Επικαιρότητα

Το Ισραήλ διπλωματικά απομονωμένο | Neakriti – Galaksias.com

Είναι η μοναδική χώρα του πλανήτη (έστω η μοναδική που έχει σημασία, υπάρχουν 2-3 ακόμη, αλλά αυτές δεν παίζουν κανένα ρόλο), που στηρίζει άνευ όρων τη φρικώδη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης και την αδιαλλαξία της

Κυριολεκτικά ο μόνος ειλικρινής και πραγματικός υποστηρικτής που έχει απομείνει στο Ισραήλ, σε πλανητικό επίπεδο, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν συνδέσει σε τόσο απόλυτο βαθμό την πολιτική τους με την άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ τους έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, οπότε δεν είναι σκόπιμο να τους επαναλάβουμε. Απλώς σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ, όση φρίκη κι αν σκορπίσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, όσες χιλιάδες αμάχων και γυναικόπαιδων κι αν σφαγιαστούν στη Γάζα. 

Αλλά είπαμε: Είναι η μοναδική χώρα του πλανήτη (έστω η μοναδική που έχει σημασία, υπάρχουν 2-3 ακόμη, αλλά αυτές δεν παίζουν κανένα ρόλο), που στηρίζει άνευ όρων τη φρικώδη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης και την αδιαλλαξία της. 

Η Δύση… υποχωρεί 

Πλην ΗΠΑ και κάποιων “ορκισμένων” και άνευ όρων κολαούζων τους, οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης έχουν αρχίσει να “το σκέφτονται” όσον αφορά στην υποστήριξη του Ισραήλ. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι εξαρχής δε βλέπουν με ιδιαίτερη αγάπη το Ισραήλ, το οποίο έχει ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως ρεκόρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπεριφέρεται ως φασιστικό κράτος στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ωστόσο, η άνευ όρων αμερικανική υποστήριξη και καθώς οι ΗΠΑ είναι η “ηγέτιδα” της Δύσης, είναι η αιτία που οι δυτικές χώρες γενικώς στηρίζουν το Ισραήλ. 

Όμως οι κυβερνήσεις πρέπει και να “πουλήσουν” αυτήν την υποστήριξη και οι κινήσεις του Ισραήλ δεν επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο. Τόσο όταν βομβαρδίζει και σφαγιάζει ανελέητα αμάχους και γυναικόπαιδα στη Γάζα, όσο κι όταν αρνείται κατηγορηματικά κάθε λύση δύο κρατών και προκρίνει την επ’ αόριστον κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. 

Αλλάζουν τόνο 

Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αλλάξει τόνο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του Ισραήλ και της πολιτικής του. Ένα παράδειγμα: οι δηλώσεις που έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ: «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε την κατάσταση, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν τίποτε, ούτε στέγη, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα, και να βομβαρδίζονται. Κάθε μέρα μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώνονται. Πολλοί υπουργοί έχουν πει ότι είναι “υπερβολικά πολλοί”. Το ερώτημα είναι: “Πόσοι είναι οι υπερβολικά πολλοί;”. Τι σημαίνει “υπερβολικά πολλοί”; Είναι οι 25.000 υπερβολικά πολλοί; Και πόσο πρόκειται να διαρκέσει αυτό;». 

Δεν υπάρχει προοπτική 

Το πρόβλημα που προκαλεί την αδυναμία των δυτικών ηγεσιών να συνεχίσουν να “πουλάνε” στα εσωτερικά τους ακροατήρια τη στήριξη στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ δεν είναι τόσο η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, όσο η ισραηλινή αδιαλλαξία για οριστική λύση του προβλήματος.

Η αμερικανική πολιτική πέτυχε να “παγώσει” εσαεί κάθε προοπτική λύσης με τις “συμφωνίες του Αβραάμ”. Οι λύσεις που φαίνονταν ορατές τη δεκαετία του ’90 και έχουν κατ’ επανάληψη εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη με συντριπτικές πλειοψηφίες είναι στον “πάγο” εδώ και δεκαετίες, διότι… έτσι θέλουν οι ακραίοι του Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Ο Μπορέλ το έθεσε… καθόλου διπλωματικά, λέγοντας ότι θα παρουσίαζε στους “27” μια ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με την επίτευξη μιας “λύσης δύο κρατών” στο Μεσανατολικό. Συνέστησε δε να πάψει να γίνεται λόγος αορίστως για “ειρηνευτική διαδικασία” και να κατονομάζεται ευθέως η επιδιωκόμενη λύση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη μη αποδοχή από την ισραηλινή κυβέρνηση της “λύσης δύο κρατών”, ο ύπατος εκπρόσωπος απάντησε: «Γνωρίζω ότι έχουν διαφορετική άποψη. Ο γ.γ. του ΟΗΕ το γνωρίζει, επίσης, και απάντησε πολύ συγκεκριμένα ότι είναι απαράδεκτο να λέει κανείς “δεν επιθυμώ αυτή τη λύση”, διότι αυτή η λύση έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τη στηρίζει όλη η διεθνής κοινότητα. (…) Πρέπει να συζητούμε ακόμη και αν διαφωνούμε. Πρέπει να έρθουν [οι Ισραηλινοί] για να συζητήσουμε και να μελετήσουμε την όποια λύση έχουν κατά νου. Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν κατά νου; Να διώξουν όλους τους Παλαιστίνιους; Να τους σκοτώσουν; Ήδη σκοτώθηκαν στη Γάζα 25.000, εκ των οποίων 70% γυναίκες και παιδιά (…). Η ειρήνη και η σταθερότητα δε γίνεται να οικοδομηθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και μάλιστα με τον συγκεκριμένο τρόπο χρήσης των στρατιωτικών μέσων».

Πολλοί “ξυπνάνε” 

Υπάρχουν πολλές δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων κατά της ισραηλινής αδιαλλαξίας. Άλλωστε, αυτό το προκάλεσε ο Νετανιάχου, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή του στη λύση δύο κρατών, καθώς μίλησε υπέρ της διατήρησης από το Ισραήλ του ελέγχου σε όλη την περιοχή “από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα”. Αυτή η δήλωση ήταν ένα μεγάλο διπλωματικό λάθος, διότι ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυρίως κυβερνήσεις (εκτός Ευρώπης η υποστήριξη στο Ισραήλ περιορίζεται στις ΗΠΑ και σε 2-3 χώρες ακόμη) να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και όχι να συνεχίσουν να στρουθοκαμηλίζουν, όπως απαιτεί η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα. Δεν μπορεί κανείς δυτικός ηγέτης να πουλήσει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι στηρίζει άνευ όρων ένα καθεστώς που προτιμά να κάνει μια ολοκληρωτική γενοκτονία, παρά να συζητήσει μια διπλωματική λύση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button