Υγεία & Διατροφή

Μακρινό όνειρο η κατοχύρωση της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη – Galaksias Portal News

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιβληθούν τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, συμπέρανε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας Έκθεση του Δανού βουλευτή των Σοσιαλιστών Mogens JENSEN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συνέλευση τόνισε την πιεστική ανάγκη «να επιβληθούν τα υψηλά πρότυπα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των δημοσιογράφων και να διατηρηθεί σε όλα τα κράτη μέλη ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης».

Υπενθύμισε ότι τα κράτη μέλη «έχουν θετική υποχρέωση να δημιουργήσουν ένα υγιές νομικό πλαίσιο για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και για τους δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες των μέσων ενημέρωσης να εργάζονται με ασφάλεια».

Ωστόσο, απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, σημείωσαν οι βουλευτές, επισημαίνοντας ότι από τη δημιουργία το 2015 της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, ο αριθμός των ειδοποιήσεων που δημοσιεύτηκαν υπερδιπλασιάστηκε το οκτώ χρόνια, αυξάνοντας από 108 το 2015 σε 289 το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συνέλευση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία, για τις πολλαπλές επιθέσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις πάρα πολλές περιπτώσεις ατιμωρησίας, ιδίως σε σχέση με δολοφονίες δημοσιογράφων, ορισμένες από τις οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Επέμεινε στο καθήκον των κρατικών αρχών «να διερευνήσουν κάθε έγκλημα κατά των δημοσιογράφων και να φέρουν στη δικαιοσύνη τους υποκινητές, τους δράστες και τους συνεργούς».

Το εγκριθέν κείμενο αναφέρει επίσης το υψηλό επίπεδο παρενόχλησης που στοχεύει δημοσιογράφους στο Αζερμπαϊτζάν, το διευρυνόμενο φαινόμενο της σύλληψης των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σερβία και τον ανησυχητικό αριθμό δημοσιογράφων που κρατούνται στην Τουρκία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button