ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Νεκροί 21 Ισραηλινοί στρατιώτες από «φίλια» πλήγματα – Galaksias Portal News

Η έκρηξη που σκότωσε 21 Ισραηλινούς στρατιώτες τη Δευτέρα ήρθε ως μέρος της ισραηλινής προσπάθειας να κατεδαφίσει παλαιστινιακές γειτονιές κοντά στα σύνορα για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό αξιωματικό που συμμετείχαν στις κατεδαφίσεις.

Αρχικά είχε ειπωθεί στα ΜΜΕ ότι ένα άρμα μάχης, που προστάτευε ισραηλινούς στρατιώτες, επλήγη από αντιαρματικό ρουκετοβόλο, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα όταν μαχητές της Γάζας πυροβόλησαν προς ένα τανκ που φρουρούσε μια ισραηλινή μονάδα που έστηνε εκρηκτικά μέσα σε παλαιστινιακά κτίρια στα σύνορα στην κεντρική Γάζα με σκοπό να τα κατεδαφίσει, σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου που έδωσε ο ισραηλινός στρατός την Τρίτη. «Στη συμπλοκή, τα εκρηκτικά εξερράγησαν σκοτώνοντας πολλούς από τους στρατιώτες μέσα», είπε ο στρατός.

Ο Νετανιάχου «εξέφρασε τη θλίψη του» τη Δευτέρα για την απώλεια, λέγοντας σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν «μία από τις πιο δύσκολες μέρες από το ξέσπασμα του πολέμου», αλλά πρόσθεσε: «Στο όνομα των ηρώων μας και για τη δική μας ζωή, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την απόλυτη νίκη».

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε την Τρίτη, ότι οι στρατιώτες κατάφεραν να περικυκλώσουν πλήρως την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπου επικεντρώθηκαν πολλές από τις πιο θανατηφόρες μάχες και αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι μόνο τις προηγούμενες 24 ώρες σκοτώθηκαν 195 άνθρωποι στην πυκνοκατοικημένη παλαιστινιακή επικράτεια.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι λειτουργεί από το Νοσοκομείο Αλ Νάσερ, τη μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση στο Χαν Γιουνίς. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μεγάλο νοσοκομείο τράπηκαν σε φυγή αυτή την εβδομάδα, με ασθενείς και εκτοπισμένους πολίτες που περιγράφουν ανελέητα αεροπορικά και πυροβολικά χτυπήματα καθώς οι δυνάμεις των IDF πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις.

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη ότι «τουλάχιστον 6 εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια έντονων μαχών» γύρω από ένα από τα καταφύγια της υπηρεσίας στο Χαν Γιουνίς.

«Τρομοκρατημένο προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένοι είναι τώρα παγιδευμένοι μέσα στα λίγα νοσοκομεία που έχουν απομείνει στο Χαν Γιουνίς καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες», είπε ο Lazzarini.

Προσθέτοντας μια έκκληση «καλεί όλα τα μέρη να λάβουν κάθε προφύλαξη για να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές και να προστατεύσουν τους πολίτες, τις ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι περισσότεροι από 25.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως αντίποινα για την επίθεση του Οκτώβρη από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα επανεξετάσει την κατεδάφιση ενός κτηρίου πανεπιστημίου στη Γάζα

Αφού ένα βίντεο με την κατεδάφιση ενός μεγάλου κτηρίου πανεπιστημίου στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αντιδράσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλους, ο στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι θα επανεξετάσει το περιστατικό.

Το βίντεο έδειχνε το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Ισράα να ανατινάζεται σε κάτι που φαινόταν να ήταν ελεγχόμενη κατεδάφιση. Δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs δείχνουν ότι το κτίριο καταστράφηκε κάποια στιγμή μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 14 Ιανουαρίου.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button