Κόσμος

«Tα προγραμματισμένα χειρουργεία στο ‘Αγλαΐα Κυριακού’ θα γίνουν», διαβεβαιώνει ο Γεωργιάδης

Με μπαλώματα προσπαθούν στο Υπουργείο Υγείας να λύσουν το πρόβλημα με τις χειρουργικές επεμβάσεις στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Μετά την ανακοίνωση των γιατρών του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ότι την Δευτέρα σταματούν τα χειρουργεία λόγω ελλείψεων σε αναισθησιολόγους ο αρμόδιος υπουργός χθες και σήμερα διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση. Λύση όμως δεν είναι ο ένας αναισθησιολόγος που θα βρεθεί για να γίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία την Δευτέρα αλλά είναι μια γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές μικρών παιδιών και μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να δίνει υποσχέσεις ότι σήμερα θα βρεθεί λύση η οποία όμως όλα δείχνουν ότι θα είναι προσωρινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η συνέλευση των γιατρών του χειρουργικού τομέα αποφάσισε την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ο λόγος της απόφασης είναι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων.

«Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Όπως προσθέτουν, «οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα προβλήματα έχει ενημερωθεί από τον Ιούνιο του 2023, τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Η ανακοίνωση του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»:

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων Αγλ. Κυριακού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023). Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια., αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου».

Γεωργιάδης: Δεν θα κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσουν τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα δοθεί λύση ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα χειρουργεία τη Δευτέρα και ότι εντός τις ημέρας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button