει να γίνονται οι πληρωμές από τους πολίτες, περιέχει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, η φορολογική διοίκηση οργανώνει τις πληρωμές των φόρων, φιλοδοξώντας να βάλει τέλος σε δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα:

1. Ο φόρος καταβάλλεται κατά τον χρόνο που προβλέπεται από τον νόμο που επιβάλλει την αντίστοιχη φορολογία, στην οποία εφαρμόζεται ο Κώδικας.

2. Σε περίπτωση διορθωτικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου στον φορολογούμενο. Το παραπάνω δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση οίκοθεν προσδιορισμού του φόρου. Σε περίπτωση ενδιάμεσου προσδιορισμού του φόρου, ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται μέσα σε τρεις ημέρες από την κοινοποίηση της αντίστοιχης πράξης προσδιορισμού του φόρου.

3. Σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απόφασης διοικητικού δικαστηρίου, ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την κοινοποίηση στον φορολογούμενο της πράξης εκκαθάρισης του φόρου που προκύπτει με βάση το διατακτικό της απόφασης και η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί. Η παρούσα εφαρμόζεται και για την καταβολή του φόρου βάσει απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού.

Η σειρά εξόφλησης των οφειλών

Όσον αφορά την σειρά εξόφλησης των φόρων, ορίζεται ότι κατά την εκάστοτε καταβολή, εισπράττονται υποχρεωτικά επί του καταβαλλόμενου ποσού, οι αναλογούντες τόκοι και πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Ειδικά οι καταβολές χρηματικών ποσών έναντι οφειλής ΦΠΑ από που προκύπτει από δήλωση ΦΠΑ ή αντίστοιχη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται σε άλλο κράτος μέλος, εξοφλούν την υποχρέωση του φορολογούμενου με την ακόλουθη σειρά:

  • το αρχικό ποσό του φόρου,
  • τόκος επί του φόρου,
  • έξοδα είσπραξης,
  • πρόστιμα που σχετίζονται με τον φόρο.

Αν οι ως άνω οφειλές από ΦΠΑ καταβάλλονται εντός του πλαισίου οποιασδήποτε ρύθμισης, οι καταβολές χρηματικών ποσών εξοφλούν την υποχρέωση του φορολογούμενου σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να κατανέμει κάθε καταβολή σε οποιονδήποτε οφειλόμενο φόρο:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν υποδείξει κατά τον χρόνο της καταβολής σε ποιο συγκεκριμένο φόρο ή φορολογική περίοδο αφορά η πληρωμή, ή
  • εάν η είσπραξη πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 47, δηλαδή σε καθεστώς αναγκαστικής εκτέλεσης.

To άρθρο Φόροι: Πότε καταβάλλονται – Πόσες είναι οι δόσεις και ποια η σειρά των πληρωμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button