ΑθλητικάΕνημέρωση

Διοργανώνει τουρνουά με την συμμετοχή ασυνόδευτων παιδιών από όλο τον κόσμο

H ΠΑΕ Ολυμπιακός παρουσίασε την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης», το τουρνουά ποδοσφαίρου που αποτελεί μία κοινή αθλητική πρωτοβουλία μέσα από τη διοργάνωση του «Youth Football Tournament».

Πρόκειται για τουρνουά ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Ρέντη την Δευτέρα (29/5) από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και στο οποίο θα αγωνιστούν 40 ασυνόδευτα παιδιά και ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία των Πειραιωτών.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Ολυμπιακού:

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συναντά τον Ολυμπιακό σε μια κοινή αθλητική πρωτοβουλία, μέσα από τη διοργάνωση του «Youth Football Tournament» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη.

Το τουρνουά ποδοσφαίρου θα υλοποιηθεί από τη Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης και την ομάδα των Μεντόρων της Ειδικής Γραμματείας και θα συμμετέχουν 40 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και κορίτσια από διαφορετικές εθνικότητες, ηλικίας 15-17 ετών, καθώς και ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία του Ολυμπιακού. Τα σαράντα παιδιά προέρχονται από το Αφγανιστάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάμπια, το Μπαγκλαντές, τη Γουϊνέα, τη Λιβερία, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, την Αϊτή, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Το τουρνουά απευθύνεται σε ασυνόδευτους ανήλικους με σκοπό να έρθουν σε επαφή με συνομήλικούς τους μέσω του αθλητισμού και ειδικότερα να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματά του, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα. Να σημειωθεί πως τη διοργάνωση θα δουν τη Δευτέρα 29/5 και εκπρόσωποι 35 ευρωπαϊκών ομάδων, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ECA στην Ελλάδα με σκοπό την παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας της Ακαδημίας του Ολυμπιακού.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που έγινε την Πέμπτη 25/5 στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου παρουσιάστηκε το τουρνουά ποδοσφαίρου, ο διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Νίκος Γαβαλάς είπε:

«Πριν από περίπου δύο μήνες δεχθήκαμε μία πρόσκληση από τον Ειδικό Γραμματέα για να συζητήσουμε την πιθανότητα υλοποίησης μίας κοινής δράσης. Τα ιδανικά και οι αξίες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός, μας οδήγησαν αμέσως στην απόφαση της υλοποίησης ενός τουρνουά ποδοσφαίρου για αυτά τα παιδιά, με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών και από την Ακαδημία μας. Αποτελεί επιθυμία του προέδρου μας, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη να υποστηρίζουμε εμπράκτως όσους έχουν ανάγκη και δη τα παιδιά. Στόχος όλων μας στον Ολυμπιακό είναι η ένταξη αυτών των παιδιών μέσω του αθλητισμού στην ελληνική κοινωνία και φυσικά η ευημερία τους».

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ ανέφερε: «Η δύναμη του αθλητισμού και οι δυνατότητές του για την προώθηση των θετικών κοινωνικών προτύπων, αποτυπώνονται μέσα από την κοινή αυτή πρωτοβουλία. Το ιδεώδες του “ευ αγωνίζεσθαι” αποτελεί βασικό πυλώνα για την ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στην ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Κώστας Καραπαπάς, τόνισε:

