Χωρίς κατηγορία

Δερμιτζάκης: Πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τα μαγαζιά

«Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορονοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Αυτό επεσήμανε στο MEGA ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και προσέθεσε πως, στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

«Δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως», συνέχισε.

Ερωτηθείς για τη μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα και κατά πόσο μας επιτρέπει να μιλάμε γι’ άνοιγμα της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων, είπε πως, εάν και πρόκειται για μια σημαντική μείωση, οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ, όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, υποστήριξε πως μπορεί να γίνει μόνον εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυξημένης δυνατότητα μετάδοσης.

«Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα, μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά», σημείωσε.

Μιλώντας, τέλος, για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορονοϊού, υπογράμμισε πως εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, κι επεσήμανε πως, εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.

Source link

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close