ΕνημέρωσηΟικονομία

Το νέο σχέδιο ελέγχων στην αγορά – Ακόμα περισσότερες ηλεκτρονικές φορολογικές συναλλαγές

Mε “εμπροσθοφυλακή” τις ειδικές μονάδες κρούσης, οι οποίες θα είναι “εξοπλισμένες” με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το νέο σχέδιο δράσης της φέτος προβλέπει 170.385 φορολογικούς ελέγχους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Τα μέλη των μονάδων των φορολογικών ελέγχων από πλευράς ΑΑΔΕ θα έχουν στη “φαρέτρα” τους όλα τα στοιχεία των ελεγχόμενων και με το ηλεκτρονικό σύστημα «έλεγχος live» είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται η επιτελική ομάδα, η οποία λαμβάνει τα στοιχεία από το πεδίο, τα επεξεργάζεται, τα διασταυρώνει, τα αξιολογεί και βοηθάει τους ελεγκτές με οδηγίες και δεδομένα, προκειμένου να διευκολύνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα καλύψουν κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ προτεραιότητα στους ελέγχους θα έχουν τα «κόκκινα χρέη» με την ΑΑΔΕ να εστιάζει στην ανάσχεση του ρεύματος των απλήρωτων φόρων.

Επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι η είσπραξη 2,8 δισεκ. ευρώ από τις παλιότερες, ληξιπρόθεσμες οφειλές των 107 δισεκ. ευρώ και 2,3 δισεκ. ευρώ από τις νέες που θα δημιουργηθούν εντός του έτους.

Παράλληλα προωθείται η διεύρυνση των φορολογικών συναλλαγών και εκπλήρωση υποχρεώσεων με τα κινητά τηλέφωνα, η ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού για απώλεια ρυθμίσεων, η καθιέρωση ψηφιακού πελατολογίου και δελτίου αποστολής, η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων και η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε 6,58 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του 2024, ο προγραμματισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει:

1.    Διενέργεια πάνω από 170.385 ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με:

30.000 φορολογικούς από τις ελεγκτικές υπηρεσίες

885 υποθέσεις ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.

42.000 μερικούς επιτόπιους από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων).

84.000 από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ (Κινητές Ομάδες Ελέγχου).

3.500 εκ των υστέρων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

Την διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

2.    Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

3.    Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.

4.    Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για κλάδους επιτηδευματιών και εφαρμογής για την ψηφιακή αποδοχή καταλογιστικής πράξης που εκδόθηκε κατόπιν ελέγχου ή απόφασης της ΔΕΔ.

5.    Παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα, εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στις Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και ανάπτυξη εθνικών ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα.

Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
  • Ικανοποίηση των υποβληθέντων τηλεφωνικών αιτημάτων πολιτών κατά την πρώτη επικοινωνία, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (myAADEapp) και έκδοση τιμολογίου και δελτίου Αποστολής από κινητό (myDATAapp).
  • Σύστημα ελέγχου και έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων και ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής.
  • Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.
  • Αυτόματη υποβολή δήλωσης και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στις περιπτώσεις μη έγκαιρης υποβολής με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
  • Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τις εξουσιοδοτήσεις και του φορολογικού μητρώου.
  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων μέσω του myProperty.
  • Ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης της εξαγωγής.
  • Αυτόματη οριστικοποίηση των διασαφήσεων εισαγωγής – Αυτόματη αποστολή της άδειας τελωνισμένων εμπορευμάτων.

Επίσης σχεδιάζεται η διενέργεια 74.650 επιθεωρήσεων και εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας με 74.000 εργασίες για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ στους τομείς της αλκοόλης και των καυσίμων, τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, τουλάχιστον 250 επιθεωρήσεις καυσίμων πλοίων και τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας Γενικού Χημείου του Κράτους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button