«Να σας καλωσορίσω όλους εδώ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο σπίτι του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός όπως γνωρίζετε είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα της Ελλάδας, με εκατομμύρια ακολούθων και πιστών φιλάθλων και έχουν κάνει την ομάδα ως τη μεγαλύτερη οικογένεια αριθμητικά στη χώρα. Από το 2010 ο Ολυμπιακός, πέρα από τις αθλητικές υποδομές όπου φιλοξενεί χιλιάδες παιδιά στις ακαδημίες του σε όλο τον κόσμο, γιατί έχουμε ακαδημίες σε όλες τις Ηπείρους, έχει κάνει μία στροφή στην προσφορά. Αυτό έγινε με εντολή και βάσει του οράματος που έχει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκης, ο ηγέτης του συλλόγου, ο οποίος θεωρεί πως αυτή η τεράστια αγάπη που παίρνει ο σύλλογος για τα αθλητικά του κατορθώματα πρέπει να την επιστρέφει στην κοινωνία σαν αγάπη και στήριξη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Τα παιδιά για εμένα, τον σύλλογο, τον πρόεδρό μας, για όλους είναι τα πιο ιερά από οποιαδήποτε σημαία, από κάθε σύνορο και οποιαδήποτε έννοια. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε όλο αυτό όχι μόνο με το τουρνουά, αλλά με οτιδήποτε άλλο θελήσετε. Ήδη ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει δράσεις όπως αυτή με τη UNICEF που εμβολιάστηκαν περισσότερα από 50 χιλιάδες παιδιά στην Αφρική και αυτό είναι κάτι πιο σημαντικό από τίτλους και κύπελλα. Έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις στο προσφυγικό ζήτημα. Για πολύ καιρό ο Ολυμπιακός ήταν στο λιμάνι δίπλα στους ανθρώπους και πρόσφερε καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό. Έγιναν οικογένειά μας. Είναι παρακαταθήκη για τον σύλλογο αυτές οι ενέργειες και το πιο σημαντικό είναι να νιώθουν αυτά τα παιδιά πως είναι απολύτως ενταγμένα και βαδίζουν τον ίδιο δρόμο μαζί με όλα τα άλλα παιδιά. Εμείς θα είμαστε εδώ και για μελλοντικές δράσεις. Σας στηρίζουμε, είμαστε μαζί σας, καλώς ήρθατε στον σύλλογο».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κ. Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων: «Τα παιδιά αυτά θέλουν να γίνουν αθλητές. Υπάρχουν μεγάλα ταλέντα ανάμεσά τους και δεν μπορείτε να φανταστείτε πως αντέδρασαν όταν τους είπαμε ότι θα κάνουμε ένα τουρνουά με τον Ολυμπιακό. Όταν κάναμε τη συνάντηση στο προπονητικό του Ρέντη, εγώ καθόμουν και ακουμπούσα το γρασίδι για ώρα. Θα είναι μία εκπληκτική εμπειρία για τα παιδιά. Ευχαριστώ τον Ολυμπιακό και τον κ. Νάνο που θα βάλει τα παιδιά από τις ακαδημίες να αγωνιστούν μαζί με τα δικά μας παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος και το ταξίδι μας, να εντάσσονται τα παιδιά στην κοινωνία».

Ο διευθυντής του δικτύου Σχολών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βασίλης Νάνος αναφέρθηκε στον τρόπο διεξαγωγής του τουρνουά: «Οι σχολές αναπνέουν κοινωνική ευθύνη όπως και η ακαδημία μας. Δε θα μπορούσαμε να μην αγκαλιάσουμε αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και να δώσουμε χαρά σε όλα αυτά τα παιδιά. Για αυτό σχεδιάσαμε ένα ποδοσφαιρικό πρόγραμμα με σκοπό τα παιδιά να παίξουν μπάλα. Εχουμε σχηματίσει οκτώ μικτές ομάδες με παιδιά από την ακαδημία και τις σχολές μας. Η διάρκεια κάθε αγώνα θα είναι 20 λεπτά. Συνολικά θα δώσουν πέντε παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός θα παρέχει σε όλα τα παιδιά την επίσημη εμφάνιση της ομάδας, ειδικά δώρα, ειδικές βραβεύσεις σε παιδιά τα οποία θα ξεχωρίσουν για το ήθος τους και το fair play. Ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στο όμορφο τουρνουά που θα γίνει τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε η κ. Nina Gregori, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA): «Η EUAA συμμετέχει με μεγάλη χαρά σε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία. Η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού μας και του Ειδικού Γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και η υποστήριξή μας προς τα παιδιά που διαμένουν στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς τους έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο του 2021. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εγκαινιάσαμε την κοινή πρωτοβουλία του Προγράμματος για τους Μέντορες, το οποίο έχει σκοπό να στηρίξει τα παιδιά στην ομαλή μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε ευγνώμονες που ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε αυτήν την πρωτοβουλία και διοργανώνει αυτό το τουρνουά».

