ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέα κατεύθυνση στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας – Galaksias Portal News

Μια σημαντική στροφή λαμβάνει χώρα στην κλιματική και ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.

Από την έντονη φιλοδοξία που τη χαρακτήριζε μέχρι σήμερα, περνάει πλέον σε μια φάση ρεαλισμού με βάση τα διδάγματα της ενεργειακής κρίσης, το σφιχτό δημοσιονομικό περιβάλλον και τον κίνδυνο εκτροχιασμού σε οικονομικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση η εκδήλωση της νέας πολιτικής της Ελλάδας έγινε με το «όχι» που είπε η κυβέρνηση στην πρόταση της Κομισιόν για ένα στόχο μείωσης των ρύπων κατά 90% ως το 2040.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης έστειλε την περασμένη εβδομάδα το μήνυμα ότι στο εξής η πολιτική θα καθορίζεται με κοστοστρεφή τρόπο.

Θα προτιμηθούν οι τεχνολογίες εκείνες που είναι πιο ώριμες και αποφέρουν την υψηλότερη αξία στην εγχώρια οικονομία.

«Καλύτερα να βάλεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχεις, παρά στόχους που μετά θα τους ανατρέψεις με τεράστιο κόστος αξιοπιστίας και επενδύσεων», όπως το έθεσε ο υπουργός.

Ένα θετικό παράδειγμα είναι η ηλεκτροκίνηση, καθώς μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου και ανεβάζει αυτομάτως το ΑΕΠ της χώρας. Για αυτό και στο συγκεκριμένο τομέα οι επιδοτήσεις θεωρεί η κυβέρνηση ότι «πιάνουν τόπο» σε αντίθεση με ανώριμες τεχνολογίες όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Δεύτερο παράδειγμα είναι οι επενδύσεις στις διεθνείς διασυνδέσεις και τα υπεράκτια αιολικά, αφού μπορούν να παράγουν αξία ποικιλοτρόπως.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διεκδικεί υψηλότερη στήριξη από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αφού θεωρεί ότι υστερεί σε αυτό το σκέλος. Στόχος είναι να μπορεί η χώρα να προστατευτεί απέναντι σε ακραία φαινόμενα όπως αυτά που την έπληξαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης φρόντισε να βάλει φρένο στις προσδοκίες που αφορούν μια σειρά από επιμέρους θέματα.

Είπε ότι ο ηλεκτρικός χώρος που προσφέρεται στους αγρότες για υλοποίηση έργων ΑΠΕ δεν είναι απεριόριστος, καθώς πρέπει να καλύψει και τις υπόλοιπες ανάγκες της οικονομίας.

Αντίστοιχα, στις ΑΠΕ το κράτος πρέπει να έχει ένα κατευθυντήριο ρόλο με σταθερότητα και ορατότητα. Δεν μπορεί να είναι εγγυητής των επενδύσεων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button