Επικαιρότητα

Τέλος για πάντα – Πότε υποβάλλουμε για τελευταία φορά – Galaksias.com

Οι Έλληνες φορολογούμενοι από την άλλη χρονιά θα βλέπουν «ανεβασμένα» τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειασθεί, εκτός και αν το επιθυμούν οι ίδιοι ή εάν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, να ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση. 

Ουσιαστικά οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες, κάτι το οποίο θα δούμε για πρώτη φορά σε λίγες εβδομάδες και με το Ε1 για τις φετινές κάτι που πρόκειται για μια πρόβα ώστε να διαπιστωθεί αν όλα κινούνται με βάση τον σχεδιασμό για να είναι έτοιμο το σύστημα για το 2025.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εφορία από την πλευρά της, προφανώς με τα νέα συστήματα μηχανογράφησης έχει στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθώς έχει όλα τα δεδομένα για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών και πλήθος άλλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το έντυπο Ε1 θα συμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογούμενος θα περιοριστεί στον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, και των ποσών από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι «περασμένα» από την υπηρεσία.

Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα κάνουν «κλικ» για την υποβολή δήλωσης ενώ την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καν με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.

Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προ συμπληρωμένους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.

Θα προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα σημάνει και το τέλος των …καθιερωμένων παρατάσεων.

Όσον αφορά στο ημερολόγιο με τις πληρωμές του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Προσυμπληρωμένες θα είναι από το 2025 και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων ενώ σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.

Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών θα φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα.

Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button