ΕνημέρωσηΟικονομία

Πότε τα έσοδα επιβαρύνονται με φόρο επιχειρηματικής δραστηριότητας

Εξειδικεύσεις που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB δημοσίευσε χθες (11.4.2024) η ΑΑΔΕ υπαγορεύοντας μία σειρά από λεπτομέρειες που αναμένεται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την σχέση των εκμισθωτών με την εφορία.

Και τούτο, διότι προβλέπεται διαχωρισμός των δωματίων που θα νοικιάζονται εντός του ιδίου ακινήτου με ξεχωριστούς Αριθμούς Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα AirBnB, και παράλληλα ορίζοντας πως αν υπάρχουν πάνω από 3 ΑΜΑ ο φορολογούμενος θα πρέπει να ανοίξει βιβλία στην Εφορία και να φορολογείται ως έχων έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Το πλήθος των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πλήθος των ακινήτων. Σε περιπτώσεις διακριτής εκμετάλλευσης δωματίων στο ίδιο ακίνητο, αντιστοιχούν περισσότεροι ΑΜΑ», αναφέρει η ΑΑΔΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος διαθέτει τρεις ΑΜΑ προς βραχυχρόνια μίσθωση από τρία ξεχωριστά δωμάτια, θα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%».

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι 2 ακίνητα ενώ θα θεωρείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και θα υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από 4 ακίνητα και άνω. Όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα, και τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως αριθμού ακινήτων, υποχρεούνται να προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ, εντός 30 ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου.

Τέλος, η ΑΑΔΕ τονίζει ότι μια μεμονωμένη μίσθωση ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 59 ημέρες. 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button