Κόσμος

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων – Galaksias.com

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουστάφα ανακοίνωσε την Τρίτη ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα για αναβίωση του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ.

Ο 69χρονος Μουστάφα, ο οποίος διορίστηκε προ ημερών από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Υποστήριξε επίσης ότι θα βελτιωθούν τα συστήματα υγείας και παιδείας, θα ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά και θα εφαρμοστούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προαναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο προκάτοχος του Μουστάφα, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, ο οποίος παραιτήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου κι ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή επεδίωκε να αναβαθμίσει τον ρόλο της εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι διεθνείς πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να εφαρμόσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις εντάθηκαν καθώς η προσοχή στράφηκε στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, αφότου δηλαδή το Ισραήλ τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με στόχο να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς.

Παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θεωρούν πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την εξουσία στη Γάζα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης υποστηρίζουν εξάλλου ότι μόνο η λύση των δύο κρατών – που συνεπάγεται ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ – μπορεί να φέρει την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργισμένη ήταν πάντως η αντίδραση του Μαχμούντ Αμπάς στο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο παλαιστινιακό αίτημα για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, διαμηνύοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button