Επικαιρότητα

Ξεκάθαρος και πάλι ο Τραμπ για το τι θα κάνει με το ΝΑΤΟ – Galaksias.com

Ξεκάθαρος ως το ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει όσον αφορά το ΝΑΤΟ αν επιστρέψει στην προεδρία ήταν για μια ακόμα φορά ο Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προστατεύσουν ένα μέλος του ΝΑΤΟ που αποτυγχάνει να εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του. Ο ίδιος θυμήθηκε επίσης μια ανταλλαγή απόψεων με τον ηγέτη μιας «μεγάλης χώρας» όταν ήταν στην εξουσία, ο οποίος ρώτησε αν θα προστατεύονταν εάν η Ρωσία επιτεθεί, σε ένα υποθετικό σενάριο. Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου», είπε κυνικά ο Τραμπ.

Οι δηλώσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι αμερικανοί νομοθέτες συζητούν για τη νέα βοήθεια για την Ουκρανία, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να πλησιάσει την έγκριση πακέτου βοήθειας 95,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος, καθώς και για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ συμμορφώνονται με το Άρθρο 5, το οποίο ορίζει ότι εάν ένα έθνος του ΝΑΤΟ δεχθεί ποτέ επίθεση, κάθε άλλο μέλος της συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον τους. Σε αντίποινα, είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις ενέργειες που κρίνουν απαραίτητες για να βοηθήσουν τον σύμμαχο που δέχεται επίθεση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button