Υγεία & Διατροφή

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια – Galaksias Portal News

Τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατανάλωση αντιβιοτικών και τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής στη δημόσια υγεία, υπογράμμισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημερωτική ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από τον ΕΔΟΕΑΠ με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ).

Τονίστηκε η σπουδαιότητα της σωστής ενημέρωσης με την αρωγή και των δημοσιογράφων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2020 η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 2.000 θανάτους, από πολυανθεκτικά μικρόβια στην ΕΕ ενώ ήταν μόνο 100 στη Νορβηγία και 300 στη Σουηδία, ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Μελέτης της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Παρουσίασε τη στατιστική εικόνα της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, που την καθιστούν σταθερά πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα, από το 2011 έως σήμερα και υπογράμμισε τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί για τη συνταγογράφηση, ώστε να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών.

Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις

Την κακή εικόνα της χώρας μας επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα τη δεκαετία 2013-2023, που παρουσίασε η καθηγήτρια Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μέλος της Ομάδας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό στη διάρκεια του χρόνου αυξήθηκε από το 50% (2013) στο 75% (2023).

Το 16% δήλωσε ότι το προμηθεύτηκε χωρίς συνταγή, ενώ σταθερά την τελευταία δεκαετία, ένας στους τρεις (32%) διατηρεί στο σπίτι κάποιο αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι, εάν κρυολογήσει θα πάρει αντιβιοτικό, αν και γνωρίζει ότι υπάρχει υπερκατανάλωση (55%) ή ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή (32%).

«Η αλόγιστη χρησιμοποίηση αντιβιοτικών κάνει τον άνθρωπο ευάλωτο, ανοχύρωτο και ίσως αποτελέσει και αιτία να χάσει τη ζωή του από την αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή. Το αντιβιοτικό, από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορεί να αποβεί και μοιραίο όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση των επιστημονικών όπλων, για το καλό των πολιτών. Τα αρνητικά πρωτεία που κατέχει η χώρα μας, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ανάπτυξη αντοχής, σχετίζονται με τις ζωές των παιδιών μας και όλων μας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να μιλά ο καθένας μη ειδικός», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ, επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τους επιστήμονες, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο για την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών». Για την παραπληροφόρηση ως προς τα εμβολιαστικά προγράμματα που «οδήγησε στην επανεμφάνιση παλαιών νοσημάτων, τα οποία είχαν εξαφανισθεί, όπως η ιλαρά» μίλησε ο αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, δρ Εμμανουήλ Ανδρεάδης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button