ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε τροχιά υλοποίησης το mega project της Σαρωνίδας – Galaksias Portal News

Ένα ακόμη φιλόδοξο mega project επένδυσης που θα λάβει «σάρκα και οστά» σε βάθος δεκαετίας στα Νότια Προάστια και φιλοδοξεί να γίνει το «μικρό Ελληνικό» της περιοχής είναι το «Saronida Olympos Golf Project» που υλοποιεί η Vita Development.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την σύνταξη του φακέλου για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και στη συνέχεια πρόκειται να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά του από το ΣτΕ, για να κατοχυρωθεί η επένδυση. Θα ακολουθήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών αδειών και το τελευταίο στάδιο των οικοδομικών αδειών, για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Η επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ βρίσκεται ανάμεσα στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι συγκεκριμένα και υλοποιείται σε οικόπεδο 6.500 στρεμμάτων, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν εδώ και δεκαετίες στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία».

Με βάση την αρχική εκτίμηση η αντικειμενική αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 1,32 δισ. ευρώ και το έργο θα παραδίδεται σε φάσεις, όπως ακριβώς και το Ελληνικό.

H εν λόγω επένδυση παραπέμπει στο Ελληνικό της Lamda Development, καθώς και σ’ αυτήν την περίπτωση πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύνθετο project μικτής χρήσης.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί ένα τουριστικό χωριό, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας, μαρίνας, γηπέδου γκολφ 18 οπών έκτασης 550 στρεμμάτων, η κατασκευή ελικοδρομίου, καθώς και συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών.

Στις υποχρεώσεις της Vita Development που έχει αναλάβει το έργο είναι ακόμη να κατασκευάσει για λογαριασμό του Δημοσίου και του δήμου Σαρωνικού, κτιριακές υποδομές για κέντρο υγείας αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις ή και άλλες αναγκαίες υποδομές κατά την κρίση του δήμου της περιοχής.

Ακόμη, ένα σημαντικό μέρος της έκτασης πρόκειται να καλυφθεί με πράσινο, ενώ στην έκταση θα δημιουργηθεί και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Στον σχεδιασμό είναι και η εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η κατασκευή εσωτερικού δικτύου οδοποιίας και υπόγειων διαβάσεων

Το Saronida Olympos Golf Project, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς fast track των Στρατηγικών Επενδύσεων αναμένεται αφενός να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας, προσελκύοντας ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, και αφετέρου να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπλαση της αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ιστορικά η έκταση αυτή αποκτήθηκε από τον οικοδομικό συνεταιρισμό υγειονομικών «Η Υγεία» κατά την δεκαετία του ’60 με σκοπό να προχωρήσουν σε οικιστική ανάπτυξη.

Μια απόφαση που στην πορεία του χρόνου προσέκρουσε σε δικαστικές διαμάχες που σχετίζονταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης και εν τέλει ο Συνεταιρισμός υπέγραψε το 2018 σύμβαση με τον επενδυτικό φορέα ΒΗΤΑ Ανάπτυξης Ακινήτων Ανώνυμος Εταιρεία. Τον Ιούνιο του 2022 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο ως Στρατηγική Επένδυση.

Αντικείμενο των δραστηριοτήτων της Vita Development αποτελεί η δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας όπως σχήματα retail μεικτής χρήσης, εμπορικά και επιχειρηματικά πάρκα, μεικτά τουριστικά έργα και οικιστικά.

To άρθρο Σε τροχιά υλοποίησης το mega project της Σαρωνίδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button