Επικαιρότητα

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τον διάλογο, η σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα τελειώσει»

H Μόσχα είναι ανοιχτή στο να κάνει συνομιλίες με την Ουκρανία ενώ είναι πεπεισμένη ότι η σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα τελειώσει και θα επέλθει ειρήνη». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson. Τόνισε μάλιστα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα αποκατασταθούν.

«Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά μετά την αναστολή των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει το πρώτο βήμα. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας και να διορθώνουμε τα λάθη κάποιου άλλου;», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε και τα εξής:
«Πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις επίλυσης του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής διατήρησης της κατάστασης εκεί που βρίσκεται τώρα. Ξέρω ότι θέλουν. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, αλλά παλεύουν να καταλάβουν πώς να το κάνουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πι ισχυρισμοί για τη «ρωσική απειλή» στοχεύουν στον εκφοβισμό των απλών ανθρώπων: «Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για την Πολωνία, τη Λετονία ή οπουδήποτε αλλού. Είναι απλώς απειλή», τόνισε.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «ο Τζο Μπάιντεν ότι «κάνει ένα τεράστιο λάθος ιστορικών διαστάσεων διώχνοντας τη Ρωσία μακριά». Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διατηρούν επί του παρόντος επαφή σε επίπεδο διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών με τη Μόσχα λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο και «θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι «η Μόσχα διερεύνησε τη δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να κατασκευάσουν από κοινού ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ υποστήριξαν τις πρωτοβουλίες αλλά οι κυβερνήσεις τους τις απέρριψαν. Και μετά μας είπαν να χαθούμε…».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button