Κόσμος

Η Σουηδία δεν θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό παιδιών από στρατόπεδα φυλακισμένων τζιχαντιστών

Η Σουηδία δεν θα επαναπατρίσει ούτε παιδιά ούτε ενήλικους από καταυλισμούς φυλακισμένων τζιχαντιστών της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός της των Εξωτερικών.

“Η κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει για να μεταφερθούν στη Σουηδία οι Σουηδοί πολίτες και τα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται σε καταυλισμούς ή σε κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο υπουργός Τομπίας Μπίλστρομ σε ένα μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η Σουηδία δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση να ενεργήσει για να φέρει τα πρόσωπα αυτά στη Σουηδία. Αυτό ισχύει για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες”, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι ζουν στον ερειπωμένο και υπερπληθή καταυλισμό Αλ-Χολ, που τελεί υπό κουρδική διοίκηση. Πρόκειται για εκτοπισμένους Σύρους, Ιρακινούς πρόσφυγες και χιλιάδες ξένους καταγόμενους από τουλάχιστον 45 χώρες, εκ των οποίων οικογένειες τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μπίλστρομ, στους Σουηδούς που κρατούνται ακόμη “προσφέρθηκε η ευκαιρία να εγκαταλείψουν (τον καταυλισμό αυτό) και να έρθουν στη Σουηδία, αλλά αρνήθηκαν επανειλημμένα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV4, πέντε παιδιά που είχαν δεσμούς με τη Σουηδία παραμένουν στους καταυλισμούς με τις μητέρες τους και δέκα άνδρες μέσα στις κουρδικές φυλακές.

Ο υπουργός εκτιμά ότι η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας για τα σουηδικά συμφέροντα δικαιολογεί να μην γίνει πλέον κανένας επαναπατρισμός.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι Σουηδοί ενήλικοι πολίτες και τα πρόσωπα που έχουν δεσμούς με τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη μέσα σε καταυλισμούς ή κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας εάν επιστρέψουν”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η Γαλλία σταμάτησε το καλοκαίρι του 2023 τους συλλογικούς επαναπατρισμούς γυναικών τζιχαντιστών και των παιδιών τους που κρατούνταν στους καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, ελλείψει βούλησης εκ μέρους τους και αφού διεξήγαγε τέσσερις επιχειρήσεις μέσα σε έναν χρόνο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button