Επικαιρότητα

Ραγδαία επιδείνωση στην Κρήτη – Βουτιά του υδραργύρου, βροχές και χιόνια στα ορεινά (vid) – Galaksias.com

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σε όλη τη χώρα και σταδιακά και στην  Κρήτη με θυελλώδεις ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα αύριο Κυριακή ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα

Ο χειμώνας δείχνει ήδη τα δόντια του στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει ολόκληρη τη χώρα. Στην Κρήτη προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και βουτιά του υδραργύρου από το επίπεδο των 20 βαθμών κατά τουλάχιστον δέκα βαθμούς στα παραθαλάσσια και πεδινά και έως και 20 στα ορεινά. Την ίδια ώρα με έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως για αύριο Κυριακή.

«Στην έναρξη τους θα έχουν και μια ιδιαίτερη ένταση, κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού και μάλιστα τα φαινόμενα θα είναι από τις ανατολικές έως τις δυτικές περιοχές αλλά και στο νότο όπου τοπικά θα είναι πιο έντονες οι βροχές», αναφέρει στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί αυτή η ένταση μπορεί να προκαλέσει μικροπλημμυρικά φαινόμενα στις βόρειες περιοχές και κυρίως στα δυτικά, από το Ρέθυμνο και Δυτικότερα. Παρόλα αυτά εντάσεις θα υπάρξουν και στα ανατολικά τμήματα του νησιού», συμπληρώνει ο κ. Λέκκας.

Ενισχυμένοι θα πνέουν από αύριο και οι άνεμοι σε όλη την Κρήτη. Στις βόρειες περιοχές θα φτάσουν τοπικά στα 7 Μποφόρ ενώ στις νότιες όπως και στα κεντρικά πελάγη θα ξεπεράσουν τα 8 μποφόρ.

«Και βέβαια οι μέγιστες εντάσεις θα είναι υψηλότερες. Αυτό εγκυμονεί και μια ανησυχία για την Κυριακή το βράδυ οι θαλάσσιες συγκοινωνίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να το δουν», όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται από αύριο έως και τη Δευτέρα στην Κρήτη, θα περιοριστούν όμως σε μεγάλα υψόμετρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο «φαίνεται ότι από την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί μπορεί να είναι πάνω από τα 1.200 μέτρα όπου μπορεί να υπάρχει μια καλή χιονόπτωση ως και χιονόστρωση. Χαμηλότερα πιθανές χιονοπτώσεις δε θα είναι σε βαθμό που να προκαλούν πρόβλημα».

Βουτιά θα σημειώσει ο υδράργυρος που στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παράκτιες ζώνες θα καταγράφονται τιμές κάτω από τους 10 βαθμούς. Η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Βελτιωμένος ο καιρός την Τρίτη

Βελτιωμένος θα είναι οι καιρός από την Τρίτη με τους ανέμους να εξασθενούν, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν νέα ψυχρή εισβολή με πιθανή την ενίσχυση του βόρειου ρεύματος και την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Δειίτε το βίντεο: 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button