Κόσμος

Τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και οι αντιδράσεις Ερντογάν – αντιπολίτευσης – Galaksias.com

Ειδικότερα, το CHP επικράτησε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περιοχές όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του, βγήκε με επιτυχία από τις κάλπες στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ.

Από την άλλη πλευρά, το AKP επικράτησε σε 12 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες. Ο αριθμός των επαρχιακών δήμων του κυβερνώντος κόμματος που ήταν 45, μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε 24 δήμους.

Τα αποτελέσματα των τουρκικών δημοτικών εκλογών

CNN Turk

Ερντογάν: «Καμπή» για το AKP η ήττα στις δημοτικές εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «καμπή» στην παράταξή του ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές τονίζοντας πως «δυστυχώς δεν επιτύχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε»

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας από την έδρα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, επισήμανε ότι οι εκλογές δεν είναι το τέλος για το AKP, αλλά σημείο καμπής.

Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

«Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (…) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα (…) μας δείχνουν ότι το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα» παραδέχτηκε.

Ιμάμογλου: «Αυτό είναι μόνο η αρχή»

«Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή»: μπροστά στην έδρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης, μέγα πλήθος γιόρτασε χθες Κυριακή το βράδυ την επανεκλογή του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, μορφής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Μπροστά στη θάλασσα από κόκκινες σημαίες της Τουρκίας και οπαδούς του σε αγαλλίαση, ο δήμαρχος που κατάφερε νέα ήττα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε επί σκηνής με λευκό πουκάμισο, τη στολή μάχης του.

«Κερδίσαμε τις εκλογές» διαβεβαίωσε νωρίτερα, χωρίς να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα, που πάντως άφηναν να εννοηθεί από νωρίς το βράδυ πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όδευε σε πανωλεθρία.

Νεαροί στο πλήθος είχαν ανάψει τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους και καπνογόνα, όπως συνηθίζουν οι οπαδοί σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η νίκη είναι διπλή για τον δήμαρχο Ιμάμογλου, καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε μια σημαντική επικράτηση στον πρόεδρο Ερντογάν, που είχε επιλέξει τον 47χρονο πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ,

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button