Παρούσα ήταν επίσης η κ. Maria Clara Martin, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR), η οποία αρχικά χαιρέτισε στα ελληνικά και στη συνέχεια τόνισε:

«Ο αθλητισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Ειδικά τα παιδιά πρόσφυγες και τα ασυνόδευτα παιδιά, μέσα από τον αθλητισμό μπορούν να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, να νιώσουν ασφάλεια και αποδοχή και να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Χαιρετίζουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και δεσμευόμαστε ότι στην Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη, τον κόσμο του αθλητισμού, την κοινωνία των πολιτών και τις προσφυγικές κοινότητες για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο όπου κάθε πρόσφυγας να μπορεί να έχει πρόσβαση και να συμμετέχει στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Επομένως τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού είναι πάρα πολλά. Τώρα που μιλάμε για τον Ολυμπιακό καταλαβαίνετε πως μιλάμε για την πραγματοποίηση ενός ονείρου. Ευχαριστούμε τον Ολυμπιακό για την πρωτοβουλία αυτή και την ευκαιρία που δίνει στα παιδιά να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο».

«Είναι μεγάλη μου τιμή να με φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες. Η δέσμευση και η σχέση ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία της Ευρώπης για τη μετανάστευση είναι ένα δυνατό μήνυμα και μία σπουδαία ευκαιρία για τα παιδιά και την ελληνική κοινωνία. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία προώθησης και ενδυνάμωσης αξιών, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, που αποτελούν και τη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι χρειαζόμαστε τέτοιες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Τζιανλούκα Ρόκκο, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.

Ο κ. Luciano Calestini, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Έχω καταφέρει έως τώρα να μείνω ουδέτερος στην Ελλάδα αναφορικά με το ποδόσφαιρο, όμως τώρα στέκομαι πίσω από ένα ωραίο κόκκινο μικρόφωνο οπότε από σήμερα τελειώνει αυτή η ουδετερότητα. Ο αθλητισμός είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιών και ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ πιο ουσιαστικά και συστηματικά. Συγχαίρω τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας αυτής για την προσπάθεια και τη δέσμευσή τους. Παραμένουμε αρωγοί και υποστηρικτές παρόμοιων ενεργειών που στοχεύουν τόσο στην κοινωνική ένταξη όσο και στην σωστή ανάπτυξη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την θωράκιση όλων των παιδιών στη χώρα».

Στη συνέχεια μίλησε ο Keita Alassane, μέλος της ομάδας των Μεντόρων στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ο οποίος μετά τον αρχικό του χαιρετισμό θέλησε να μιλήσει με λόγια καρδιάς όπως τόνισε ο ίδιος:

«Για εμάς είναι ένα τουρνουά και χαιρόμαστε όλοι για αυτό που πάμε να κάνουμε. Για τα παιδιά όμως είναι κάτι το οποίο θα το έχουν στο μυαλό τους για όλη τους τη ζωή, το λέω από την εμπειρία μου. Είχα λάβει μέρος σε ένα τουρνουά όχι με τόση μεγάλη οργάνωση, αλλά από τότε όποτε μπαίνω σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου το θυμάμαι. Επίσης ως πρώην ασυνόδευτος, στα πρώτα 2-3 χρόνια θυμάμαι πως οτιδήποτε σου συμβαίνει είναι κάτι το οποίο το λες συνεχώς στους φίλους σου και στην οικογένειά σου. Έτσι θα κάνουν και τα παιδιά τη Δευτέρα. Θα ήθελα να πω κάτι για αυτό που είπατε για το παρελθόν. Θυμάμαι πολύ καλά στο λιμάνι που ήταν οι πρόσφυγες. Με είχαν καλέσει για να βοηθήσω στη μετάφραση γιατί μιλούσα λίγα ελληνικά τότε. Όταν είχα φτάσει στο λιμάνι είχα δει πρόσφυγες με φανέλες του Ολυμπιακού. Ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπαν πως ο Ολυμπιακός κάθε μέρα μας μοιράζει φανέλες και φαγητό. Εγώ είχα μία δύσκολη ζωή και δεν μπορούσα καν να σκεφτώ πως σήμερα θα έδινα μία συνέντευξη στον Ολυμπιακό για ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά για τα παιδιά. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και η αλήθεια είναι ότι είχα ξεχάσει αυτήν την ιστορία. Είναι καλό να ξεχνά κανείς για να προχωρά μπροστά. Δε θέλω να πω κάτι άλλο, ήδη τρέμω από συγκίνηση και το μόνο που θα πω είναι ραντεβού τη Δευτέρα για να χαρούν τα παιδιά τον αθλητισμό και να καλλιεργήσουν δεξιότητες για τη συνέχεια της ζωής τους». Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Keita Alassane, όλη η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://sainis.gr.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings